Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Glorjaa

szczepienia WZW B

Polecane posty

Gość Glorjaa

czy sa skutki uboczne?

ja miałam skojarzoną A i B. Po pierwszej dawce nic, po drugiej bolała mnie ręka przez kilka dni. Po trzeciej też nic.

Gość mmmmmmmmmmmmmmmm
nyateneri >>>ile placilas?

Gość Glorjaa
3x miałas szczepionke skojarzona? z tego co wiem trzeba sie kłoc 3x w odstepach

Gość Ja tu tylko na chwilę...
To i ja się wtrącę... Szczepienie (tylko WZW B) miałem dzisiaj - płaciłem 28zł. Ręka boli tak jak po każdym szczepieniu - trochę przeszkadza, ale da się wytrzymać. Następne szczepienie mam za 1 miesiąc (i dopiero wtedy szczepionka zaczyna działać). Po 6 miesiącach jest szczepienie utrwalające - po nim szczepionka działa przez kilka lat.

Gość Glorjaa
a sa jakies przeciwskazania oprócz przeziebienia , temperatury, goraczki czy Hbs +

miałam te dawki w odstępach. druga po miesiącu i trzecia po pół roku. To już było ponad rok temu, ale wtedy szczepionki twinrix (czyli A i B) kosztowały od110 do 150 zł. za każdą. Ja płaciłam 110 po prostu u mnie w przychodni. W aptece była droższa. Poza tym lepiej w przychodni, bo ona musi być cały czas w lodówce. Jak kupisz w aptece, to musisz ją szybko przenieść albo od razu do szczepienia, albo do domu do lodówki. Ja miałam skojarzoną, bo często wyjeżdżam, a w różnych dziwnych krajach zalecane, a czasem wymagane są oba typy.

no i oczywiście bezpośrednio przed szczepieniem należy za każdym razem odwiedzić lekarza rodzinnego, żeby wykluczył przeziębienia i inne takie. Najlepiej zadzwonić do przychodni i zapytać, czy mają szczepionkę i spytać o cenę. Potem normalnie pójść na wizytę do lekarza i powiedzieć, że chcemy się zaszczepić, lekarz wypisuje papierek, idziemy do gabinetu pielęgniarki i się szczepimy. Proste i szybkie.

Gość Ja tu tylko na chwilę...
Potwierdzam. Podczas szczepienia trzeba być względnie zdrowym - nie powinno się brać antybiotyków, ani być znacznie osłabionym. Do szczepienia nie potrzebne jest również skierowanie od lekarza - ja dzisiaj od razu udałem się do zabiegowego i dostałem szczepionkę "od ręki" (ale to może się różnić w zależności od przychodni).

Gość a co to znaczy
bezwzglednie zdrowym ? przeciez wiekszosc ludzi bierze rózne leki czy na serce czy nadcisnienie, hormonalne itp i jakos sie szczepia

Gość czytaliscie w Angorze
ze szczepienia sa niebezpieczne?? nawet lekarze sie nie szczepia na WZW B !

Gość gdzie o tym
ja tam pierwszą szczepionkę na WZW B miałam w 2002 roku potem kolejne 2 powtórzenia a po 5 latach czyli w przyszłym roku idę na powtórzenie - przypomnienie, za każdą szczepionkę płaciłam 50 zł, więc jestem ciekawa, bo powyżej jedna osoba napisała że zapłaciła 28 zł :) gdzie za tyle można kupić :D

Gość gdzie o tym
ja tam pierwszą szczepionkę na WZW B miałam w 2002 roku potem kolejne 2 powtórzenia a po 5 latach czyli w przyszłym roku idę na powtórzenie - przypomnienie, za każdą szczepionkę płaciłam 50 zł, więc jestem ciekawa, bo powyżej jedna osoba napisała że zapłaciła 28 zł :) gdzie za tyle można kupić :D

Gość lepiej sie nie szczepic

Gość gość
Ja byłam dzisiaj na pierwszej dawce w CMP na Białołęce i płaciłam 70 zł

Gość gość
Ja dzis na B. Kraków płaciłam 45 zl. Nast za miesiąc i potem za pół roku