Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kupujący

Niekupienie zamówionego towaru - pytanie do prawnika

Polecane posty

Gość kupujący

Mam pytanie. Złożyłam zamówienie na towar (osobiście w sklepie). Zapłaciłam zaliczkę, ale zaliczka była niska więc umówiłam się tak, że resztę dopłacę na drugi dzień. Na drugi dzień zadzwoniłam do firmy i powiedziałam że tego dnia jednak nie mogę dowieźć pieniędzy, że dowiozę na drugi dzień. Ale powiedziałam też telefonicznie, że dopóki nie doniosę reszty zaliczki, to żeby nie wysyłali zamówienia do fabryki. Powiedziano mi że dobrze, ale żebym resztę doniosła na następny dzień. Następnego dnia zadzwoniłam i powiedziałam że jednak rezygnuję z tego towaru całkowicie. Powiedziano mi że już nie mogę bo oni wysłali zamówienie. Wiem oczywiście że zaliczkę straciłam ale czy w związku z rezygnacją grożą mi jakieś inne konsekwencje prawne z powodu niekupienia zamówionego towaru? I co mi grozi? Dziękuję z góry za udzielone informacje

Gość kupujący
podnoszę

Moim zdaniem... zaliczka to nie jest zadatek i powinni Ci ją zwrócić w całości, zwłaszcza że mówiłaś, by nie wysyłano zamówienia. O żadnych dodatkowych konsekwencjach nie może być mowy! :o

Gość kupujący
Właśnie nie wiem jak do tego podejść bo każdy mówi co innego. Dla jednym jest to jakby zawarcie umowy, od której ja w ten sposób odstępuje. Ja umowy żadnej nie podpisywałam, nie widziałam żadnego regulaminu tylko dostałam świstek z numerem zlecenia i z kwota którą mam jeszcze dopłacić. Czyli to wszystko jest umową ustną.

Gość kupujący
up