Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ElChico

Zmiana nazwiska

Polecane posty

Gość ElChico

Witam. Chciałbym zmienić nazwisko na nazwisko mojej nie żyjącej babci mam oczywiście dokument potwierdzający że występowało ono w rodzinie. Tylko urodziłem się w innym mieście a mieszkam w innym, do którego urzedu zanieśc dokumenty?? pozdrawiam

W celu zmiany imienia lub nazwiska należy złożyć następujące dokumenty: 1. Podanie zawierające: * nazwisko i imiona wnioskodawcy * miejsce zamieszkania * nazwisko i imię o które ubiega się wnioskodawca * uzasadnienie zmiany 2.Odpis zupełny aktu urodzenia wnioskodawcy W twoim przypadku dodatkowo pewnie trzeba będzie złożyć dokumenty potwierdzające nazwisko babci i uzasadnienie (tzn dlaczego chcesz zmienić) Takie sprawy załatwiane są indywidualnie więc nie mogę ci gwarantować pozytywnej decyzji (jak np. przy zmianie nazwiska po ślubie - muszą zmienić jeśli jest wniosek) Zmianę załatwisz w swoim USC - tam dopytasz o resztę (pozostałe dokumenty, opłaty itp)

tzn twój USC jest tam gdzie się urodziłaś i gdzie sporządzono akt urodzenia

Gość Serfettka
Przeciez nazwisko mozna zmienic sobie ot tak, nie potrzeba zadnego drzewa genealogicznego, zaswiadczen o wystepowaniu nazwiska w rodzinie, to bylaby glupota!!! Poszukaj sobie zony z nazwiskiem identycznym, jak ma Twoja babcia ;)

ja zmieniałam nazwisko opo rozwodzie moich rodzicow na panienskie mojej matki;/ moglam je zmienic w urzedzie w miescie ktorym mieszkam, potrzebowalam pare dokumentow ale juz nie pamietam jakich,a o pozytywne rozpatrzenie mojej prosby to musiałam błagac;/ zastanów sie lepiej, bo jest kupa bieganiny;/

Gość ElChico
heheh jestem na to gotowy :)

Gość ElChico
yolkaaa a czy urodziłaś się w tym mieście którym mieszkałaś??