Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość yyyyyyyyyyyyyyyy

Torbiel/ropa w zębie WAŻNE

Polecane posty

tak :( teraz zrobiłam tylko koronkę na 3- bo była już opiłowana, a reszta to dziura, ale już mi to obojętne

Gość vanilla tea
yyyyyyyyyy jesli jestes z Gdanska, to polecam stomatologow z przychodni wojewodzkiej, tej przy Legionow (chyba? :) ). swietni specjalisci, zarowno na chirurgii jak i na zachowawczej...naprawde, bylam zaskoczona podejsciem do pacjenta i jakoscia ich uslug

Gość jestem dentystka
yyyyyyyyyy- moze idz tam gdzie proponuje Ci vanilla tea. skoro maja dobra opinie-sprobuj ja jestem z Warszawy nie mam jak pomoc ;)))

idz i jak ci będą kazali usunąć to się nie bój :) nic strasznego wbrew pozorom :) 🖐️ pozdrawiam

Gość jestem dentystka
acha i daj znac pozniej co Ci powiedza!!! koniecznie!!! takie male zboczenie zawodowe papapap dziewczynki dbajcie o zabki!!

Gość zofia22
mam pytanie czy zab moze zarazic inny zdrowy?

Gość vanilla tea
yyyyyyyy - w wojewodzkiej usuna ci zeba bezbolesnie, bez komplikacji i za darmo. minus jest taki, ze musisz od rana koczowac przy recepcji zeby sie zapisac na zabieg. ja czekalam od 6 rano zeby sie zarejestrowac, bo tego dnia byl limit 3 osob. zwykle wlasnie przyjmuja okolo 5 osob dziennie, wiec im szybciej sie ustawisz w kolejce tym lepiej dla ciebie. naprawde swietni, bardzo empatyczni lekarze, mowie to ja - dentofob, ktory mdleje na sam widok wiertla (powaznie) :)

hej ja mialam chyba tzw.torbiel z ropa przy zebie z przodu przy trojce.Twarz mi spuchla nawet wkolo oka,bolalo,chcialam go wyrwac a mam dopiero 25 lat i utrata zeba z przodu to nic fajnego!!:( poprostu po 3ch dniach brania antybiotyku nie widzialam poprawy nadal puchlam.. :( balam sie ze mi oko wysadzi to bylo niebezpieczne,moglo mi uszkodzic nerw wzrokowy.I dopiero jak mi zapisali 2gi antybiotyk cos tam drgnelo byla minimalna poprawa,ale ropa-mimo ze zab byl otwarty-nie schodzila:( No i sama zaproponowalam dentystce zeby mi nakula to spuchniete dziaslo -mialam nadzieje ze ropa wyjdzie(bo to byl taki duzy polmiekki bombel )ona zamiast mi nakluc ,naciela nozyczkami-bolalo jak cholera(chyba sie za mocno do tego przysadzila)ALE !!-ropa wytrysnela wrecz z tego zeba!! lala sie z minute-ona sama byla w szoku bo nigdy nie widziala czegos takiego.No i na szczescie jeszcze kilka ze 4dni mi to po troche schodzilo.I ZAB OCALONY-nie wiecie jaki to kamien z serca!! cieszylam sie jak szpak na wiosne!! :D moze autorce tez by pomoglo naciecie zeby ropa miala ujscie ?? SZKODA ZEBA-DZIEWCZYNO???

Gość uuuuppuu
ma ktos jeszcze taki problem? podejrzewam torbiel przy korzeniową przy górnej trójce - spuchłam juz 4 razy i za kazdym razem dentysta nic nie widział i miałam tylko antybiotyki. Teraz zas od jakiegos czasu jkaby przy korzeniu zęba mnie nie boli, ale czuję pulsowanie :O jestem z Gdańska - ile kosztuje taki zabieg, jak wyglada i czy stracę ząb? :( poradźcie

Gość to nic strasznego
ja tez miałam torbiel.w sumie to przez tydzien miałam zęba otawrtego az do korzenia bo jak mi założył lekarstwo to zapuchłam i nic nie mogłam jeść tak bolało.brałam antybiotyk kilka dni i mi jakoś przeszło.pozniej mi znowu zatkał lekarstwem.juz nie boli.jutro znowu ide do dentysty.moze już zacznie wypełniać kanały:)

