Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Misia kasia84

ja tez mam mały dramacik

Polecane posty

Gość Misia kasia84

oczywiście nie porównuje go do odcietych dłoni, paraliżu ciała, zdrady, śmierci małzonka, zawału, straty pracy. Moje nazwisko było piekne i zakończyło się na -ska. Jednak wychodzę za mąz za Móhę. Tak dokładnie. Kiedyś śmiałam się z kolegi w podstawówce , który miał na nazwisko Mócha, ale moje jest nie dość ,że przez ó to z h. Wiem, że mogłabym przystac na swoim, bądz miec dwa człony. jednak tradycja u nas jest przybieranie nazwiska po męzu, pozatym nie jestem ani gwiazda, ani aktorka, nauczycielem, lekarzem bym koniecznie musiała zostawac przy swoim. Męzowi tez byłoby przykro,oczywiście rozmowy były i czasami podśmiewałam się z tej Móhy.Jak wy to widzicie? Oczywiście zostaje przy tym nazwisku, ale kłopoty będą ni elada z wypełnianiem druków, wszędzie będę musiała mówić co i jak mimo iz samo nazwisko jest proste jak Byk, czy jak Mucha.;))

Gość fajne nazwisko
:)

Gość żartujesz
pawda że żartujesz?

naucz się podchodzić do tego z dystansem i ze śmiechem. Pozytywnie!! Tylko to Cie tutaj ratuje, bo raczej nie pójdziesz zmienić nazwiska...

Gość Misia kasia84
no kurcze nie żartuje. Poprostu tak jest.Są przeróżne nazwiska ze świadomymi "błędami".

Gość Płaska deska
No ja tez nie mam pieknego nazwiska. Moje zakończa się na -icz, a wychodze za pana Płaski.Więc po odmienie zostane panią Płaska. Wszystko było by git , ale ja wcale płaska nie jestem:)

Gość waikiki
Dwa lata temu pracowałam na poborze do wojska i był poborowy co nazywał się Szaleniec, albo Pedziwiatr, lub Lament... a jest z pewnością ogrom innych dużo zabawniejszych.W pracy spotkałam się z nazwiskiem Szatan. Jak zadzwinił i powiedział "szatan z tej strony" to buchnęłam śmiechem bo myślałam że ktoś jaja sobie robi. Pomyśl o tych co mają nazwisko, które kojarzą się w pierwszym momencie z narządem męskim, albo damskim rozrodczym, albo z czymś zboczonym!! Wtedy jest obciach! A tak, to tylko zawsze musisz dodać przez jakie u i h. Przezwyczaisz się.

Gość Gura panna
tu nie chodzi o śmieszne nazwiska , ale o standardowe błedy w zwykłych nazwiskach. MÓHa pobiła mnie na łopatki, bo ja mam panieńskie nazwisko Gura,na szczęście mój narzeczony ma zwykłe nazwisko na -wski. Góra a Gura to chyba jest róznica prawda?

Gość Gura panna
W Rozmowach w toku był taki temat o nazwiskach typu Cipa. I pani i pan sie do niego przyzwyczaili i nie mają z nim kłopotów. jest Maja Pszczółka, Cypsalbozyps.

Gość seeeeeeeeeeeeeeeeek
moje nazwisko panienskie to Móhomór:D

Gość Gura panna
taaaaaaaaa:O

Gość seeeeeeeeeeeeeeeeek
tak

Gość Anonimmmmkkkka_a
a ja znam panią Kiełbasa. o dopiero niezłe>

Gość znajomy nazywa się
Piszczygłowa a złośliwi nazywają go Piszczydupa.

ale masz problem... :o mucha to mucha, ciesz sie że nie cyc, piczka albo gównojad. Ja pieprze jak ci sie nie podoba to zostan przy swoim :o albo każ mezowi prztbrac twoje i po kłopocie

Gość opierdalacie się na maxa
nie rozumiem problemu zostaje się przy swoim i po dramacie tradycja? też coś.

