Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kolorowa_plamka

jaki kolor?

Polecane posty

Gość kolorowa_plamka

Może Wy mi pomożecie :) będę się niedługo przeprowadzać i nie wiem na jaki kolor/kolory pomalować sobie pokój :) teraz mam taki delikatny żołty, wpadający w wanilię, a do tego dobrałam sobie dużo czerwonych dodatków :) ale nie mam ochoty znowu na żółć, chciałabym jakiegoś urozmaicenia, ale nie wiem co będzie ładnie wyglądać z czerwonym... pokój będzie na strychu, z oknem dachowym i z ciemnymi belkami :) a mable mam bukowe :D macie jakiś pomysł?:)

Gość kontrastowo
do czerwonego dobry zielony :)

Gość kolorowa_plamka
zielony z czerwonym mi się tylko z Bożym Narodzeniem kojarzy :D i chyba się boję aż tak kontrastowo malować :D

Gość a dobbrze
kremowy byłby ładny (oczywiście jasny). Jasny różowy, biały. delikatny fiollet. Oby za bardzo nie kontrastowało:-) Chociaż moja siostra ma niebieski pokój i pomarańczowe meble i wygląda to rewelacyjnie:-D

Gość kolorowa_plamka
tai beżowy czy kremowy pewnie w końcu się pojawi jak nie dostanę olśnienia :D bo to takie uniwersalne :) a moja koleżanka pokazywała mi w ostatnim (chyba) Joy'u pomysł na zestawienie kolorów ciuchów, i tak myślę czy tego na pokój nie przenieść - czerwony z intensywnym żółtym, atramentowym i białym :) i tak nie wiem czy nie zrobić bardzo żółtej ściany, czerwone dodatki, biały sufit i np. atramentowe ramki na zdjęcia, wazoniki...

A zielona oliwka taka? To nie kojarzy się ze świętami a z bukowymi meblami ładnie wygląda. Czerwony dodatki chyba też się wpasują. I oliwka do ciemnych belek podpasuje.

Czytałam gdzieś, że sufity się powinno malować na kolor kilka tonów jaśniejszy od koloru ścian. W przypadku, gdy masz różnokolorowe ściany to chyba na ten, który dominuje (oczywiście kilka tonow jasniejszy).

Gość kolorowa_plamka
dzięki za info o tym suficie - nie wiedziałam :) a to bardzo dobry pomysł, bo tam tak naprawdę nie będzie typowego sufitu, tylko same skosy, więc tym bardziej :) z oliwką też niezły pomysł :) na pewno jej poszukam i zobaczę jak by wyglądała :) dzięki :)

No problem ;). Też będę malowała latem i nie wiem jak to sobie urządzę, ale poważnie myślę o wrzuceniu czegoś ekstremalnego typu intensywny fiolet (tak np. na małej ścianie) :). Tylko to trzeba mieć odwagę... A dużo odwagę to trzeba mieć, żeby zdecydować się na jakiś taki jakby deseń - czyli, że np. gabką przetrzeć. Poszperaj wśród gazet o mieszkaiach. Niekóre kosztują 3zł z groszami i mają jakieś fajne rady co do malowania :).

A to, co sobie kiedyś spisałam z netu, na podstawie przeczytanych informacji :) : Ważne uwagi dotyczące malowania wnętrz: •ciemniejsze barwy lepiej wyglądać będą na węższych ścianach; •kolor położony na dużej powierzchni (np. na czterech ścianach) wydaje się bardziej intensywny niż na próbce; •jasny sufit odbija światło i kieruje je do wnętrza pomieszczenia; •kreatorzy wnętrz radzą, by sufit malować tym samym kolorem, co ściany tyle, że o kilka tonów jaśniejszym; •dla normalnych wysokości pomieszczeń, sufity lepiej jasne, pełne światła; •pastelowe (tj. różowe, żółte i łososiowe) sufity dodają energii;

A i chciałam dodać jeszcze, że ten podpunkt o malowaniu na ciemne kolory mniejszych ścian odnosi się do pokoi podłużnych, prostokątnych (żeby nie wydłużać go optycznie) :)