Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bebolek20

Ciąza w irlandi..moze ktos ma wiecej doswiadczenia odemnie...

Polecane posty

Kabanosa? haha U mie mimo wszystko dalej problem z "bieganiem" Laura nie raczkuje ona pelza na raczkach ale juz slysze, ze powinna stac a ona postoi 2 sekundy i tyle tego ... Wiem, ze hmm kazde dziecko jest inne i rozwija sie w swoim tempie ale wiecie jak to jest kiedy ciagle sie slyszy co powinno albo, ze moje to a jakiej tam kobiety dziecko tamto :( Dzis Laura zaliczyla ... "glebe". Wracam do domu z pracy pedze do dziecka a tu na srodku czola wieeelki sinior (jeszce mocno rozowy) czubek nosa czerwony jakby zdarty, pod nosem podobnie :( pytam taty jak to sie stalo, slysze : nie wiem (????????????!!!!!!!!!!!!) Jak tu wyjsc z dzieckiem, czapke zaloze to tego "znaczka" na czole nie bedzie widac ale nos????

Nie wiem czy wszystko zapamietalam co mam napisac :D Aga w koncu to wazna suknia wiec masz prawo byc wybredna :D A oni zawsze tu przezywaja jak mrowka okres :P wiec ja to nie sluchalabym ich gordzesow :P A co do malego oddaj pod oko kogos z rozumem co mu nie da kabanosa ani schabowego :P ja slyszalam ze sie daje buleczke albo kawalek bagietki na swedzenia ale kananosa nie slyszalam nigdy :D Katarynka wlasnie myslalam ostatnio co u Ciebie jak sie czujesz i czy juz calkiem zapomnialas o nas :D Merigo tez nam przepadla ?? Co do siniakow moj to byl mistrz :D Wiec sie nie przejmuj zakladaj czapke i idz na dwor wypadki sie zdarzaja wiec nie ma czym sie przejmowac a co do tatusia moze mu sie przysnelo :D heheh Ja mam dzis troche jezdzenia. Bylam w poniedzialek na blanchu u Dorothy Perkins super przeceny po 15 e takie kiecki ze szok!! spodnie topy no wsio :D i w sportowym tak samo, kupilam bluze i jest za duza musze wymienic i do liffey tez musze podskoczyc, i na clondalkin :D Ktos sie pisze na wycieczke ?? :D

Nie wiem czy wszystko zapamietalam co mam napisac :D Aga w koncu to wazna suknia wiec masz prawo byc wybredna :D A oni zawsze tu przezywaja jak mrowka okres :P wiec ja to nie sluchalabym ich gordzesow :P A co do malego oddaj pod oko kogos z rozumem co mu nie da kabanosa ani schabowego :P ja slyszalam ze sie daje buleczke albo kawalek bagietki na swedzenia ale kananosa nie slyszalam nigdy :D Katarynka wlasnie myslalam ostatnio co u Ciebie jak sie czujesz i czy juz calkiem zapomnialas o nas :D Merigo tez nam przepadla ?? Co do siniakow moj to byl mistrz :D Wiec sie nie przejmuj zakladaj czapke i idz na dwor wypadki sie zdarzaja wiec nie ma czym sie przejmowac a co do tatusia moze mu sie przysnelo :D heheh Ja mam dzis troche jezdzenia. Bylam w poniedzialek na blanchu u Dorothy Perkins super przeceny po 15 e takie kiecki ze szok!! spodnie topy no wsio :D i w sportowym tak samo, kupilam bluze i jest za duza musze wymienic i do liffey tez musze podskoczyc, i na clondalkin :D Ktos sie pisze na wycieczke ?? :D

kurcze Justa widzisz ja potrzebuje cos na chrzest wiec takie przeceny to mi z nieba spadly ale jak tu z tym moim maluchem wybrac sie na zakupy?kurcze no....dlugo jeszcze te przeceny beda?

No normalnie w wozek go i bedzie kimal :) NIe wiem jak dlugo nie bylo napisane :D Ale ja dzis musze tam jechac bo nie wzielam jednej kiecki a strasznie mi sie podoba:) chcesz to wracajac od gp zajade po Ciebie :D Bo to jest ten sklep na zewnatrz wiec do srodka nie musimy wchodzic.

