Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość _potydka_

!!! !!! !! KSIĄDZ i jego praca !!! !!! !!

Polecane posty

Gość _potydka_

Ciekawi mnie jak wygląda codzienna praca księdza........ tzn. ile minimum mszy musi odprawić i czy może więcej czy musi być równo tyle a tyle?

Gość winogronka111
Najlepiej spytaj księdza :)

Gość _potydka_
Własnie o to chodzi, że mojego księdza nie chcę pytać, bo wydaje mi się, żo on z lenistwa nie odprawia tyle mszy ile powinien i strasznie mu się sie chce brać dodatkowych mszy. a może jest tu jakiś ksiądz??

Gość winogronka111
Ksiądz ma obowiązek odprawienia jedną mszę dziennie.

Gość a ja słyszałem ze 3

Gość wertyl
moze nawet 10, ale minimum to 3

Gość chyba raczej maksimum
heheheh gratuluje wiedzy wentyl ...:) wiecej moze w wyjatkowych

Gość Alex380
Xiadz ma ciezka prace....??? To jest posluga,a nie praca..

Gość wertyl
na pewno nie jedna!! co wy za głupoty pleciecie!! mój prawi kilka dziennie!!! a dlaczego w wyjatkowych niby? co mu się stanie jak 6 odprawi? 6 godzin pracy dziennie...kazdy by tak marzył a oni kasę ciągną i nic nioe robią

Gość _potydka_
nie pomogliście mi...:o

Gość _potydka_
nie pomogliście mi...:o

Gość jusssia
Codzienna praca księdza nie polega przecież tylko na odprawianiu mszy... Inne rzeczy też robią - np. jakieś prowadzenie grup przykościelnych, praca z młodzieżą. Jeżeli to wszystko idzie dobrze i we właściwym kierunku to jest fajne:) I wiele innych. No, ale jeżeli nie... To źle:( Bo oni oprócz tylu dobrych rzeczy robią też mnóstwo innych. Nieraz byłam świadkiem jaka to "praca księdza jest ciężka i trudna"...

Gość jusssia
Pamiętam ile się biedny ksiądz napracował żeby wepchnąć penisa w dupkę siedmioletniego chudziutkiego ministranta. Aż mi go szkoda było tak ciężko nad chłopcem pracował. Nie wiem tylko, czy była to praca z młodzieżą, posługa, czy może czynności administracyjne:)

Gość ekspresowiczka
mam brata księdza. To jego nie tylko powołanie ale jest to tez praca. Dostają wynagrodzenie i z tego co dostaną na tacy idzie na ogrzewanie kościoła, malowanie, opłacenie organisty, sprzątaczki, dekoratorów, kościelnemu....Muszą oddawac ubrania do pralni, kupowac hostie, wino mszalne, ... Napewno jest masza o 12.00 w południe i generalnie zawsze raniutko o 6.00- czy tez o 7.00.... wieczorna msza tez zawsze jest.tak więc są 3 msze i jak jest w parafii 3 księzy to kazdy moze jedną odprawic. Ksiądz cały rok przygotowywuje dzieci komunijne, czy do biezmowania, przyjmuje w kancelarii noworzeńców i osoby składające zapowiedzi na mszę, duzo czasu zajmuje iedzenie w konfesjonale i kancelarii na dyżurze. Muszą zjesc, isć do chorych, ustalac plany na np wielkanoc, wigilię. To juz wczesniej sie załatwia a nie na tydzień przed. Ksiądz organizuje grupy parafialne, scholę, organizuje jakies wycieczki. Muszą opracowywac i pisac przygotowawczą mowę na kazdą niedzielną mszę. W niedzielę msze cą częściej, są tez roraty, nabożeństwa,pogrzeby, udzielanie slubów i chrzty.To tez wymaga przygotowania, wygłoszenie kazania i jakas mowa. To wszystko praca. Muszą opłacac gospodynie które prasują sprzątają i gotują na plebanii. Pieniązki które dostają na wypłatę są dla nich na samochody, na drogie perfumy, na odziez, wakacje bo tez mają urlopy jakby kto nie wiedział. Zawsze uwazałam ze ksiądz musi byc skromny ale cóż.Nie pojedzie do chorych oddalonych kilometry rowerem zapocony,musi miec bryje i perfumy..tak juz jest.