Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

pieknynieznajomy

INTERCYZA - czy warto podpisać ją przed ślubem?

Polecane posty

Gość aniol-----aureola
jesli biore slub,to chce z ta osoba dzielic wszystko,radosc,bol,dobre i zle chwile rowniez majatek. ja mowie intercyzie -nie!!!

Gość matka z córką
Jeżeli jedna ze stron ma majątek,a druga nie to jestem za intercyzą

Gość a dlaczego nie
ja jestem otwarta na taka propozycje :) gdyby moj chlopak (obecnie maz) przed slubem poprosil mnie o to - podpisalabym intercyze :) Z tego co widze duzo osob w kregu biznesowym podpisuje takie cos w celu zabezpieczenia sie ... gdy np. firma upadnie komornik sciga tylko wlasciciela firmy, a nie bogu winna malzonke :)

Gość aniol-----aureola
Ciemnooka Brunetka swieta racja,popieram:D

Gość a dlaczego nie
No dokładnie to miałam na myśli :)

tak, jednak należy pamiętać, że to co jest Twoje przed ślubem jest tylko Twoje po ślubie, np. jeśli dostaniesz mieszkanie od rodziców przed ślubem to jest ono tylko Twoją własnością i w razie ewentualnego późniejszego rozwodu nie będziesz musiała się nim dzielić z mężem.

Gość czemu nieeeeee
a jeśli TY ostaniesz mieszaknie od rodziców po ślubie wtedy też będzie ono Twoje i tylko Twoje.

Gość to jest moje zdanieee
jak masz jakis majatek to czemu nie???? Tyle ludzi sie kochalo a roznie potem konczyli- zycie poprostu a jak pozniej w razie czego zostaniesz z niczym???

Gość zdecydowanie TAK
PIEKNYNIEZNAJOMY >>>> jesli rodzice zapisza nam dom, to jest on nasz i tylko nasz, a nie wspolmalzonka. jednak trzeba pamietac, ze gdybysmy chcieli sprzedac ten dom, to pieniadze ze sprzedazy sa juz WSPOLNE. Dlatego warto spisac intercyze :)

Gość kabel
to zupełna normalka większość osób w naszych czasach już coś posiada , więc jest to absolutna konieczność zważywszy na statystki rozwodowe

ja jestem za----juz ktos mnie raz oszukał,.......to jak miłość z pierwszego okresu życia przeradza sie w nienawiść pod koniec związku.....mówił \"kocham\", mówił \"szanuję\", ale tylko mówił..., nigdy nie poznasz drugiej osoby na tyle zeby wiedziec jak sie zachowa za kilka, kilkanascie lat... ludzie w nienawisci robia rozne rzeczy.. ja bym chciala podpisac..

Gość inna watpliwosc
Czy madrzy ludzie tego forum mogliby mnie tez odpowiedzieć na pewne pytanie? Będąc kawalerem zakupiłem mieszkanie, w którym mieszkam. Przy sporządzaniu aktu notarialnego była sposobność na sporządzenie testamentu - więc to uczyniłem (jako spadkobierców podałem rodziców). Obecnie mam dziewczynę, z którą planujemy ślub, ale bez intercyzy. Jaki będzie stan prawny mojego mieszkania? Z góry dziękuję.

Gość proste
Skoro podałes jako spadkobierców rodziców to o co jeszcze pytasz? Wszystko to co dostaliśmy bądź kupiliśmy jako panna/kawaler nie wchodzi w współwłasność małżeńską po ślubie.

Podpisałam intercyzę 17 lat temu,przed ślubem.Jest to dobre i złe.

Gość czekam jak na zbawienie
jestem ZA intercyza.....niestety......ale ZA..... mianowicie zmienilam zdanie.....bo kiedys bylam przeciw.....ale teraz jestem ZA!! PONIEWAZ: moj maz zapomnial jak "WÓŁ CIELECIEM BYL" zenil sie ze mna majac tylko pare swoich rzeczy...mowie o osobistych rzeczach.....a teraz gdy zostalam bez pracy....(decyzja wspolna wtedy)....po 2 msc gosc mowi ze "JEGO JEST 2/3 DOMU" a nie polowa...(nawet na polowe nie zarobil...ale to dluzsza historia).................................................................. TAKZE JESTEM ZA INTERCYZA....!!!! milosc nie ma nic do tego!!!! .....................ja tez kochalam......i tez wierzylam.....i twierdzilam ze mnie to nie spotka.....

byłem przeciw, ale po przeczytaniu poradnika prawniczego, za i jeszcze raz za intercyzą. Różnie w życiu jest, a intercyza może uchronić od tego, że komornik, nie wyrzuci cię pod most z gołą dupą i bez nadziei.