A pozniej mozesz do mnie przyjsc albo cos wymyslimy:D czekaj dzwonie do Ciebie z domowego zastrzezony, bo ja tu zasiegu nie mam na mojej wiosce :D

Gość myszaa25
Just@ z checia bym sie z wami spotkama na blachu ale dzis moj maz nas zalatwil bo nie wyciagnol wuzka z auta a pojechal do pracy a tam mam wszystko portfel,chuste i jestesmy uziemieni ;( a moze jutro kochane sie spotkamy na blanchu bo ja musze jechac chuste kupic na chrzciny ;)

Justa to ja juz nie wiem czy Ty na blanch jedziesz czy na liffey? Jak na liffey to moze sie spotkamy, bo ja za godzinke ide tam po znaczek to pewno wleze do bootsa, w HM tez wyprzedaze widzialam to moze sie uda z malym poszperac chwile albo co, moj nr macie :)

Krolik dzieki za linki:) Winda ciagle popsuta, maz mial kilka dni wolnego to wdrapywalismy sie na to 7 pietro razem. W niedziele mojej kolezanki coreczka miala 2 urodziny i wybralismy sie na ta wyprawe po pietrach, w poniedzialek swietowalismy spozniony dzien matki i wczoraj tez nie chcialo nam sie siedziec w domu... nauprawilam sie sportu za wszystkie leniwe lata haha, wczoraj wracajac z city mielsimy nadzieje, ze juz wjedziemy na gore, a spotkalismy tylko pana od naprawy, ktory nam powiedzial maybe tomorrow... Jak na zlosc jeszcze luas nie jezdzi wiec do centrum rowniez z buta, az zakwasy w lydkach mam od tego chodzenia :P Justa w dorothy perkins rewelacyjne kiecki maja, w centrum niestety gdy nadejdzie czas przecen to trudno juz wyhaczyc cos ciekawego, dlatego w takich shoppingi na obrzerzach mozecie jeszcze poszalec:) Pochwalcie sie co kupilyscie, gdy wrocicie:) Dzis siedze w domu, troche domowych obowiazkow sie nazbieralo :P

Sylwucha hehe a po co sie spieszyc, pan od windy dba o kondycje fizyczna mieszkancow ;) Zmusilam mojego do zamontowania spacerowki, bo az wstyd, maly wcisniety w ta gondole ledwo sie miesci, no i swiata nie wiedzi, wiec na shoppingu to musze go nosic... No i wlasnie zalozyl wszystko i sie cieszy, ja tez, bedzie troche spokoju. A maly to chyba z radosci oszaleje jutro na spacerze ;)

Sylwucha ja juz zakupilam pare w poniedzialek :D Ale jutro sie przejade raz jeszcze, bo dzisiaj nie dojechalam na blanch :D A kupilam dwie kiecki, bluzke i spodnie aaaa i buty tez :D Dzis jeszcze marynarke trafilam wiec jestem happy :D Aga wyslalam Ci meila dotyczacego Avonu mowilam trzeba bylo nie dawac mi katalogu :P No to maluch bedzie jutro zachwycony :D bedzie ogladal swiat :D Ania maluch byl grzeczny przeciez tylko mojego piski bylo slychac no ale nie ma co sie przejmowac :D trzeba wiecej probowac i mlauch przywyknie ;) Moj to ma traume jak widzi sklep z ciuchami to juz krzyczy nieeeee hahaha Mysza ja jutro jade na blanch wiec jak cos to mozemy sie spotkac. Najwyzej zadzwonie do Ciebie jak bede jechala ale ja chyba raczej w godzinach porannych chce jechac bo po poludniu za duzo ludzi jak dla mnie. Wiec jak Ci pasuje tak 10 czy 11 to mozemy jechac :)

Justusdlatego mowie jaa nie Artus;)ja to panikuje,zagladam,kukam zamiast dac dziecku spokoj i zajac sie zakupami...a ja panikuje bo goraco, bo glosno bo swiatlo...ehhh!szkoda slow:O

