Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agnieszka234

czy jak jestem w ciazy i zle sie czuje to moge dostac l-4 od lekarza rodzinnego

Polecane posty

Gość agnieszka234

Gość Lekarka i matka
Od rodzinnego nie.

Gość elinova
Witam!! Oczywiście, że lekarz rodzinny wystawi Tobie zwolnienie o ile nie sa to dolegliwości związane z ciążą. Musisz jednak wiedzieć, że przy zwolnieniu od lekraz rodzinnego dostaniesz 80% wynagrodzenia, a jeśli wystawi je ginekolog to 100%.

Od rodzinnego lekarza nie ... chyba tylko ginekolog może wypisać Ci takie L4.

Gość agnieszka234
bo bylam na l -4 ale znow sie zle czuje i moj lekarz ginekolog przyjmuje dopiero w czwartek co do tej pory mam zrobic

ja to bym tych wszystkich jeb...tych lekarzy, co wystawiają L-4 kiedy kobieta jest w ciąży, skierował na egzamin z medycyny. przecież ku..wa ciąża to nie choroba!!! L-4 przysługuje w przypadku choroby. wy tłuki jedne!

Gość agnieszka234
wiem ze to nie choroba ale jak bardzo zle sie czuje to jak ja mam isc do tej pracy jak mam pracowac

Gość la la le
a co ci konkretnie dolega? i jaka to praca?

Gość no dobrze ale...
zle sie czujesz tzn. co Ci konkretnie dolega? i ktory to miesiac?

Gość xxxxxxxxxxxxxxxx
agnieszka234 jak rodzinny wpisze Ci kod B na zwolnieniu to tez masz 100 proc. platne. I nie musi byc od gina wtedy.

Gość agnieszka234
2 miesiac i jest mi nie dobrze czuje sie oslabiona mam katar i chyba mnie bierze jakas choroba

to nie jest Twój problem, tylko tych niewykształconych medyków i ustawodawcy, który nie przewidział takiej sytuacji. a Tobie gratuluję dzidziusia :)

Gość no dobrze ale...
a co to za praca? czy moze zaszkodzic ciazy?

Jak to nie są typowo ciązowe dolegliwości albo zagrozenie ciazy to raczej rodzinny ci nie moze takiego zwolnienia wypisać, ale jesli jesteś przeziębiona, masz goraczkę itp to jasne ze tak - nawet gin by ci kazał iść do rodzinnego zeby cię zbadał. Idz do lekarza i na zwolnienie - w 2 miesiacu przeziębienie albo grypa to nie przelewki! i pamiętaj zeby nie brać żadnych leków bez konsultacji z lekarzem!!!

Gość hhhmmmmm
a od kiedy L4 w ciazy wystawione przez gin jest platne w 100%??? gdy bylam w ciazy, firma za tydzien zwolnienia wystawionego przez gin wyplacila mi 80% pensji....

Gość agnieszka234
ale co ja mam teraz zrobic wziasc urlop na zadanie chyba mnie nie zwolnia co bo ja juz troche tego urlopu wybralam

Gość merton
nowiecie katar osłabienie pezsadzacie i zdurnieliscie calkiem czlowiez z grypa goraczka chodzi rozłamany a te cipy z katarkiem na zwolnienie chca isc

a do tych którzy się zastanawiają co to za praca - każda praca przeziębionej kobiety w ciązy, (która przecież nie moze wziąć praktycznie żadnych leków ani środków przeciwbólowych!!!) może zaszkodzić ciaży! jeśli sie do tego ma wysoką gorączkę to można poronić!!!

