Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie tylko do weterynarza

kot z zaburzeniami żołądkowo - jelitowymi

Polecane posty

Co dawać mu do jedzenia? Są oczywiście gotowe saszetki, ale ich cena - około 3,5 za 0,85g to sporo. Dodam, że kot jest już wiekowy, zawsze był karmiony karmami gotowymi, najczęściej whiskas, ale podobno w tej chwili to jedzenie jest dla niego za tłuste i ma problemy żołądkowe.

moj je taka specjalna odtluszczona karem dla otyłych kotów... tylko, ze mozna ja kupic chyba tylko u wterynarza..

te saszetki, które ja daję również można kupić tylko u weterynarza, nazywają się feline, a może ktoś zna jakiś tańszy odpowiednik?

Gość krymilaniii
powies go i wex nowego , nie widze problemu

sam się powieś - tylko zrób tak żeby na pewno się udało!!!!!!!!!

Gość trzeba było dbać
o kota a nie futrowac go jakims badziewiem, sama żryj teraz fast foody przez kilka lat to zobaczysz jak to jest.

z tego co wiem to gotowe dania whiskas to jedna z najlepszych metod żywieniowych, a chyba tak źle ten kot nie miał, skoro żyje już 14 lat.......

whiskas to nienajlepszy pokarm dla kota. Jesli dobrze rozumiem i nikt sie nie podszywal to Twoj kot ma juz 14 lat, czy tak? Jakie sa objawy jego niedyspozycji? Wymiotuje? Schudl? Czy temu wszystkiemu towarzyszy osowialosc lub biegunka?

generalnie - wymiotuje dosc czesto? Kot byl zywiony whiskasem i wynalazkami typu makaron z dodatkami? Wiem, ze moja propozycja zabrzmi neismacznie ale pisze calkiem serio - zlap tego kota i powachaj czy smierdzi mu z pycha. Wiesz jaki zapach ma amoniak/mocznik? Czy czuc cos takiego z kociego pycha?

dobra, zanim odpowiesz to ja popisze. To co opisujesz to moze byc wiele chorob, od zupelnie banalnych do smiertelnych, neistety bez weterynarza tego nie okreslisz. Moga ta byc skrajne sprawy od np. zapalenia trzustki (i wowczas dieta powinna byc uboga w tluszcz) do niewydolnosci nerek (a tu z kolei dieta bardzo uboga w bialko) lub normalne zatrucie, robaki itp (a na to dieta nie pomoze). Sadzac z przeslanek (wiek, dieta) stawialabym na nerki, neistety. Niemniej musisz isc do weterynarza jesli Ci na tym zwierzaku zalezy i podjac probe ratowania kota. W tym celu konieczne jest zbadanie kociej krwi w kierunku nerek, watroby (wet pobiera strzykawa z zyly, badanie kosztuje ok. 20-50 zl). Takie badanie powinno wskazac co dalej - czy kota uspicie czy bedziecie ratowac. Skad jestes?

A czy ten kot wogóle miał robione jakiekolwiek badania??

poprzednia wypowiedź nie jest moja, u weterynarza byłam, stwierdził zapalenie żołądka i jelit, kot dostał przez dwa dni zastrzyk z lekarstwem oraz jakiś witaminowy, przez ten czas nie kazano mu dawać nic do jedzenia, od wczoraj zaczęlam podawać mu właśnie karmę royal - dla kotów z problemami żołądkowymi, niestety wczoraj znów zwymiotował, dziś jak na razie jest ok

Zbadałabym krew na poczatek- morfologia , AST, ALT mocznik i kreatynina zwierzątko szczepione? mógł zezreć cos, co spowodowało niedroznośc jelit??

zjeść raczej nic nie mógł, jest zwierzęciem typowo domowym, wychodzi tylko i wyłącznie, gdy jedziemy do weterynarza, dziwne, że nie zaproponował tych badań......a byłam już u dwóch...

ufff, ciesze sie ze sie odezwalas :) Tak jak mowi moja poprzedniczka - zbadaj krew zwierzolowi - skad jestes? Upieraj sie przy tych badaniach, kociakowi zycie moze tym uratujesz.