Aniu ty na zakupach jak moj maz, gdy wyszlismy pierwszy raz z Blanka hehe pamietam, ze ona troche poplakiwala bo byla zestresowana nowa sytuacja a on byl gotow wracac juz po wyjsciu z bloku, 5 razy bardziej zestresowany od niej :) Justa to zakupy wiosenne udane, ja powoli tez cos wyhaczam na przecenach bo ciagle nie mieszcze sie w rzeczy sprzed ciazy, ociagalam sie z zakupami wierzac, ze w koncu schudne ale jakos mobilizacji brak :P ach szkoda gadac.... Rozchorowalysmy sie z Blanka, ona wczoraj miala juz gile wyplywajace z nosa i troche podwyzszona temperature,a ja obudzilam sie w nocy z potwornym bolem gardla :/

Gość myszaa25
czesc kochane ;) co za noc.. moj cala noc plakal i poplakiwal a ja tylko przytulalam glaskalam i jestem padnieta justa ja raczej nie wyrobie sie na ta godzinke bo dopiero co teraz ledwo wyszlam z lozeczka jeszcze dzis na te miesko musze czekac bo mial kolo przyjechac wczoraj a tutaj napisal ze bedzie dzisiaj niech juz bedzie po tych chrzcinach !!

Mysza no ja tez sie nei wyrobilam, bo tez noc mialam jakos taka dziwna maly sie budzil ja spac nie moglam :O i rano dopiero porzadnie usnelismy wiec dopiero co wstalam :) Wiec czas powoli sie ubrac i jechac zalatwic co trzeba szybciej sie wroci :)

Gość eunnika
Dziewczyny, mam pytanko, czy do którejś z was przyjechała pielegniarka środowiskowa ze szpitala jak wasze dziecko miało 2 miesiące. Bo do mnie sie zapowiedziała ale nie mówiła dlaczego. I teraz sie tak zastanawiam, po co.

Witam wszystkie mamy i brzuchatki. Podczytuje was już od dłuższego czasu i wymyśliłam, że mogłabym się przyłączyć do was (jeśli to nie bedzie problem). Jestem w ciąży (od jutra zaczynam 18 tydz) i rodzić będę w Wexford.

Justa jak wczoraj Blanch, wykupilas wszystko? ;) Dzieki za zamowienie, dostane kurierem w nastepny piatek, wiec dam Ci znac co i jak :) Ania, praktyka czyni mistrza, wiadomo, ze dziecko bardziej woli cwierkanie ptaszkow, ale jak mus to mus, mama czasem musi odbebnic szoping ;) Sylwucha a co Was tak zlapalo, przewialo gdzies czy co? Troszke lepiej czy wrecz przeciwnie dzisiaj? Eunnika u mnie byla jak maly mial 3 mies, moze jej sie pokrecily daty? Elu witamy w naszym gronie :) Srodkowy trymestr to chyba najprzyjemniejszy czas, jak samopoczucie? Meczyly Cie jakies dolegliwosci ciazowe, nudnosci, zachcianki? Dziewczyny co kladziecie maluszkom na podloge? Poczatkowo mialam mate, potem juz rozlozylam kolderke, niestety teraz co mrugne okiem to jest juz poza nia, jakos sie tak podciaga i przesuwa, ostatnio zaliczyl podloge to sie zdziwil, panele mam, wiec nieciekawie, bo on lubi czasem machnac glowa, nie mowiac o turlaniu :/

Witam Elu pewnie ze nie problem jak tu popiszesz fajnie ze dollaczylas do nas! To Twoja pierwsza ciaza? Chcesz wiedziec plec dziecka? Sylwucha to chyba ta pora i mozna cos takiego zalapac jak sie czujecie? Bylysie u doktora czy same sie kurujecie? Krolik ja mam takie ,,puzle,, kolorowe (nie wiem jak to sie nazywa) i to w miare mieke :-) W weekend zmieniamy czas na letni :-P wiec godz. wczesniej bedzie trzeba wstawac :-(