Gość abula
przeciez mozesz miec dwuczłonowe nazwisko,swoje panienskie i po mezu.

Gość timbim
Ale ludzie mają problemy ;-) Jak się nazwisko nie podoba to za opłatą można je zmienić. Zazwyczaj urzędnicy nie czynią problemów gdy nazwisko jest obraźliwe, śmieszne lub wywołuje złe skojarzenia. W Twoim przypadku a raczej przypadku przyszłego męża wystarczy zmienić pisownię.

Gość abula
Mnie smieszy podejscie niektorych kobiet do nazwisk swoich przyszłych mezow:-)Znam pare takich,ktore w ogole nic soba nie reprezentuja,nie sa ani wykształcone,ani nie wywodza sie ze szlacheckich rodów a nazwiska meza nie przyjeły.

;) fajne ;) a ja wlasnie zmieniam na -wska ciesze sie bo fajne bede miec nazwisko. niespotykane a zarazem typowe polskie zakonczenie.

Gość hmm niestety
ale nazwiaska nie da sie tak łatwo zmienic. Moj kolega chciał to zrobic, bo nie chciał miec nazwiska swoich rodziców (miał z nimi straszne przejscia) i niestety ale taka rzecz trzeba robic na rozprawie w sądzie.

Gość abula
a czy nazwisko jest wazne czy to jakim kto jest człowiekiem.Mozna miec typowo szlacheckie nazwisko i byc nic nie wartym człowiekiem a mozna miec b.brzydkie nazwisko i byc najwartosciowszym człowiekiem na ziemi.

Gość abula
A w szczegolnosci kobiety mało inteligentne przejmuja sie nazwiskiem.Kobiety inteligentne przyjmuja nazwisko meza albo dodaja jego nazwisko do swojego panienskiego.

nie zgadzam sie zlotko ;) wlasnie ludzie inteligientni przejmuja sie nazwiskiem. ja jestem filologiem - stad to zamilowanie do jezyka, tradycji. Kiedys naprawde mialam to gdzies. teraz jest inaczej.

Gość opierdalacie się na maxa
abula, słońce w ciemnogrodzie się chowałaś? kobiety, które mają swoje życie zawodowe, najczęściej zostają przy swoim nazwisku zresztą każda kobieta ma do tego prawo nawet, jeśli sprzedaje pietruszke przybieranie nazwiska po mężu to przeżytek patriarchatu

tu sie zgodze. lekarki, prawniczki - najczesciej zostaja przy swoim. za duzo biurokracji i zmian w dyplomie, i no koligacji rodzinnych..(w wiekszosci przydakwo tych zawodow) niestety

Gość abula
:-) ludzie inteligentni przejmuja sie nazwiskiem:-) to sa połinteligenci ,bo takei przysłowie jak "nie szata zdobi człowieka"mozna obrocic na "nie nazswisko swiadczy o człowieku":-) Jezli ktos chce miec np.szlacheckie nazwisko to niech postepuje w taki sposob,aby był godny tego nazwiska....

zmieniasz temat zlotko ;) Temat postu nie brzmi: NIE NAZWISKO ZDOBI CZLOWIEKA, tylko inaczej ;) to co piszesz jest oczywiste. Nic nowego nie wnosi

Gość zwyczaj zwyczajem...
znów dyskusja o nazwiskach... teraz jest spora dowolność, możesz zostawić swoje, mieć dwuczłonowe, przyjąć po mężu... KIEDYŚ to było gorzej- gdy panie obowiązkowo przyjmowały nazwisko małżonka... Teraz nie ma co narzekać.

Gość abula
To,z ekobeity pozostawiaja swoje nazwiska bo sa znane z czegos co osiagneły w zyciu pod panienskim nazwiskiem to OK.ale jest wiekszosc takich,ktore sa prostymi kobitkami i im sie nazwisko meza nie podoba.