Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

slepa

Hare Kryszna

Polecane posty

Co sadzicie o Hare Kryszna? Czy ktos jest czlonkiem tej \"organizacji, \"sekty\", \"religi\"? Albo macie w jej szeregach znajomych, rodzine? I jak oceniacie filozofie HK?

Gość dowolna metoda jest skuteczna
wygladaja na wesolych...ale w sekcie kazdy tak do pewnego czasu wyglada.......

Gość V15
jedzenie mi się podoba, ciekawą kuchnię mają :) ale ta cała reszta, otoczka, to nie odpowiada mi :p

Gość idz przez zborze siostro
wiemy też jeszcze kilka innych rzeczy, a mianowicie to że jeżdżąc po lesie Polonezem lubi w trakcie jazdy wypuszczać kierownice z rąk i zwinnym susem wyskakiwać przez okno z pędzącego pojazdu :P

wole orginale utwory wyznawcow HK kuchnia kuchnia, kazdy moze zostac weganinem. ale co z filozofia? czy na prawde uwazacie ja za sekte? czy ktos z was zrezygnowalby z tylu przyjemnosci by osiagnac \"milosc do boga?\" pytam was, bo z reguly polak to chrzescijanin a jak wyglada u nas przestrzeganie 10 przykazan bozych to wie kazdy :)

Gość a czy to nie jest hinduizm
?

Gość zboże o borze
obrarzam sie, mnie sie pisze poprzez "ż"

tez bym sie chciala wiecej dowiedziec...moj profesor fizyki byl HK w podstawowce :) ogolony na lyso tylko takie pasemko wlosow mial z tylu. kiedys mnie zlapal na spisywaniu zadania, ale powiedzial tylko zebym zrobila cos sama, w ogole nie stawial pal ani nic...jego dwie corki byly starasznie chude i ciche. jadly po kryjomu chipsy, bo chyba im w domu nie pozwalali :D ale bylaM kiedys tez na takiej imprezie HK, z zarciem i tancami, i naprawde czulo sie autentyczna radosc z oddawaniu czci bogu od tych ludzi. i taki spokoj z nich bije. niezbyt srzeczowa ta wypowiedz, wiem :D

hare kryszna hare kryszna kryszna kryszna hare hare hare rama hare rama rama rama hare hare :)

Gość była A.
Byłam kiedyś w Hare Kryszna ok 4 lat i co jak co, mogę z reką na sercu powiedzieć, że radio Maryja i mochery to jest sekciarstwo. Międzynarodowe Towarzyswo Świadomości Kryszny, bo tak się to nazywa (nie mylić z Misją czejtanii-sekta, odłam H.K.) jest częścią hinduizmu, nie żadnym odłamem, odnogą...nie wiem, czy kogoś tu interesuje to na poważnie, zchęcią mogę pogadać, ale nie bedę komentować głupich szczeniackich tekstów.

Gość była A.
Zmieniłam miejsce zamieszkania, miałam coraz mniejszy kontakt z duchowym rodzeństwem, coraz więcej pokus dnia codziennego (typu pieczony kurczak!!!:p ) więc się zaczęłam powoli oddalać z własnej winy...czasem mi szkoda, bo jednak to był wspaniały czas, nikt nie był do niczego zmuszany, jak to media wielokrotnie pokazywały, nikt z przymusu nie oddawał majatku, domu, samochodu na rzecz "członkowstwa"...byłam wśród nich, czułam sercem, że to, co wierzą, jest prawdziwe, każdy miała w codziennym życiu szkołe, pracę, potem spotykaliśmy sie w świątyniach, gdzie wspólnie się modliliśmy, dyskutowaliśmy o świętych księgach...czyli prawie tak jak w kościele, z tą różnicą, że w kościele nie możesz podnieść ręki w czasie kazania, że czegoś nie rozumiesz, bo zostaniesz zabity wzrokiem przez "bogobojne staruchy"...

