Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 25 mies do....

PORÓD Katowice - prywatny szpital Łubinowa 3???

Polecane posty

Gość gość
Też nie posiadam karty bo jestem z małopolski ale rodziłam na łubniowej i nie było to przeszkodą. Żadnego zaświadczenia czy czegoś nie musiałam mieć, wystarczyły moje dane.

Gość gość
Dla Was w takim razie też dużo zdrówka i powodzenia, trzymam za nas kciuki :D Mała się tak wierci, że czasami mam już dość :)

Gość gość
czy któraś z pań rodziła w 36 tygodniu? tzn 36+2 np czy dopiero od skończonego 36 tyg?

Gość gość
Czasami zaboli mnie lewy jajnik, macie pomysł co to może być? Za trzy dni mam wizyte, ale martwię się o dzidziusia.

Gość gość
Witam. Mam takie pytanie czy jest tu może jakaś Pani, która rodziła na Łubinowej i nie wyraziła zgody na szczepienie? Czy szanują tam zdanie matki pod tym kątem i nie ma problemów z tego powodu? Zamierzam szczepić dziecko zgodnie z kalendarzem obowiązującym w krajach skandynawskich i zastanawiam się jak na Łubinowej podchodzą do tego tematu.

Gość Silesiana
Ja tez jestem ciekawa jak to jest z odmową szczepienia w pierwszej dobie. Ja chce szczepic dziecko zgodnie z kalendarzem niemieckim. Wiem, że wystarczy odmowa ustna ale często szpitale podsuwają dokumenty do podpisu, które sa niezgodne z prawem.

Gość gość
Leżałam na sali z dziewczyna ktora odmówiła szczepień jedyne co musiała to podpisać dokument o odmowie.Nikt nie robił jej żadnych problemów czy był nieuprzejmy.

Gość gość
Hej, słuchajcie jak to jest z wizytą u anestezjologa? Jest to w miare zorganizowane i wchodzi sie do niego mniejwiecej o tej godzinie na którą jest się umówionym czy raczej są kolejki?

Gość gość
Ale właśnie chodzi o to, że nie mają prawa podsuwać nic do podpisu odnośnie szczepień :) Podpisanie takiego dokumentu skutkuje zwykle szybszym i łatwiejszym nałożeniem kary na rodzica nieszczepiącego. Jednak ja zamierzam szczepić tylko trochę później niż to się zwykle odbywa w Polsce, to może nie zdążą nałożyc kary jak coś

Gość gość
Niemniej jednak jestem ciekawa czy przy odmowie szczepienia i odmowie podpisu świstka będącego niezgodnego z prawem będą jakieś nieprzyjemności. Po porodzie będę potrzebować spokoju, a nie szarpaniny z personelem. A wiecie może jak to jest gdy po porodzie zabierają już dziecko na badania i ojciec chce być przy tych badanich obecny?

Gość Silesiana
Ja też chcę mieć spokój po i przed porodem, a nie użerać się z personelem w sprawie podpisu, którego nie muszę składać i zgodnie z KC moje oświadczenie ustne wystarczy. Osoba przyjmująca dokumenty zapisuje moją odmowę i składa swój podpis ewentualnie może podpisać się świadek i tyle. Może znajdzie się ktoś na forum kto już taką sytuację na Łubinowej przerabiał.

Gość gość
Ja już rodziłam na Łubinowej w zeszłym roku, ale wtedy moje dziecko zostało zaszczepione tuż po porodzie, dlatego nie wiem jak wygląda tam sytuacja gdy odmawia się szczepienia. Wiem, że w niektorych szpitalach dochodzi do szantażowania i zastraszania, że się nie dostanie wypisu itp. Również liczę, że znajdzie się ktoś doświadczony już w tej kwestii ;)

Gość gość
Do anestezjologa jesteś zapisana na konkretną godz. Pewnie zdarzają się poślizgi ale ja byłam przyjęta według umówionej godz.

Gość gość
Czesc dziewczyny :) Podpowiedzcie prosze jezeli cala ciaze prowadze u lekarza z Łubinowej to w razie gdyby cos sie dzialo w trakcie ciazy (plamienie, krwawienie etc. ) moge przyjechac wieczorem na konsultacje do szpitala i przyjmie mnie jakis dyzurujacy lekarz? Taka wizyta jest wtedy platna czy nie?

Gość gość
Ciekawe czy jak się teraz znowu te przepisy zmieniają to czy na Łubinowej tez coś się zmieni np. kwestia znieczulenia na żądanie ....

Gość gość
Ja chodzę do lekarza z Łubinowej, ale do innej przychodni i prywatnie. Jestem teraz w 36 tygodniu i dopiero teraz po tym jak dostałam skierowanie, od 37 tygodnia mogę zgłosić się w razie jakiś problemów na Łubinową, a wcześniej zawsze mi mówił, że muszę jechać do najbliższego szpitala lub dzwonić na karetkę. Ten szpital przyjmuje tylko kobiety gdy ciąża przebiega bez komplikacji, 1 stopień referencyjności :(

Gość gość
Dokładnie, tam jedynie po 36 tygodniu, wcześniej można przyjechać np na konsultacje do swojego lekarza na dyżur lub na ktg ale to jak sam skieruje i przyjmie.

Gość gość
Witam, apropo wizytu u anestezjologa to ja bylam jakies 2 tyg temu i musialam czekac około 2 godzin:( to dlatego ze najpierw przedłużyla sie poprzednia wizyta, pozniej pani Anestezjolog wyszla i powiedziala ze musimy jeszcze poczekac bo jest jakies dziecko na badanie bioderek a to sie odbywa w tym samym pokoju, a jak juz mielismy wchodzić to została wezwana na cesarskie cięcie i kolejne poł godz minęło. No ale chyba mielismy pecha po prostu. Mam pytanie czy któraś z was ma planowane cc na 23.12.2016?? Ja mam wtedy i lekarz powiedzial że jeśli nie bedzie innych cc w tym dniu to mogę przyjechac rano o 6 a nie poprzedniego dnia.

