Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Asiunia_19

o jakiej porze tabletki antykoncepcyjne ?

Polecane posty

Gość malutka07
Biore pierwsze opakowanie tabletek, pierwsza wzialam ok 12, a drugą o 7 i teraz biore tak cały czas. Mogę zacząć brać następne opakowanie o 21?

PRZERAZA MNIE wasza niewiedza i mądrzenie sie. CERAZETTTE, tabletka jednoskladnikowa (progesteron),ktos \"juz 15 minut robiroznice\". Jasna cholera LITOŚCI - na ulotce jest napisane czarno na bialym \"jesli spoznienie wynosi poniżej UWAGA 12 GODZIN - skutecnosc tabletki jest zachowana\". Wiec z tymi 15 minutami to niewiem cy plakac czy sie smiac. Naturalnie trzeba przestrzegac \"pory\" np ja biore tabletkę albo o 8:00, albo kolo 9:00, moze 9:30. Jednakowoz gdybym wziela jąo 10:30 tez nic by sie nie stalo,hormony nie wyparowują z organizmu w kwadrans.....

Jesli bierzesz tabletke o 18:00, to nastepmnego dnia mozesz zaczac brac ja o 19:00 bez konsekwencji, i taj juz kontyynuowac, a za jakis czas mozna znow przestawic sie na 21:00 np. Generalnie spoznienie godzina, poltora, to nie jest spoznienie. 8-10 godzin juz owszem, ale i tak tabletka JESZCZE DZIAŁA. Nastepną bierzesz"jak zwykle" a nie jak spoznioną.

Gość frufru
to nawet nie jest spóźnienie. spóźnienie jest wtedy gdy minie więcej niż 12 godzin od wyznaczonej pory brania. wtedy stężenie hormonów w orgaizmie spada do takiego poziomu że może się przebić naturalna reakcja organizmu. może - nie znaczy ze musi. innymi słowy - jest mozliwosc na powrót płodnosci, ale marna. trzeba by miec pecha :) generalnie ustalenie stałej pory brania tabletek nie ma na celu jakiejś tam strasznej poprawy ich skutecznosci - ma po prostu zapobiec zapominaniu tabletek. jak sobie wryjesz do głowy że o 20 bierzesz pigułę to jest mniejsza szansa że jakąś przeskoczysz, bo o 20 odruchowo sięgniesz po blister...

Gość tu pisze weteranka
bioraca pille od 20 lat.Kilka godzin nie robi roznicy. Zeby nie zapomniec najlepiej zazywac po przebudzeniu, a piguly wkladac sobie do buta. Nie ma sily zeby sie na nie nie natknac.

Gość ola_dm
Mam podobne pytania, co moje poprzedniczki: Biorę Microgynon 21 od roku. Zawsze przyjmowałam te tabletkę przed 22:00. Niestety, parę dni temu, gdy powinnam wziąć PIERWSZĄ pigułkę z nowego opakowania przed 22:00, zasnęłam. Obudziłam się przed 3:00 i z przerażeniem stwierdziłam, że zapomniałam wziąć na czas tabletkę antykoncepcyjną. Miałam 5h poślizgu. Martwię się, bo to PIERWSZA tabletka z nowego opakowania. Na drugi dzień już wróciłam do stałej pory (22:00). Czy te 5h poślizgu w przypadku PIERWSZEJ tabletki ma wpływ na zachowanie skuteczności działania antykoncepcji? W tygodniu poprzedzającym rozpoczęcie brania \"pigułek anty\" odbywałam stosunek przerywany ze swoim partnerem. Bardzo proszę o pomoc.

Gość ktooos
ja jestem dopiero przy 4 tabletce. pierwsze dwie wzięłam o 22, ale chciałabym się przestawić na 18. więc wczoraj wzielam juz o 21 dzis wezme o 20 jutro o 19 a pojutrze o 18 i tak juz ciagle. myslicie ze to dobry pomysł?

Ja zazywam tabletki o 22 i kiedy klade sie spac nie odczuwam takich skutkow ubocznych jak np. bole glowy itp itd a co do zmiany pory to radzilabym poprostu po 7-dniowej przerwie nowe opakowanie zaczac o 18 tak jak chcialas

Gość ktooos
tylko jak teraz biore o 22 a wiem że jeszcze przy tym opakowaniu czeka mnie duża impreza (wieczor panienski siostry) i wiem ze bede duzo pila. a jednak ta 18 jest dalej niz 22 i tabletka juz sie wchlonie

Gość fryteczka
a ja tam niczym się nie przejmuję, biorę tabletki już chyba od ponad 5 lat (yasmin) i przyznam że wiele razy zapomniałam i nic nigdy się nie stało, czasem nawet biorę dwie na raz albo pomylę się i też nic się nie dzieje, także również spokojnie można przestawić się z czasem, ja kilka razy zmieniałam porę brania i żyję ;) w trakcie brania tabletek nawet gdy wystąpi krwawienie to wcale nie oznacza to że nie jest się w ciąży, ponieważ to nie jest prawdziwe krwawienie, tylko coś ala taki system że podczas przerway w braniu to krwawienie powinno wystąpić i występuje :) nie stresujmy się aż tak bardzo, macierzyństwo to wspaniała rzecz :)

ja tabletki bralam rano jak wstałam. tylko że ze względu na różne godziny pracy raz było to o 5 rano, czasem o 11. w ciazy nie jestem, wszytsko jest okej i zyje.