Witam Elu pewnie ze nie problem jak tu popiszesz fajnie ze dollaczylas do nas! To Twoja pierwsza ciaza? Chcesz wiedziec plec dziecka? Sylwucha to chyba ta pora i mozna cos takiego zalapac jak sie czujecie? Bylysie u doktora czy same sie kurujecie? Krolik ja mam takie ,,puzle,, kolorowe (nie wiem jak to sie nazywa) i to w miare mieke :-) W weekend zmieniamy czas na letni :-P wiec godz. wczesniej bedzie trzeba wstawac :-(

ElaM78 witaj i gartulacje! Zostan koniecznie z nami, bo na forum juz tylko jeden brzuszek nam zostal i to do rozpakowania wkrotce :) Mieszkanko a moze to juz?? Dzieki dziewczyny, Blanka troche lepiej dzisiaj, ja bez zmian:/ Walcze z nia przy kazdej probie sciagania kataru, az mam wyrzuty sumienia bo to naprawde WALKA... ale w koncu to dla jej dobra. Krolik ja tez mam puzzle na podlodze, kupilam dwie paczki w smyth, nie sa drogie i zawsze to jakas amortyzacja przy upadkach.

Dziękuję Kroliku i Magdo za powitanie. Jest to moja druga ciąża. Jestem chyba w bardzo podobnej sytuacji jak jedna z dziewczyn, chyba Rudik ale nie jestem pewna ( za gafę przepraszam). 9 czerwca 2011 urodziłam córeczkę Julkę. 3960 to była jej waga, rodziłam w MH na Holle Street (czy jakos tam) w Dublinie. Pierwsza ciąza i poród były przecudowne. Do końca ciąży biegałam po górach, żadnych mdłości czy innych dolegliwości, nawet katarku:). Poród o mało co nie przegapiłam tak sie spokojnie zaczął. O 3 w nocy wyjazd do szpitala (mieszkam prawie 150km od szpitala) skurcze miałam co 4 min jak wyjeżdżaliśmy z domu. na miejscu były już co minutę, wiec na porodową salę iść kazali. Ok 5.30 dostałam epidural :) a o 10.34 urodziłam moja malutką :) W wigilię rano zrobiłam test a tu :) Chcieliśmy mieć szybko drugie bo i lata już są a i fajnie mieć rodzeństwo w podobnym wieku ( sama mam 2 siostry i każda co 1.5 roku) Nie sadziłam tylko że to tak szybko będzie. Myślałam że chociaż trochę robotą sie człowiek nacieszy, bo tu abstynencja po pierwszym, a tu masz :) Ale się cieszymy. Ta ciąża trochę była mecząca przez pierwsze 3 msc bo ciągle bym spała i nie miałam siły nawet oddychać a tu przecież may szkrab do mamy chce. Jest już ok. Brzuchol tylko jakis taki duży. Oprócz kregosłupa to nic mi nie dolega. Skan będę miała 11 kwietnia to będę wiedziała ile tego i kto to :) Mój obstawia za chłopakiem (facet) a mnie się wydaje, że dwie dziewczynki razem fajniej by się bawiły. Termin przypuszczalny mam na 1 września. Na podłogę dla małej kupiłam też takie puzle z pianki jak Madga i bardzo sobie je chwale. Są stabilne i nie wysuwaja się spod maluszka i są stosunkowo miękkie. do tego daje jej poduchy za plecki żeby sie opierała albo jak leci do tyłu to na poduchę. Moja ma 9,5 msc i nie raczkuje i nie chodzi. tyłek chyba za ciężki:) ale ja i mój chłopak też nie raczkowaliśmy i późno na nóżki wstawaliśmy więc nie ma sie co dziwić. Przynajmniej ciągle mam ją na oku i bezpieczną na macie. Faktycznie zmieniamy czas z soboty na niedzielę. Ciekawe co na to nasze dzieciaczki? Ale sie rozpisałam :) wow już kończe

dziękuję Sylwucha. A jak ściagasz katarek Blance? Moja odpukać jeszcze nie chorowała. Załapała sie tylko na trzydniówkę i tyle

