Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lilar

zapiekanka piers z kurczaka makaron, ser i sos+tylko jaki

Polecane posty

Gość lilar

mam piers z kurczaka makaron ser zoltz+jak zrobic z tego jakas zapiekanke zebz nie bylo mdle a smaczne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lilar
nikt nie ma popmyslu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lilar
a ze smietany jak mozna zrobic sos i zapiec bedzie zjadliwe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a śmietanę posiadasz? bo jeśli tak, to sosik może być taki: śmietana starty żółty ser całe jajo zioła wg upodobania(prowansalskie, tymianek, pietruszka-kto co lubi:) ) sól, pieprz, ew papryka do smaku całość mieszasz, zalewasz tym makaron z kurczakiem i zapiekasz często robie takie\"wynalazki\":) smacznego:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lilar
tylko powiedz jak na dnie naczznia poloze kurczaka to sie nie przypali_

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lilar
a bylabys tak dobra i mi napisala krok po kroku jak to zrobic bo ja noga w kuchni jestem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja zawsze robie tak: naczynie do zapiekania smaruję oliwa, albo masłem pierwszą warstwą u mnie zawsze jest makaron, potem mięsko i sosik:) rób bez obaw-nic Ci się nie powinno przypalić:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
już mówię-krok po kroku:) trzeba ugotować makaron na półtwardo kurczaka pokroić przyprawić i podsmażyć zrobić w/w sos teraz reszta-formę do zapiekania natłuścić, wyłożyć warstwę makaronu, na makaron mięsko i zalać sosem.można jeszcze na wierzch starkować ser na tych drobniejszych oczkach(fajnie się zrumieni) zapiekać ok 30 minut w 170-200 stopniach:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja bym tez zrobila sos typu smietana, jajka, ser. ale zeby nie bylo mdle, to jeszcze lubie dodac troche b. drobno posiekanej (ale nie podsmazonej) cebuli i pomidora, ew. szczypioru. wiem, ze ludzie zazwyczaj podsmazaja cebule do zapiekanek, ale (dzieki wlasnemu lenistwu, bo nie lubie czegos robic 2 razy) odkrylam, ze wlasnie z taka lekko jeszcze prawie chrupiaca cebulka zapiekanka ma fajny, orzezwiajacy posmak. no i torche pomidorow - czy to z puszki, czy swiezych, albo czerwona papryka bardzo drobno pokrojona.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lilar
a ten sos to jk sie robi moze tez cos podobengo przyrzadze poprostu mieszam smietane z przprawami_

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bierzesz smietane (jakies pol szklanki, ale nie wiem, jaka duza jest twoje zapiekanka), do tego wbijasz jajko, zeby wszystko trzymalo sie w kupie, wrzucasz ziola (idealnie, jak bys miala jakas swieza zieleninke, np. szczypior czy pietruszke), sol i pieprz i zalewasz tym makaron z kurczakiem. ale taki sos zawsze bedzie troche mdly, dlatego polecam na makaron z kurczakiem polozyc jeszcze troche cebulki i pomidorkow ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lilar
jescye tzlko 1 pytanie zapiekac pod przykryciem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lilar
z calego serducha Wam dziekuje za przepis i cierpliwosc do mnie, wlasnie skonsumowalam i bylo poprosu pyszota DZIEKI WIELKIE KOCHANE

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lilar - to napisz teraz krok po kroku jak robilas ta pychotke ;) szczerze mowiac, nigdy nie robilam zapiekanki z kurczakiem, jedynie z tunczykiem, ale na podobnej zasadzie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lilar
a ja robilam tak na patelni cebulke z piersia z kurczaka w kostke podsmazylam. piers uprzednio obtoczylam w przyprawach -curry majeranek sol pieprz, papryka czrwona-to wsytskjo co mialam w szufladzie) hehe mowialam ze jestem laik w kuchni. nastepnie na dno naczynia wlalam troszke oleju, ulozylam makaron, na to cebulke i kurczaka z patelni, pomidorki pokrojone ze szczypiorkiem. i wszytsko zalalam sosikiem ze smietanki, jejka, przyprwa tak jak podaly mi kolezanki. wszytsko na wierz jeszcze serem startym na tarce posypalam:) palce lizac;)))) polecam zjadlam nieduzo, bo zostawialam rodzicom na sprobowanie i im tez bardzo zasmakowalo, teraz mam zamiar chloapkowi cos takiego ugotowac, bo on uwaza ze w kuchni jestem kompletna nboga.:)))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lilar
ps jedyny blad jaki w tym widze to niepotrzebnie nawet naczynie zaroodporne olejem polalam nod srodka bo przeciez mialam olej z podsmazanej cebulki i piersi. wystarczylby

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
niezle, niezle :) zrobie cos takiego, jak mi kiedys zostanie ugotowany makaron i mieso kurczacze :) najwazniejsze, zeby poczuc o co chodzi (ogolne proporcje, np. ile smietany itp.) - potem mozna fantazjowac i dodawac rozne produkty i przyprawy smianiajace smak :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
u,a moja akurat w piecyku,bexz pomidora... następnm razem dodam. Mam inny standart :) makaron,kurczak z cebulką i przyprawami wszelakimi,groszek z puszki,sos z jajek i śmietany.Jak już będzie całkiem upieczone,posypię serem i szynką. Jak szaleć,to szaleć ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×