Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość będę mamą

Czy można przedawkować kwas foliowy?

Polecane posty

Gość będę mamą

Tak się zastanawiam, czy można przedawkować kwas foliowy? Jestem w 11 tygodniu, biorę kwas foliowy i Feminatal, na którego opakowaniu pisze, że to optymalna dawka. Czy powinnam brać to i to? Czy nadmierna dawka nie zaszkodzi dziecku? A może wiecie jakie są skutki uboczne nadmiernego spożywania kwasu foliowego?

a ginekolog prowadzący ciąże nic Ci nie doradzał, jakie witaminy masz brać? Kwas foliowy brałam w każdej ciąży do 3 miesiąca niezależnie od witamin.

Gość będę mamą
Mówił, że mam brać kwas foliowy i witaminy dla ciężarnych z jodem. W aptece polecili mi feminatal, ale właśnie powiedzieli, że już dodatkowo kwasu foliowego brać nie muszę. Na ulotce jest napisane, że jedna tabletka zawiera 800 mcg kwasu foliowego więc zastanawiam się, czy to wystarczy, bo na razie biorę to i to i nie wiem czy to nie za dużo, a jakza dużo, to jakie są skutki uboczne?

Gość _d_
Kwasu foliowego nie przedawkujesz. Mozesz brac i feminatal i kwas foliowy (jakis pewno folik czy folimin). Ja biore feminatal i kwas foliowy 5 mg. I tak bedzie do konca ciazy, a kwas foliowy generalnie jest potrzebny w organizmie wiec ja go lykam wlasciwie juz ze 3 lata :) a tu potwiedrdzenie: Wieloletnie badania stosowania kwasu foliowego wykazały, że jest on dobrze tolerowany i nie wywołuje żadnych znaczących skutków ubocznych. Nadmiar zostaje wydalony wraz z moczem i nie ulega magazynowaniu w organizmie. wiecej tu: http://www.psseswidnica.pl/zdrowie/cewanerwowa.php wiec bez obaw :)