Dziewczyny mam taki problem bo w polowie cyklu wzielam 1 tabletke anty .. potem dowiedzialam sie ze trzeba w pierwszym dniu okresu.. i czy jak zaczme brac od 1 dnia okresu te pozostale 20 to bedzie dobrze czy musze nowe opakowanie??

Gość hgfkkkkk
Teraz już bierz je dalej, podczas przerwy siedmiodniowej będziesz miała krwawienie z odstawienia. Jednak przy zaczęciu tabsów w połowie cyklu, przez pierwszy blister zabezpieczaj się dodatkowo.

ale wzielam 1 tabletke dwa tyg temu.. i potem nie bralam wiecej.. i od wczoraj zaczelam brac tego blistra.. bo zaczal mi sie okres.. i jak wybiore te 20 do konca co mi zostalo i potem jak skoncze je brac zrobie przerwe 7 dni to bedzie dobrze pomimo tego ze mam 20 a nie 21?

Gość hgfkkkkk
tak, bedzie ok. To jest w ulotce. ;)

okey to dzieki wielkie bo nie wiedzialam czy ta tabletka moze sprawic jakies skutki uboczne i myslalam ze bde musiala nowe opakowanie..;) i po jakim czasie jestem zabezpieczona na bank jak to jest dopiero moje pierwsze opakowanie??

Gość hgfkkkkk
Zajrzałaś w ogóle do ulotki?

Gość Polly0011
A ja mam takie pytanie - kilka dni temu dopiero 1. raz w życiu zaczęłam brać tabletki, chciałam brać wczesnym wieczorem, bo tak byłoby mi najwygodniej, natomiast ginekolog powiedziała mi, że dla pewnego zabezpieczenia już przy 1. opakowaniu najlepiej wziąć (oczywiście) 1. dnia okresu i jak najszybciej, jak tylko się zorientuję, że dostałam. A że dostałam o 8 rano, to wzięłam natychmiast. Teraz już do końca opakowania będę brać w godzinach porannych, ale zastanawiam się, czy jak po 7-dniowej przerwie zacznę brać o 18 to jest jakakolwiek szansa, że to czymś zachwieje?

Gość budyniowaxxx
Raz brałam przez pół roku o 7 rano jak wstawałam. Teraz zamierzam rozpocząć bo bardzo długiej przerwie i się zastanawiam nad wyborem godziny. Czy lepiej rano czy wieczorem? W sumie wieczorem lepiej, bo rano można się wyspać i tu jest "mały plus" Rano trzeba codziennie wstawać o tej 7.00 by wziąć tabletkę - "mały minus" Chyba wybiorę opcję wieczorem koło 18-stej - mam nadzieję że @ przyjdzie wieczorkiem jak ostatnio.

Kilka lat temu przy moich pierwszych tabletkach anty wybralam godz. 19. Czesto jednak nie pamietalam o nich i mialam opoznienia. Teraz od maja lykam je znowu (chociaz inne ) i wybralam godziny poranne. Leza obok lozka wiec nie mozna o nich zapomniec. Moim pierwszym obowiazkiem kazdego dnia (oczywiscie oprocz siedmiodniowej przerwy ) jest polkniecie pigulki.

Gość malinaa997
Wzielam tabletki o 8 rano. I z tego co przeczytalam to nie trzeba brac o tej samej godzinie. Mozle miec tam roznice. Powiedzcie mi o jakiej innej godzinie mogę brac nastepna.

Gość gość
Witam Biorę tabletki antykoncepcyjne o godzinie 18. W niedziele zapomniałam i wziełam o 22:30. W poniedziałek byłam w pracy do 22:00 i zapomniałam zażyć tabletkę i wziełam ją o 7:30 we wtorek. Moje pytanie brzmi następująco: czy 12 h liczy się od godziny zażycia ostatniej tabletki (22:30) czy stałej pory brania czyli 18?

Gość gość
czy jeśli dostałam w piatek okres około 20-21 a tabletkę wzięłam następnego dnia o godzinie około 15 to jest to pierwszy dzień czy drugi? bo gdzieś czytałam ze do 24 h od dostania okresu będzie liczony jako pierwszy dzień..

Gość vvvveronka
Na opakowaniu kazdych tabletek , na ulotce jest napisane kiedy zacząc je stosować. Ja biore tabletki Belara i jak zaczynałam to własnie od pierwszego dnia okresu.

Gość gość
Ja belarę biorę non stop wieczorem o 20.00, 24x4 dzięki temu nie zapomina o połknięciu tabletki bo nie wypadam z rytmu

Gość gość
Ja zaczynam teraz brać tabletki Belara ze względu na to ze po urodzeniu drugiego dziecka nie chcemy miec z mężem juz wiecej. I traktuje je własnie jako najlepsze zabezpieczenie przed ciążą.