Gość wg mnie religia dobra jak
kazda inna, tyle ze na naszym gruncie dosc sztuczna, bo ludzie przywiazuja wage nie tyle do jej filozofii co do oznak zewnetrznyh. To tak samo jak chinska kuchnia, ktora inaczej smakuje i wyglada w Chinach niz w Europie, a i od kucharza zalezy, ze dam takie uproszczone porownanie. Czyli na ogol podróbka. Co innego w Indiach

a ja nigdy się nie spotkałam z członkiem Hare Kryszna :( ogólnie lubię poznawać różne religie i kultury :)

Gość była A.
Poza tym jak sami zauważyliście, wspólne spotkania, modlitwa poprzez śpiew, jedzenie wcale nie jakieś tam, tylko uduchowione, to wszystko sprawia, że tzw. 'Krysznowcy" są naprawdę wyjątkowi. Można nie wierzyć, można nie przestrzegać zasad, ale nikt nie może przejść obojętnie nie mówiąc, że nie są wyjątkowi. Bo są !!!

Gość była A.
i nie uwazam, by Krysznowcy byli sztuczni. Tak samo zachowują się Hindusi, takie same potrawy jedzą, takich samych przypraw używają...zwykłym ludziom się może wydawać, że przywiązujęą zbyt dużą uwagę do wygl.zewn. No ale przecież w Indiach kobiety chodzą w sari więc skoro chcą zakorzenić tę wiarę tu to i także strój, jedzenie, wszystko...to nie jest tak, że Krysznowcy przed publiczką są tacy jacy są a potem przychodza do domu, ściągają sari i zaczynają rzucać mięsem, palić i słuchać disco-polo... jeśli ktoś jest sztuczny to 3/4 chodzących do kościoła, bijących sie w pierś, klękajacych przed ołtarzem aby po wyjściu, obrobić wszystkim dupę...to jest sztuczne, nie to, co mówią i w co wierza Krysznowcy :)

Gość do ponosze
bo k.k. jest jednak malo tolerancyjny. Np nie wiem, czemu tak zwalcza masonow, ktorzy maja b. szczytne idealy ( tzn wiem, bo mozna tam przysiegac na to co, dla kogo swiete, wiec nie tylko na Biblie, ale i na Talmud, na Koran, na honor, chrzescijanstwo nie jest dla nich i jedyna najwazniejsza religia - i to wlasnie cale "zło")

Gość ło mamo
bardzo fajna wesoła grupa ludzi ! mieszkam nad morzem i co roku przyjeżdżają do naszej miejscowosci... organizuja piękne barwne korowody ku uciesze turystów i po prostu cieszqa sie wolnościa -z tego co widziałam i słyszałam -posługują się jęz.angielskim...rozmawiałam z dwoma i byli to młodzi nauczyciele jez. ang.!Po prostu tuż po wakacjach golą sobie głowy ,zostawiając z tyły dłuższy kosmyk a pod koniec lata golą cała głowę i potem włosy odrastaja a oni wracaja do pracy!!Nie spotkaliśmy sie z ich strony z żadną przykrościa... Zgadzam się ,ze rydzyki przy nich to prawdziwa sekta:O

Gość była A.
Żeby nikt się nie przyczepił, że są jednak sektą, bo czczą bóstwa...są to figurki Pana Kryszny i Jego inkarnacji...tak jak u nas posągi P.Jezusa czy Maryi, których to figur nikt nie nazywa bożkami czy czymś takim...

Gość jnijni
to co w stylu jechowców>? łazicie po domach?

Gość ło mamo
nigdzie nie łaza !jak chcesz możesz do nich podejść pogadać ,wszystko ci powiedza ,pokażą i nie są obłudni i dwulicowi :O ja zazdroszczę im tej spontaniczności ,uśmiechu i serdeczności... do niczego nie namawiają nie zachęcaja po prostu oni pokazuja swój sposób na życie i juz chcesz poobserwuj ...nikt ci nie zabroni mnie oni np.fascynuja :)

Gość była A.
Aż tacy nachalni jak Jehowcy to jednak Krysznowcy nie są. Chociaż trzeba przyznać, że Jehowcy muszą być obłędnie bogaci, skoro ich stać na rozdawanie bezpłatnych gazetek. Krysznowcy sponsorów nie mają, mają tyle, ile sprzedają książek, ile sprzedają kadzidełek...taka jest różnica...

Gość była A.
fajnie się z Wami gada, ale muszę lecieć. Jak przeczytam coś interesującego,jakieś pytania, wątpliwości, jutro się pojawię na pewno :)

Mnie też fascynują. Zresztą, bardziej fascynują mnie Indie i Hindusi. Jednak zdaje sobie sprawę, ze ruch HK w Polsce to tylko \"wariacje na temat\" Hinduizmu.