Gość Sylun
Witam byłam prywatnie na wyrwaniu zęba z ropą w korzeniu!!! Dentyska wyrwała mi zęba jednak troche korzenia z cala ropa nie został usuniety! Pytałam się jej czy przyapkiem nie powinna tego usunac ale ona stwierdzila ze jest dobrze! i juz tak chodze 3 lata az od kilku dni zaczela mnie bolec ta ropa! pewnie teraz bede musiala miec to chirurgicznie usuwane:( porazka Na dodatek lecze kanalowo dwie jedynki w ktorych tez mam rope!!!! (oczywiescie prywatnie) . Moje zeby to porazka a znalesc dobrego stomatologa to naprawde niezle wyzwanie!!!

Gość Miechnik
Od 2 dni boli mnie ząb. Mam w dziurce po starym zębie wielką kulke ropy a do dentysty za 2 tygodnie co robić żeby ząb pszestał boleć ?

Gość sandra1284
Witam! Bolało mnie dziąsło, później już pulsowało do zęba. Poszłam prywatnie do dentysty i okazało się, że jest ropa.Stomatolog zrobiła mi otwór w zębie aby ropa mogła swobodnie sobie wypłynąć i przepisała antybiotyk. Kazała przyjść za 4 dni. Miałam nadzieję, że po tych 4 dniach będę miała zrobiony ząb gdyż już mnie nie bolał. Byłam na tej wizycie i Pani stomatolog coś zrobiła mi tylko laserem i dała zastrzyk nawet nie wiem co (bardzo niesympatyczna) a po zastrzyku nawet gadać nie potrafię. Powiedziała, że mam być znowu za 4dni. Tylko, że z bólu nie wytrzymuję po tym zastrzyku. Spuchło mi znowu i boli. Nie wiem czy tak feralnie mi go dała czy co jest grane? A już nie bolało nic.

Gość patrico
Po pierwsze to nie zwlekajcie z takim czyms bo bedzie wam coraz bardziej puchlo. Przebieg calej akcji u dentysty z ropa w dziasle wyglada tak. Idziecie daje wam znieczulenie w to miejsce (czyms smaruje), dalej nacina wam ropien , pluczecie to jezeli macie kawaleczek zeba kolo tego ropienia (zepsutego) to wyrywa, kolejno zaklada wam taki bialy plasterek kolo tego przecietego ropienia zeby ropa miala po czym splywac i przepisuje wam antybiotyki.

Gość saiha
Mam rope w zebie bylam u dentysty i antybiotyk mi dal ale nie pomoglo ;/;/nie wiem co mam robic strasznie boli :(

Gość Akacjowa Dama
Ja też! I nie wiem, czy to antybiotyk działa, czy może będzie coraz gorzej...

Gość Kamilusiaa
Ja mam jeszcze gorszy problem ...kilka miechow temu wylecialami plaba jak zaczol bolec zab to poszlam do dentysty ale mnie nie przyjela...;/ ...od tamtego czasu mam wszystko spuchniete ...ledwno co oddycham ...dzis w nocy nawet zemdlalam ...ehh co mam robic..?

Gość niko500
Witam Kilka lat temu miałem leczenie kanałowe górnej lewej 4, pożałowałem na lepszą plombę i któregoś dnia ząb rozłupał się i tylko jedna połówka dalej trzymała się w dziąśle, wraz z dentystą postanowiliśmy o usunięciu starej plomby oraz resztek zęba i zastąpieniu koroną osadzoną na korzeniu. Dentysta przed zabiegiem zrobił zdjęcie, żeby upewnić się czy kanały są dobrze wypełnione i czy nie ma jakiś innych przeciw wskazań. Minęło pół roku od wstawienia korony, od kilku dni czuję pulsujący ból tego zęba, który nasila się przy zgryzaniu oraz gdy stukam paznokciem, szczególnie od dołu. Czy powinienem się zgłosić do stomatologa, czy może jest to coś normalnego po takim zabiegu ? PS. Kilka dni przed bólem zęba miałem dziwne tiki dolnej powieki lewego oka, myślałem że to od nadmiaru czytania, czy może to być powiązane ?