ElaM78 tutaj chyba rudik powinna sie wypowiedziec, ale rzeczywiscie macie podobne historie, rodzilas tylko dzien po niej i to w tym samym szpitalu wiec bardzo prawdopodobne, ze wpadlyscie tam na siebie, dziewczynki maja tez tak samo na imie, i kolejna ciaza tez w podobnym terminie:) SUPER! a skad jestes, ze w tak daleka podroz wybieralas sie do Dublina rodzac? kolejny dzidzius tez ma przyjsc na swiat tutaj?

woda morksa do noska i potem Frida w ruch, bardzo jej sie to nie podoba:/ u nas to juz 3 bardzo konkretny katar :/

Witajcie Dziewczyny:) Z ta zmiana czasu to mnie bardzo nie pasuje :( wstaje do pracy przed 6-ta (bo jezdze na rowerku) czasami Laura budzi mnie czasmi o 4-tej (pozniej jak ja przebiore to ciezko zasnac) a tu jeszcze jak bede miala wstac godzine wczesniej to juz porazka :(:( Sylwucha przykro mi, ze sie z Blanka rozchorowalyscie ... zycze Wam szybciutkiego zdrowienia !!! A jesli chodzi o katarek to ja bym Ci polecila do sciagania KATEREK - tak sie nazywa, podlacza sie go do odkurzacza, Marigo swego czasu polecala. Dla mnie rewelacja, odciagania z dwoch dziurek trwa doslownie 4 sekundy ani maluszek sie nie zorientuje a juz ma "sucho" w nosku:) Ja kupilam na allegro za 42 zl. Ela witaj serdecznie i GRATULACJE :) Moja Laura nie chodzi, nie raczkuje ona razcej pelza na raczkach sie przesuwajac.Jak przytrzymam jej nozki miedzy swoimi to nawet postoi troszke, troszke sie martwie ale oboje z mezem za wczesnie nie "biegalismy". Ela powiedz a Twoja Juleczka stoi sama (bardzo duza sie urodzina:)) Chorykrolik my mamy na podlodze wykladzine dywanowa czy jak to zwal. Lekarka zalecala klasc na podlodze tak aby dziecko nie slizgalo sie ale toto twarde ... chyba zakupie takie puzzle jak Magda i Sylwucha ma :)

A jeszcze wiecie co ... nie wiem moze pisalam o tym. Ogladam zabawki dla dzieciaczkow, wszystkie edukacyjne niby, ucza, bawia i co tam jeszcze i sie zastanawiam co kupic, czy bez tego czy tamtego moje dziecko nie bedzie sie rozwijac jak trzeba? ktore sa lepsze a w ktore nie warto inwestowac. Tak sobie pozniej mysle, ze za - haha - moich czasow nie bylo telefonow komorkowych dla dzieciaczkow, laptopow, grajacych i mowiacych grzechotek i nawet tych mat edukacyjnych a jakos kazde dziecko rozwijalo sie jak trzeba.

Sylwucha, W pierwszej ciąży mieszkałam w Wicklow więc mój szpital był w Dublinie ( to jakieś 60-70 km) Ale jak mój K stracił pracę to przenieśliśmy sie w okolice Gorey bo o wiele tańsze chaty ( oszczędności) byłam w 9 msc jak sie przeprowadzaliśmy i nie zmieniałam szpitala. Teraz mój rewir to Wexford. Szkoda że kruszynka musi się tak nacierpieć, mam nadzieję że to szybko minie i ty również poczujesz sie juz lepiej. Witaj Lilac, Julcia niestety nie stoi, nawet jak ją trzymam to może 2 sekundy i już ugina nóżki. więc sporo ćwiczymy podskoki bo lubi i wkładam ja do tygryska (takie szeleczki na gumie lub sprężynie przymocowane do futryny drzwi) i tam podskakuje że aż piszczy z radości. Nie martwie się że jeszcze nie wędruje. przyjdzie na nią kolej to pójdzie. Ja zaczęłam chodzić jak miałam 13 msc a i mój tez po roku i nie raczkowaliśmy. Tak, że nie masz sie co martwić. Mała sama wybierze sobie czas i pójdzie. A ile ma juz twoja Laura