Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zestresowana21

operacja

Polecane posty

Gość zestresowana21

Przeszłam operacje wycięcia torbieli z jajników..więc tak podali mi narkozę wycieli torbiele. Torbiel miał być tylko na jednym jajniku ale na drugim też się budował i lekarz też go ciachnął przy okazji.Ogólnie operacja sie udała. tylko samopoczucie do bani. 24 godziny leżałam na plecach i nie wolno mi sie było ruszyć.na drugą dobę przewieźli na salę ogólną i kazali chodzic.No troszkę bólu było zresztą nadal jest ale jakos da się przeżyc. Cieszę się bo tylko torbiele są wyciete a jajniki nie zostały naruszone. tylko lekarz mi powiedział że te moje jajniki maja jakieś takie skłonności do odbudowywania sie torbieli. No teraz trzeba częściej do ginekologa żeby kolejnego cięcia nie było. Pisałam tu przed operacją i dlatego pisze teraz również już po operacji. A jeżeli chodzi o to czy laparoskopią lepiej to nie koniecznie tyle tylko że blizny nie ma ale ból jest taki sam..tylko te szwy nie ciągną tak bardzo.

Ja też miałam torbiele, pamietam, że była jedna ale naprawdę duża i nie maiłam usuwanej operacyjnie - dostałam jakieś leki i wchłoneła się. Dlaczego miałaś operację, taka duża była torbiel?

Gość mariola19761
Hej Przeczytałam twój list i nie moge z niego wywnioskowac czy miałas laparoskopie czy tomie.Co to była za torbiel,czy masz brac jakies hormony po operacji ,czy nie.Zyczę szybkiego powrotu do siebie.

Gość zestresowana21
byłam cięta normalnie nie laparoskopią.Nie mam rzadnych hormonów brać. jeden miał 8 na 7 cm. a na drugim dopiero rosł. co to była za torbiel szczerze mówiąc to nie wiem dokładnie wiem że była płynna i się skręciła i sprawiała ból.

Gość fkfla
Po piersze, to jest TA torbiel i zaiste słowo to musiało być odmieniane przy tobie we wsztstkich przypadkach, wiec powinnaś naprawdę była zauważyć, jakiego jest rodzaju. A druga sprawa - kobity, nie dajcie się zostawić po operacji bez leczenia hormonalnego, bo skłonność do torbieli to nie jest coś, co się usuwa skalpelem. Ja miała usuwaną torbiel laparoskopowo, pan doktor, ordynator był baaardzo z siebie zadowolony i obiecywał cudowny ozdrowieńczy wpływ opecji na funkcjonowanie całego układu, tymczasem po pół roku miałam dwa razy więszke na obu jajnikach. Co ciekawe - zniknęły po leczeniu proverą. Słowem - mogłam sobie zapewne oszczędzić operacji.

Gość fkfla
Dodam, że po kilku latach problemy wróciły - wylądowałam z nieludzkim ponadludzkim bólem "skręconej" torbieli, byłam bliska wylądowania na stole operacyjny w trybie pilnym i straty jajnika (torbiel była taka duża). No ale był piątek a mój przypadek nie był aż taaak pilny (chociaż wyłam z bólu). No i dobrze, bo na drugi dzień ból mi przeszedł, w poniedziałek kazałam się wypisać. Lekarz zapisał mi antykoncepcję (nie ma owulacji = nie ma torbieli) i moja gigantyczna torbiel ładnie sobie znikła. Jak teraz pytam, czy mogę tę antykoncpcję odstawić i jakiś inaczej zapobiegać tym torbielom, pomysłów brak. Słowem tak naprawdę lekarze nie wiedzą, jak to leczyć.

Gość zestresowana21
naprawdę nie rozumiem czepiacie sie jak sie powinno wymiawiać czy ten torbiel czy ta torbiel.jakby to miało większe znaczenie. Jejku co sie czepiać.Ja też miałam skręcona torbiel.Operacja sie udała chociaż lekarz mi powiedział że mam taki typ jajników że będa sie torbiele odnawiać teraz trzeba zadbać żeby nie urosły aż tak duże...jest spoko konsultowałąm sie z paroma lekarzami i każdy powiedział ze trzeba je usunąć.Nie dało sie tego usunąć lekami. Nie można chyba porównywać torbieli bo każda operacja jest inna KAŻDA torbiel jest inna. MOże Tobie sie udało wyleczyć lekami mnie nie no taki urósł.Nie chciałabym żeby znowu mnie cięli ale teraz nei dali mi wyboru.Chodziałam do paru lekarzy na konsultacje prywatnie i żaden pytany czy mogę to wyleczyć lekami powiedział że niestety nie teraz...