Gość emilyja
Współczuje wszystkim którzy maja taki problem z zębami mi wczoraj przytrafiło sie to 1 raz strasznie posłowało spuchłam. Poszłam do dentysty otworzyła mi zęba troszkę ropy uleciało ale ulgi nie czuję boli cały czas z tym ze nie pulsuje już. Za parę godzin ide do dentystki ze zdjęciem aż się boję. Zaznaczę ze ząb miałam leczony kanałowo. dentystka która mi leczyła dwa zęby kanałowo zpaprała sprawę jednego zęba już straciłam w drugim mam ropę. Napisze jak wrócę brrrrr aż się boję nie chce stracić górnej 4. Mam 23 lata dbam o zęby ale one ciągle sie psują na dodatek mam krzywe korzenie i bardzo ciasno osadzone zeby. Echhhh ide wziąc tabletkę przeciwbolową

Gość akka_akka
Mam problem z tym samym, a jestem w Afryce i cholernie boję się pójść do tutejszego dentysty - dentystów się nie boję, ale tutejszego poziomu dbania o sprzęt (wirusy wątrobowe, nie zdążyłam się zaszczepić), jak najbardziej. Zaczęło się od dwudniowego bólu, pomagał tutejszy paracetamol na zmianę z końskimi dawkami ibuprofenu. Zaczęłam brać Dalacin C 600, 2 tabl. co 8 h, dzisiaj 10 dzień i właśnie mi się skończyły opakowania - wykupiłam zapas z dwu aptek. Płuczę też usta LISTERINE, mam wrażenie że pomógł na opuchliznę, która pojawiła sie po 2 dniach bólu. Opuchlizna zeszła w jakieś 4-5 dni, ale jak naciskam dziąsło przy uszkodzonym zębie pojawia się na granicy dziąsła odrobina białej ropy - fuj. I się tak pojawia od 10 dni... Dzwoniłam do tutejszego znachora od zębów, powiedział, żebym się na hiconcil przerzuciła (po 3 dniach Dalacinu), nie zrobiłam tego, nie chciałam mieszczać antybiotyków. No i oczywiście, żeby przyjechać... i tu wcześniejsze obawy. Proszę o pomoc: 1. Dzisiaj skończyłam Dalacin. Jeśli mi się pogorszy planuję przerzucić się na hiconcil - jak długo go brać i w jakich dawkach (do tego dentysty głupio mi dzwonić) 2. Czy mam szansę wytrzymać z takim czymś do końca listopada-pierwszych dni grudnia - wracam wtedy do Polski i natychmiast lecę do dentysty, ale co robić teraz??? Ratunku!!!

Gość Auuuuaa
Witam mam problem z zębem a dokładnie z jedynką z tylu zęba mam dziurkę z którą chodziłam dosyć długo ostatnio postanowiłam ją zaplombować dentystka zaczęła leczyć go kanałowo bez znieczulenia nawet nie bolało ale gdy założyła lekarstwo i zatkała dziurkę zaczęłam puchnąć przepisała mi też antybiotyk którego nie brałam. ból się nasilał postanowiłam do niej zadzwonić powidziała żebym usunęła lekarstwo nic to nie dało ropa nie wyciekła wziąłam więc igłę i zaczęłam wkładać ją do dziury zęba ale to też nic nie dało. Zaczęłam ciągnąć ropę ssając mocno zeba dopiero wtedy wyszło dość dużo ropy, potem jeszcze więcej krwi teraz nie wiem co robić boję się znowu założyć lekarstwo bo znowu zacznę puchnąć :( co robić usunąć całkowicie jedynkę mam 20lat trochę mi szkoda. Czekam na jakieś rady.

