Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość okularnica1234

badanie okulistyczne- atropina

Polecane posty

Gość okularnica1234

czy przy kazdym badaniu okulistycznym okulista zakrapla oczy atropina? ide wprzyszlym tygodniu do okulisty i nie wiem czy brac na ten dzien urlop czy nie. po atropinie przez 4 godziny zle sie widzi. dodam ze jako dziecko czesto mialam zakraplane ostatnio jak bylam jakies 3 lata temu to mi nie zakraplal, siostra tez nie miala zakraplanych

Gość zalezy na jakie badanie idzies
ja jestem krótkowidzem i u lekarza byłam juz wiele razy, ale do tej pory nigdy mi ich nie zakraplano

Mam poważne problemy okulistyczne - u okulistów od lat wiecznie siedzę i jeszcze nigdy atropiną nie miałam rozszerzanych źrenic. Często mam przed badaniem oczy znieczulane, lub wybarwiane.Po tym to się widzi prawie normalnie /noo, to wybarwianie trochę przeszkadza, ale szybciorgiem mija - jakieś 20 minut/. Więc czy atropina będzie, czy nie, to od problemu "oczkowego" zależy.........! :)

Gość a badanie dna oka jak wygląda
czy zawasze wkrapla sie atropinę ????

No, nie wiem! Mnie zawsze, na każdej wizycie badają dno dka, ale bez atropiny, i wszystko widzą. tak mi na myśl teraz przyszło że może już wszędzie mają nowoczesne lampy szczelinowe, albo komputery i nie muszą rozszerzać. Raz - kiedyś, dawno,dawno, rozszerzyli mi SCOPOLAMINĄ i mało nie przejechałam się na tamten świat/zaburzenia rytmu serca + straszna reakcja alergiczna/. Zaraz na wszystkich moich okulistycznych dokumentach wypisali na czerwono =UCZULONA!= Wiem, że takich reakcji w Polsce było więcej i Scopolaminę w całym kraju wycofali z okulistyki.