Gość zestresowana21
acha a moze warto zmienić lekarza jak chodzisz do takiego beznadziejnego.Ja chodziłąm rególarnie do lakarza i nie zobaczył że mi torbiel tak urosła. dopiero jak dostałam bóli to musieli zobaczyć co sie dzieje. Wylądowaąłm na stole operacyjnym nie czyje sie komfortowo troszkę bólu miałam ale jest już tydzień od operacji a ja sie czuję w miarę dobrze. Zobaczymy moze sie uda teraz leczyć lekami. Jeżeli o to zadbam i będę chodziął do dobrego lekarza to wszystko będzie ok. Dlatego radzę zmienic lekarza skoro nei wie jak to leczyć czy nei wie co robić. Acha jeżeli trafiłas do szpitala z bólem a późneij to przeszło to gratuluje ze sie wypisałąs ze szpitala nei móili Ci lekarze że torbiel moze pęknąć prawda szczególnie ten skręcony??otóż może i sa wieksze powikłanie czasem warto ich posłuchać i robić co radza:)) pozdrawiam

witam! Włąsnie co to za różnica? wiadomo o co chodzi :) ale nie o tym chciałam. W tamtym roku w lutym miałam operacje i usunięto mi torbiel z jajnikiem i część lewgo jajnika. Po operacju przez pół roku brałam hormony. Teraz znowu mam torbiel. Wizyta i gina dopiero 20 kwiatnia!i mam nadzieje, że dostane jakies leki bo operacja mi sie nie uśmiecha

Gość Mała 00
Hej Molus czy chorujesz na endometrioze.

Gość Mała 00
Tylko nie dzj się namówic na DANAZOL,oni bardzo lubią nam to przepisywac,a on wcale nie pomaga tylko szkodzi.

Gość Mała 00
nie znalazłam sobie porządnego lekarza (panstwowo). Ale zanim Go znalazłam to miałam takiego doktora ,który ciągle chcial mi operowac, kolejne cysty ,których nie potrafił leczyc.Faszerował mnie Danazolem a ja idiotka go brałam. Danazol jest dopełmmmnieniem operacji ,ale endometriozy nie wyleczy. Choruję na endo 3 lata.To bardzo ważne ,aby znalesc sobie dobrego lekarza,niektórzy są za głupi jesli chodzi o endo,a to przecież jest choroba ktorą trzeba umiec leczyc ,długie lata.

Mała bo państwow tak jest! Długo chodziłam panstwow i dzieki temu nie mam jajnika! Teraz ide prywatnie. co z tego, ze babka bierze 150 zł za wizyte! Ale z tego co wiem do jest zajebista w tym co robi i zna się na rzeczy! Chce dodać, że chce jeszce mieć dzieci. Chociaż jedno!

Gość Mała 00
Z tym moim panstwowym lekarzem to jest tak ,jest to kolega mojej kloezanki . tak więc nie muszę chodzic prywatnie,a jestem traktowana bardzo dobrze.

Gość zestresowana21
ja też zauważyłam że lekarz prywatnie mnie zupełnie inaczej zbadał niż państwowo wogóle inaczej mnei potraktował. Tym bardziej że mam 21 lat i chciałabym mieć dzieci i nie chciałam stracic jajników. Jajniki mi uratował. Nie wiem nie przepisał mi żadnych leków tylko na wizytę za miesiąc mam iść i odrazu po wyniki z wycinka. Nie wiem zauwazyłam tu ze wszystkim przepisują jakieś leki hormonalne a mnie nie..Nei wiem czy to dobrze czy nie. Ale mam nadzieję ze tak:: Ogólnie czję sie nieźle ale nie chciałabym tego pzrechodzić jeszcze raz.Jedno cięcie wystarczy. Jak pytałam co mogę a co nie to tylko mi powiedział zebym sie oszczędzała nie dźwigała no i dużo wypoczywałą a i dieta lekkostrawna. ale to tylko przez jakiś czas. Nei wiem teraz to zgupiałąm ale chyba on wie co robi ja tak ufam mu...Mam nadzieję ze sie nie przeliczę.

Gość zestresowana21
u mnie nie wspominali o zadnej endometriozie więc moze dlatego leków hormonalnych mi nie przepisali.

Gość mariola19761
Hej zainteresowana21, a czy kazali Ci się zgłosic po wynik histopatologiczny za kilka tygodni. Bo własnie ten wynik wyjasni co to była za torbiel. Ajesli nie wspominali o endo to dobrze ,lepiej żebys jej nie miala.

Gość zestresowana21
tak mam sie zgłosić po ten wynik. tzn mój lekarz go weźmie a ja na wizycie go odbiorę. No słuszałam dużo o tej chorobie i faktycznie wolalabym jej nie mieć i współczuje kobietom które to mają..

Gość Mala00
Do zainteresowanej21 Jak tam zdrówko . Napisz cos jak odbierzesz wynik histopatologiczny.