Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KKKKKKKKKKKKKKK

JAKA JEST RóżNICA????

Polecane posty

Gość KKKKKKKKKKKKKKK

nie watpie, ze znacie sie duzo lepiej niz ja... jaka jest roznica pomiedzy kremem nawilzajacym a tlustym/poltlustym?! Jezeli kosmetyczka mowi ze mam ladna, jedrna cere, ale troche wysuszona, za malo porow, poleca mi krem nawilzajacy.... to wiec krem natluszczajacy do jakiej cery jesT?? I jeszcze jedno... mozna uzywac kremu nawilzajacego na dzien nocą i kremu na noc za dnia?;) pewnie nie...a dlaczego?!

Gość dreaming of
Krem na dzień powienien zawierać filtry. Krem na noc na pewno takich filtrów nie posiada.

Gość KKKKKKKKKKKKKKK
dzieki za info:) ale czekam jeszcze na wiecej odpowiedzi, bo na prawde sie nie znam na tym;/

Gość brzydula...
roznia sie skladem i konsystencja. krem nawilzajacy zawiera humektanty, czyli cytat Humektanty to silnie higroskopijne substancje, dobrze rozpuszczalne w wodzie, które mają zdolność do trwałego wiązania i zatrzymywania wody z otoczenia, dzięki czemu pełnią one rolę naturalnego rezerwuaru wody w skórze. Zadaniem humektantów jest zwiększenie zawartości wody w warstwie rogowej naskórka - wiążąc wodę w skórze à przeciwdziałają jej utracie, dzięki temu skóra staje się nawilżona, napięta i bardziej elastyczna. Humektanty wykorzystywane są w kosmetyce jako nieokluzyjne składniki nawilżające. W przypadku skóry suchej samodzielnie stosowane mogą nie dawać poczucia wystarczającego nawilżenia, dlatego powinny być łączone z emolientami. W przypadku cery tłustej są szczególnie polecane jako „bezpieczne nawilżacze”, które nie mają działania komedogennego,czyli potocznie mówiąc, nie powodują zatykania porów skóry. Ponadto humektanty działają korzystnie na sam preparat kosmetyczny zapobiegając jego wysychaniu. Do tej grupy skadników zaliczamy między innymi: kwas hialuronowy, NMF, aminokwasy, mleczany, mocznik, glicerynę, glikole. kremy tluste i poltluste sa bardziej tresciwe i bogatsze w emolienty, czyli http://www.wizaz.pl/images/sikora/emolienty/ skora tlusta produkuje duzo sebum, dlatego nie potrzebuje dodatkowego natluszczania, ale tylko - a i to nie zawsze - nawilzenia.

Gość brzydula...
"Jezeli kosmetyczka mowi ze mam ladna, jedrna cere, ale troche wysuszona, za malo porow, poleca mi krem nawilzajacy" cera moze byc tylko odwodniona i moze kosmetyczka uznala, ze krem natluszczajacy jest dla niej za ciezki. to nomenklatura nawilzajacy/natluszczajacy/regenerujacy to tez w duzym stopniu fantazja tego, kto nazwe wymysla kremy na noc sa zazwyczaj tresciwsze, bardziej natluszczajace, bo w nocy nie musimy sie przejmowac swieceniem skory, wiec jesli potrzebuje ona lipidow, to najwygodniej dostarczyc ich w nocy. poza tym nie maja filtrow, a w kremach przeciwzmarszczkowych czesto sa wieksze stezenia skladnikow rozkurczajacych miesnie