Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość swirek72

wizyta u dentysty

Polecane posty

Gość swirek72

bylam wczoraj z moim 5 letnim synem u dentysty niestety wizyta zakonczyla sie placzem , moj synelk nawet nie usiadl na fotelu co z tym zrobic , jak go zachecic , nigdy go nie straszylam dentysta , chyba w przedszkolu dzieci cos mowily na ten temat oczywiscie sie zdenerwowalam i zrobilam 2 kary , zakaz ogladania przez 3 dni telewizji i zakaz jedzenia slodyczy do swiat jak wy byscie postapily ? nie jestem do konca przekonana czy dobrze zrobilam wymierzajac mu kare , caly czas twierdzi ze nie pojdzie i nie otworzy buzi a zeby ma straszne

Wg mnie źle zrobiłaś karząc synka. Jeśli już ma jakieś uprzedzenia do takich wizyt, to powinne mu się one kojarzyć z czymś miłym, więc zamiast kary lepiej sprawić mu jakąś fajną niespodziankę (drobny zakup, wyjście gdzieś). No i są gabinety dentystyczne dla dzieci, a może własnie w takim byłaś?

Osobiscie msle ze straszeniem i kara wiele sie nie osiagnie w tym przypadku.Dziecieka trzeba jakos zachecic a nie nastawiac negatywnie. Sama mam dziecko .Teraz ma juz 8 lat.Ale kiedy zaczynala swoja kariere u stomatologa miala jeszce mleczaki.Wiem ze o te zeby tez nalezy dbac mimo opini ze nie warto.Prochica bowiem moze przenosic sie z tych mlecznych ktore niby i tak wypadna na te juz nowe ktore n=beda rosly.Jest tez przyczyna innych chorob. Ja swoja core wzielam do dentysty nie dlatego ze musialam ale dlatego zeby własnie ja przyzwyczaic do miejsca ,do pani,do gabinetu i tego co tam sie robi...i tak postepowalam ze wszystkim .Dzieki temu nie mam dzis problemow z pojsciem do dentysty,fryzjera czy tez nawet oddac krew-jak to mialo miejsce przed wycieciejm migdalkow.Panie pielegniarki byly w szoku jak mala wmaszerowla usiadla,podwinela rekaw i potem wyszla jakby nigdy nic bez skrzywienia :) Mysle ze oswojenie dzieci z czyms to podstawa.Zawsze przeraza nas to czego nie zmay... Nas dostroslych tak samo:) Zabierz kiedys synka jak sama bedziesz szla ze soba.Niech widzi jak dzielna jestes.Ze to nic nie boli itp. Dzieciaki ucza sie przez nasladownictwo.A takie lekcje przynosza najlepsze efekty;) Pozdrawiam i zycze sukcesow!

Niestety, karą nic nie osiągniesz w tym przypadku. Mój syn na szczęście chodzi chętnire do dentysty. Poszliśmy z nim, jak miał 4 lata. Mówiłam, że pan doktor obejrzy mu ząbki. Przez wiele wizyt obyło się bez plombowania. Ostatnio tylko dentysta dojrzał małą dziurkę, borowanie było bardzo krótkie. Pilnujemy przeglądu co pół roku. U córki było inaczej. Dojrzeliśmy dziurki, jak miała 2 latka. Zbyt mała żeby wytrzymać borowanie. Dentysta zaproponował lapisowanie ząbków z ubytkami, żeby dalej się nie rozwijała próchnica. Tłumaczyliśmy, że pan doktor popędzelkuje zęby. No i takich sesji było 4. Z róznym skutkiem, bo nie zwsze mała dała sobie tak długo grzebać w zębach. W zasadzie jak widzi się już pierwsze ubytki, trzeba interweniować, choćby z tym lapisowaniem, nie czekać aż zęby dalej będą się psuły. Co mogłabym poradzić? Są gabinety, które proponują leczenie zębów w narkozie. Ale z drugiej strony narkoza nie jest obojętna dla organizmu.

a uprzedzilas go wczesniej o tej wizycie czy postawilas go przed faktem dokonanym.bo jesli byl zaskoczony i oniczym wczesniej nie wiedzial to wcale sie mu nie dziwie.takie rzeczy trzeba dziecku wczesniej wytlumaczyc i przygotowac go do tego.

Gość swirek72
wszystko omowilismy , wiedzial duzo wczesniej i nie bylo problemu, a nagle w gabinecie takie cyrki , i co ja mam teraz zrobic , przeciez nie odwolam kary

Gość tez baba
zeby ma straszne ? A czyja to wina ? dziecka nie tylko twoja

Gość gość
ciężka sprawa, bo tak naprawdę trzeba było wcześniej o wszystko zadbać a nie pozwolić przerazić dziecko i potem myśleć co dalej - niestety każdy z nas myśli, że lekarz zachowa się dobrze a nie zawsze tak jest. Ja nie wiem co poradzić, może inni wiedzą, mogę jedynie polecić ciekawy tekst http://www.zdrowemiasto.pl/i/13/dzieci/dentysta-dzieciecy,7089.html#.U9npGWPMgcI

Gość gość
Musisz iść do dentysty, który ma dobre podejście do dziecka. Który porozmawia z nim, pozwoli usiąść, może nawet dziecko będzie potrafil zachęcić do spędzenia trochę czasu na fotelu. Sprawdź ofertę www.esdentica.pl .

Gość gość
jesli powiesz dziecku, że musi chodzić do dentysty, by dbac o zęby, które ma przez cąłe życie, jeśli uprzedzisz, ze może zaboleć, ale tylko troszke, to nie powinno być problemów... DOdatkowo wybieraj starannie stomatologów. pamiętaj, ze mają leczyć i przekonywać do siebie - ni edodatkowo straszyć. My chodzimy do www.arsdentana.pl

Gość gość
tlumaczyc tluamzyc i jeszcze raz tlumaczyc, chodzić próbowac. A poza tym wybrac dentystę pryzjaznego dziecku, może wybierz sie do www.msdent.katowice.pl oni mają dobre podejście do dzieci

Gość gość
Ja ze swoim dzieckiem chodziłam na "wizyty zapoznawcze" żeby mój synek mógł zobaczyć jak wygląda gabinet, dentysta itp. Do tego wybrałam świetnego stomatologa dziecięcego www.stomatolog-przymorze.pl w Gdańsku. W gabinecie nawet jest kącik dla dzieci,a podczas zabiegu może oglądać bajki