Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aneksss

pytanie odnośnie pisania pracy

Polecane posty

Gość Aneksss

obiecałam koleżance że pomogę jej pisać pracę, ale mam problem ta praca to praktycznie same biografie i nie wiem czy te notki biograficzne mam wziąć jako cytat i wstawić na końcu przypis skąd pochodzą czy jak. Moze ktoś wie

Gość Aneksss
halooo jest tam ktoś??

Gość ked
Jeśli dokładnie cytujesz jakiegoś autora to dajesz to w "cudzysłow" i na jego końcu dajesz przypis, albo oxfordzki (Kowalski, 2002, s.10), albo normalny tradycyjny (na dole - Alt +J i wpisujesz: J.Kowalski "Pierdu, pierdu", WYdawnictwo JakieśTam, Warszawa 2002, s.10) ALe nie mozna dać za dużo cytatów, więc najczęściej streszcza się/pisze się swoimi słowami to co dany autor napisał i na końcu tegoż zdania (lub kilku zdań, akapitu) daje się ów przypis.

Pisanie pracy nie polega na przepisywaniu innych prac (w tym wypadku notek biograficznych). Piszacy powinien miec koncepcje pracy- czyli co chce w tej pracy pokazac. Pod tym katem komentuje sie przyklady biograficzne roznych ludzi- nie przepisuje sie calych wpisow encyklopedycznych, tylko wlasnymi slowami pisze sie, co w tych biografiach bylo takie wazne, zeby sie nimi w ogole zajmowac! A wiec, jesli pisze o Zydach podczas 2. wojny, to faktycznie pisze o ich losach wojennych, a nie do jakiego przedszkola chodzili i gdzie jezdzili na wakacji po wojnie. Pisze sie tylko to, co jest wazne dla zrozumienia calej pracy i jej tematu. Informacje nic nie wnoszace do tematu pomija sie. A swoja droga to dziwne, jak we dwie chcecie napisac jedna prace.... Tzn. ze kto tak naprawde pisze?

Gość ked
czy t o istotne... od razu tak górnolotnie...