Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bziku

długość ciąży 9 miesiecy czy 40 tygodni?

Polecane posty

Gość bziku

czy ktos moze mi wytlumaczyc co tu chodzi? Zawsze sie mówi, ze ciąża trwa 9 miesiecy. No ale 9 miesiecy to 36 tygodni. Natomiast wszędzie piszą, ze prawidłowa trwa do 40 tygodni. To jak to jest? Może i spałam na biologii, ale nigdy nie jest za późno na naukę;)

Gość seksita
ty o to pytasz ty ? przeciez wydaje ci sie ze wiesz wszystko i wszystkich pouczasz

Gość no wlasnie
do 40 tyg. a nie 40tyg.

Gość klara 82
1. tylko luty ma 28 dni czyli 4 tyg. , pozostałe miesięce mają po dwa- trzy dni wiecej. 2. 40 tyg liczone jest od pierwszego dnia ostatniej miesiaczki co daje jakieś 38 tyg. od zaplodnienia ( z reguły ). mniej wiecej wychodzi 9 miesięcy trwania ciąży :)

Gość Eulalalia
"ciąża trwa 40 tygodni, czyli 10 miesięcy ksieżycowych" :) - słowa lekarki.

Gość samo zycie
taka madra bziku a tego nie wiesz

Fakt może się to wydawać zagmatwane, ale przecież miesiąc kalendarzowy nie trwa równo 4 tygodnie. W ciągu tych 9 miesięcy nazbiera się trochę tych dodatkowych dni które utworzą brakujące tygodnie. Ja przez całą ciążę posługuję się u lekarza tygodniami a w rozmowie z rodziną i znajomymi miesiącami kalendarzowymi.

Gość o tannenbaum
bziku, masz bardzo apetyczny nick, od razu robie się głodna - kojarzy mi się z pyrami z gzikiem... zaraz oszaleję!

Gość bziku
jeju.. faktycznie :D ale jełopa ze mnie :) no dziękuję :) a do seksity - chyba coś się kochanie jebło :P hmm.. z gzikiem? mnie bardziej z czyms trzepniętym :)

Gość powiem ci tak
ciążę liczy się od daty ostatniej miesiączki . Kazdą ciąże liczymy w tygodniach. Prawidłowa ciąża trwa około 40 dni. Ja np. urodziłam dziecko 41 tygodniu ciaży . Zreszta jak pojdziesz do lekarza to on tez bedzie twoją ciaze liczył w tygodniach.

Gość 40 dni to chyba u chomików
:D

Gość miało być około 40 tygodni

z tego co wiem ciaza od zaplodnieniatrwa okolo 38 tyg a te dwa dodatkowe to pierwsze 2tyg cyklu, kiedy dojrzewa jajeczko.wyliczeniedlacyklu 28 dniowego.mam nadzieje ze nie pokopalam nic :P

Gość bziku
założyłam, ze miesiąc ma 4 tygodnie, a przecież zawsze jest plus 2-3 dni :D :D ehhh blondi..

Gość u mnie trwała 43
to jest dopiero zagadka :P

Gość gość
40 tygodni trwa ciaża .... czyli prawie 10 miesięcy ;)

Gość gość
40 tyg się liczy od ostatniej miesiączki zakładając że kobieta ma cykle 28 dniowe. A owulacja jest przy takim cyklu dopiero 14 dnia od tej daty czyli 2 tygodnie odpada. tak na prawdę to do zagnieżdżenia dochodzi najwcześniej jakiś tydzien albo i więcej po owulacji czyli kolejny tydzień odpada. Czyli bliżej do 9 miesięcy niż do 10. A przyjmuje się 40 tyg bo tak na prawdę jak nie ma okresu to nie wiadomo kiedy była owulacja i od kiedy liczyć, chyba że kobieta obserwacje cykl i wie kiedy owulacja.