Gość gość
A ja taki tragiczny przypadek wlasnie przeszlam...zero kompetencji okrutne wrecz traktowanie...kobieta przychodzaca na usuniecie martwej ciazy powinna liczyc na szacunek a nie zaczynac krwawienie po podanych lekach na plastikowym krzesle w holu patrzac na wypisywane noworodki. Pani o znaczacym pseudonimie kreska pare postpw wyzej zycze wiecej madrosci...chociaz tej zyciowej

Gość gość
Czy przed cc faktycznie nie jadlyscie od 14 dnia poprzedzającego ? Jak to wytrzymać skoro cc bedzie przed południem ?

Gość gość
No ja też nad tym ubolewam tymbardziej że teraz w ciąży to sie przyzwyczaiłam że jem bardzo dużo:D no ale jakos trzeba bedzie przezyć. Mi powiedziala anestezjolog że moge dzien wczesniej zjesc lekkie sniadanie a potem zupę max do godz 15.00. I pić mogę do połnocy co chce. Chyba że bym umierała z głodu to dwa gryzy kanapki:) A cc z tego co wiem to rano około 8 ma być a nie przed poludniem. Ale tak sobie też mysle że przeciez jak ktos ma cc nieplanowane to nie jest przecież na czczo wiec chyba nie nalezy do tego podchodzic zbyt rygorystycznie.

Gość gość
Jak wygląda sprawa z cc na łubinowej? czy jak pierwsza ciaza byla rozwiazana w tym szpitalu przez cc (dziecko nieprawidłowo ulozone), czy nastepny porod to tez cc czy raczej klada nacisk na naturalny porod? czy po cc jesli kobieta chce rodzic naturalnie nastepne dziecko czy musi podpisac zgode na naturalny porod? dziekuje za odp.

Gość gość
Ile kosztuje znieczulenie zewnatrzoponowe na łubinowej ?

Gość gość
Jak jest kilka cc zaplanowanych to nie wszystkie bedą o 8 rano wiec moze byc i przed południem cc. Dopytałam o dietę i lepiej nie oszukiwać i nie podjadać po 14 i nie pic w nocy gdyż mogą sie zdarzyć wymioty po podaniu znieczulenia i po cc.

Gość gość
Podpinam sie pod pytanie z ceną ZZO, cięzko to ogarnac, zwłaszcza jak ten wątek na forum ma ponad 700 stron. W poprzednich postach można zobaczyc nawet roznice w cenach u anestezjologa itp bo ciagle sie to zmienia. Stanelam na tym ze za ZZO placi sie teoretycznie 500 odejmujac koszt wizyty u anestezjologa a teraz na stronie lubinowej czytam ze jest to bezplatne znieczulenie

Gość gość
Znieczulenie jest bezpłatne ! Płaci się jedynie 150zł za wizytę u anastezjologa przed porodem.

Gość gość
Tak potwierdzam zzo jest bezpłatne, trzeba zapłacic wizyte u anestezjologa i miec skierowanie zeby tam w ogole rodzić, czyli prowadzić ciaze u ktoregos z tamtejszychh lekarzy albo iść na chociaż dwie wizyty do jakiegos. Szpital póki co ma umowę z nfz. Co do pytania odnośnie cesarki mysle ze to zalezy od lekarza prowadzacego i od tego kiedy byla ta poprzednia cesarka bo jesli stosunkowo niedawno to moze zlecic kolejną, ale to że pierwsze dziecko bylo odwrocone posladkowo nie znaczy że kolejne też bedzie i jesli sie ustawi dobrze to nie ma wskazań do cc. Tak czy siak decyzję trzeba zostawić prowadzącemu, ewentualnie możesz mu cos zasugerowac.

Gość gość
Słuchajcie kobietki, a co warto wziąć na wyprawkę, poza listą podstawową na stronie szpitala? chodzi mi o to co tak w praktyce warto zabrać, jak np maść lanolinowa, pieluszki tetrowe itp Było coś co wam się przydało, albo żałowałyście że nie zabrałyście ze sobą? Rodze prawdopodobnie jeszcze końcem tego roku, ewentualnie samym początkiem nowego i wiadomo, głowa pełna tego 'co jeszcze' zeby było dobrze :D

Gość gość
też rodzę na początku roku - mam nadzieję :D Weź dla dziecka pieluszki tetrowe, na pewno się przydadzą, poza tym tylko pampersy, chusteczki, kremik do pupy może być i ciuszki. Co prawda dają ale jak trzeba szybko przebrać to lepiej mieć swoje niż wołać o przebranie :) ja biorę dodatkowo kocyk :) Dla siebie mam podkłady porodowe na łóżko, duże podpaski - podkłady, majtki siateczkowe, bepanthen i do pupy i do sutków (trzeba go zmywać ), koszule, szlafrok, papcie, klapki, kosmetyki i woda :) W aucie do doniesienia zostawiam rogal do karmienia, laktator gdyby był problem z laktacją i ciuszki na wyjście. Mleczko dają jak coś w jednorazowych butelkach więc w tym temacie nic się nie przyda :)

Gość gość
A orientuje sie ktoś czy obecnie jest dużo rodzących ? :) Bo w moim rodzinnym mieście w szpitalu nie nadążają, jest wręcz za dużo, nie mają jak przyjmować, zastanawiam sie jak jest teraz na Łubinowej