Gość no dobrze ale...
jesli dobrze czytam to tylko katar, dlatego sie zastanawiam...bo teraz o tej porze roku katar ma co 3 osoba p[rzez pylenie wiec..wiadomo lepiej dmuchac na zimne, ale moze do czwartku wytrzymasz bo z tym urlopem na zadanie moze byc roznie, owszem masz do tego prawo ale tez jesli jak sama mowisz duzo juz urlopu mialas i w dodatku zwolnienia to moze byc roznie...no chyba ze masz normalnego przcodawce ale o to w dzisiejszych czasach trudno

Bez w3zględu na to, czy jest się w ciąży czy nie - jeśli się źle czujesz, to masz prawo iść do lekarza upewnić się, czy zachorowałaś, jeśli tak - to masz prawo do zwolnienia. Do tego madrali, który skierowałby lekarzy na egzamin z medycyny - ciąża to nie choroba, ale jest to taka bomba hormonalna, że moze spowodować, ze kobieta czuje się jakby była chora. Wątpię, zeby pracodawca chciał widzieć w pracy kobietę, która wymiotuje dalej niz widzi i ma zawroty głowy. Lepiej, zeby taka kobieta posiedziała w domu, aż dojdzie do siebie, niż żeby potem miał problem z wypadkiem w pracy, bo może się kobieta przewrócić przy zawrocie głowy i uderzyć nieszczęśliwie choćby w głowę. Mój szef raczej nie chciałby, zeby koleżanka (która notabene też jest ciężarna) przy kliencie nagle zwymiotowała mu na garnitur. W ciąży jest to odruch bezwarunkowy i nie da się nad nim zapanować...........

Gość Nie przesadzajcie
Niektórzy przeziębieni niezaciążeni biorą sobie zwolnienie lekarskie, a Wy zabraniacie kobiecie w ciąży? Przeziębienie z katarem, bólem gardła i gorączką to chyba choroba? Wiadomo, że jak ktoś się boi, że go wyleją z roboty, to z gorączka tez będzie chodził do pracy, ale np. u mnie w pracy (robota biurowa) siedzimy w pokoju w pięć osób, jak ktoś jest przeziębiony i nie weźmie zwolnienia albo urlopu, to inni się wkurzają, że ich pozaraża. Zresztą jak przyjmować klientów z cieknącym nosem i z ciągłym kaszlem?

dajcie spokój dziewczynie i oszczedżcie glupich komentarzy!!! jak nie zamierzacie odpowiadac na pytania tylko pisać bzdurne teksty w stylu mertona to zmieńcie forum! Widać niektórzy nie mają zielonego pojęcia jak niektórzy przechodzą stan odmienny - jedne kobiety czują sie lepiej niż kiedykolwiek a inne nie są w stanie pracować. Ciąza to nie choroba ale też nie można wtedy narażać zdrowia swojego i przede wszystkim życia dziecka!! a poza tym ciąza jest obciązeniem dla organizmu kobiety i nawet jeśli nie ma komplikacji i dolegliwości to i tak nie jest lekko.

Gość agnieszka234
dzieki za wsparcie sili ale co mam zrobic nie wiem raczej zwolnic mnie nie moga prawda

Gość agnieszka234
moze wezme na dzisiaj urlop a jutro pojade do lekarza

wpierw idź do lekarza i zbadaj się. Niestety ja pamiętam, ze też byłam przeziębiona w pierwszych miesiącach ciąży i nie było to przyjemne, bo dolegliwości odczuwalne są o wiele bardziej. Sama musisz zdecydować, czy dasz radę te dwa dni przepracować a potem na zwolnienie, czy czujesz się na tyle źle, ze nie dasz rady.... Na razie możesz sobie zaaplikować mleko z miodem lub czosnek.... Życzę powrotu do zdrowia i łagodnego przebiegu ciąży :-)

Gość agnieszka234
i do tego wszystkiego jeszcze mam biegunke

Gość agnieszka234
dziewczyny co mi radziecie co mam zrobic?

Przecież od kataru wszystko się zaczyna. Dzisiaj katar, jutro kaszel, potem gorączka, wymioty, przemęczenie i ...... poronienie. Idź do ginekologa, weź zwolnienie, poleż sobie, odpocznij i wróć do pracy, kiedy lepiej się poczujesz.