Gość mcpower
Witam mam pytanie... przez 2 dni bolałą mnie górna 6 ból nie do zniesienia nie często mnie bolała ale bolałą od jakiegoś czasu leciałą mi ropa z tego zęba, ząb był w stanie krytycznym chyba korzenie były na wierzchu... ostatnio ząb mnie zaczął boleć dostałem gorączki i dreszczy nie mogłem wytrzymać i tak 2 dni w końcu zadzwoniłęm do dentysty ale nie chciałą mnie pani przyjąć i tAK JESZCZE 2 az jedna pani mi dała numer na pogotowie dentystyczne... zadzwoniłem i miły pan mi powiedział że trzeba natychmiast antybiotyk wziąćś umówiłem sie z nim na wizyte i pojechałęm do niego... pozaglądał mi do zęba i zaraz zrobił mi zastrzyk (znieczulenie) po czym powiedział że musi rozdzielić korzenie... zaczął coś tam robic i nagle mi wyrwał jeden korzeń poczym wziął się za pozostałe 3 i wyrwał mi całego zęba (6) prawie nie bolało... pokazał mi tego zęba i okazało się że miałęm 2 torbiele na korzeniach wyrwał z torbielami przepisał leki ( Duomox oraz antybiotyk Ketokonazol) i poszedłem do domu nic mnie kompletnie nie bolało a wszystko było wczoraj... ciągle leciała mi ropa z tej dziury razem z krwią dzisiaj już jest lepiej bo tylko troszeczke ropy leci i krwi ale dalej mnie nic nie boli i jestem zadowolony :) mam tylko takie pytanko czy dobrze zrobił że mi wyrwał zęba z torbielami bez zdjęcia rtg? czy nie będzie powikłań za jakiś czas i czy warto jest zrobić zdjęcie kontrolne za pare tygodni? najlepiej jak by jakiśdentysta się wypowiedział:)

Gość szpec
mysle ze duzo ludzi sie wypowiada na temat zebow wiec moze dobrzeby bylo zrobic taka strone dental online info bota xD

witam! mam problem bo moje zeby to tragedia! nie wiem juz co mam robic!!! wszystkie przednie zeby mam ladne ale te ktorych nie widac sa do usuniecia mimo tego ze byly leczone po kilka razy;( mam wrazenie ze dentysci mnie naciagaja i oszukuja bo w ciagu ostatnich trzech lat wydalam prawie 5 tys zl na leczenie zebow. teraz mam spuchniety policzek od dwoch zebow ktore pol roku temu mialam leczone wydalam 800zl bo to dolna3 i 4. juz nie wiem co mam robic! nie umiem zaufac dentystom. a zeby mam tak marne ze mi sie krusza robia dziurki mimo tego ze myje 3 razy dziennie. mysle o usunieciu wszystkich i wstawieniu sztucznych a mam 21 lat. pomozcie potrzebuje szczerej porady!!! please

miałam tak samo idź do dobrego dentysty będzie ci coś tam robił ale to wogóle nie boli

Gość agusiao
witam leczona jedynke podobno kanałowo ale dentysta nie zrobił zdjecia rtg ani nie przepisał antybiotyku dodam ze zab był z ropa miałam już lekarstwo włożone chyba ze 3 razy za każdym razem musiałam wydłubac bo ropa sie zbierała z 2 tygodnie temu miałam włożone lekaestwo i sączek i właśnie jestem trochęopuchnięta jak myślicie da sie uratowc proszę poradzcie co robic

Gość kiniq
Witajcie Kochani. Prawdopodobnie mam torbiel na korzeniu;{ a jest to dwójka z przodu, wiec nie jest mi łatwo podjąc decyzje z wyrwaniem-jezeli to bylby zab z tylu to juz dawno bym sie tak nie meczyla. Jade na tygodniu na zdjecie komputerowe, bede wszystko wiedziala. Bralam juz antybiotyki, byla poprawa ale jak znowu zostal zamkniety zaczal bolec. Nie mam ropienia, tylko strasznie mnie zab boli mimo tego ze jest juz martwy;{ a dokladniej to ta kosc mnie boli. nawet juz nie moge zliczyc ile razy mialam ten zob otwierany i zamykany. Boje sie najgorszego-czyli wyrwania. Czy to da sie jakos wyleczyc??

Gość Justyśka:-)
Hej dziewczynki...ja miałam usuwaną torbiel miesiąc temu...muszę przyznać ze nie było aż tak tragicznie,nacinają dziąsło i wyłuskują tą zmianę...za bardzo to nic nie czuć,może troszkę jak pozbywa się tego,ale to dziwne uczucie nie nazwałabym tego bólem...ja miałam korzeń troszkę zakrzywiony i niestety nie było to refundowane zapłaciłam 300 zł i kolejne 300zł w przypadku gdybym chciała wypełnienie tego miejsca...

A zabieg miałam wykonywany w Łodzi na ul Pomorskiej...jest tam młoda Pani chirurg i muszę przyznać ze na prawde miała profesjonalne podejście.

Po wykonanym zabiegu minimalnie spuchłam i do tej pory nie odczuwam żadnego bólu i ciesze się że mam już to za sobą:-)