Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaastanawia mnie

kto sie dobrze zna na genetyce? jakie oczy odziedziczy dziecko?

Polecane posty

Gość zaastanawia mnie

wiem oczywiscie jak dziedziczy sie kolor niebieski i brązowy. wiem ze niebieska barwa jest warunkowana przez parę genów recesywnych itp. Ale zastanowia mnie jakie oczy bedzie miało dziecko, ktorego rodzice mają oczy szare(takie szaroniebieskie albo szorozielone zalezy od swiatła) i jasne zielone. czy wtedy jest prowdopodobieństwo 50:50 ze będą szare albo zielone? jesli ktos wie to prosze o odpowiedz

Gość zezowate będzie
to pewne

Gość a to nie po dziadkach sie
dziedziczy?

u mnie to jest tak, że mama ma szare a tata zielone ja mam po tacie zielone a moi obydwoje bracia po mamie szare za to ja po mamie odziedziczyłam krótkowzroczność i astygmatyzm także niby kolor po tacie a wadę po mamie :O moj tata i moi bracia mają idealny wzrok wiec ja nie mam pojecia jak to jest z tymi oczami :P :D

Gość zaastanawia mnie
no raczej nie po dziadkach:P

Gość
na dziedziczenie koloru oczu ma wplyw wiele genow wiec nie da sie jednoznacznie tego tak stweirdzic. generalnie jest przyjete ze allel koloru oczu brazowych dominuje nad niebieskimi a zielony nad niebieskimi, ale jak napisalam rozwniez inne czynniki maja na to wplyw. moj ojciec ma oczy brazowe, mama niebiesko-szare, a ja mam poczawszy od zrenicy brazowe, potem kolor przechodzi w zolto-zielony by na koncu otoczyc oko niebieska obwodka. no i kto mi to wyjasni? :D

Gość zaastanawia mnie
musztarda przeciez mowie ze wiem jak sie dziedziczy, chodzi mi tylko o te zielone

Gość
no wlasnie nie wiesz jak sie dziedziczy :O

Gość zaastanawia mnie
wiem jak niebieskie i brązowe. chodzi mi w tym temacie o to czy zielone i niebieskie mają taką samą "siłe przebicia". wiadomo przeciez ze barwe brązową warunkuje gen dominujący. mozna miec 1 dominujący, 1 recesywny a i tak bedzie sie miało brązowe. to kazdy wie, kto chociaz troche uwazal na bologii

Gość
\'\'zastanawia mnie\'\' widac za malo uwazalas na biologii :O macie tu cos co napisalam kiedys na innym forum kolor uczu dziedziczy sie jak cecha warunkowa wieloma genami (cecha poligenowa). Choc najczesciej mozna zauwazyc dziedziczenie pseudomendlowskie ,to jednak zdarzaja sie te wyjatki potwierdzajace, ze jest to cecha wielogenowa (takie jak potomstwo o brazowych oczach u rodzicow o oczach niebieskich). Za kolor oczu determinuje rozmieszczenie i zawartosc komorek pigmentowych (wytwarzajacych barwnik melanine). To od ilosci i jakosci melaniny zalezy odcien teczowki. Pewne geny maja rozwniez efekt na pigmentacje, jak na przyklad tyrozyna, enzym odpowiedzialny za formowanie melaniny. Aktualnie znane sa 3 geny (dane z 2004) odpowiedzialne za kolor oczu, EYCL1, EYCL2, EYCL3. a tu fragment ktory wkleilam z pewnej strony ktora juz nie dziala wiec linka nie mam Geneticists have designed a model using the bey 2 and gey gene pairs that explains the inheritance of blue, green and brown eyes. In this model the bey 2 gene has a brown and a blue allele. The brown allele is always dominant over the blue allele so even if a person is heterozygous (one brown and one blue allele) for the bey 2 gene on chromosome 15 the brown allele will be expressed. The gey gene also has two alleles, one green and one blue. The green allele is dominant to the blue allele on either chromosome but is recessive to the brown allele on chromosome 15. This means that there is a dominance order among the two gene pairs. If a person has a brown allele on chromosome 15 and all other alleles are blue or green the person will have brown eyes. If there is a green allele on chromosome 19 and the rest of the alleles are blue, eye color will be green. Blue eyes will occur only if all four alleles are for blue eyes. This model explains the inheritance of blue, brown and green eyes but cannot account for gray, hazel or multiple shades of brown, blue, green and gray eyes. It cannot explain how two blue-eyed parents can produce a brown-eyed child or how eye color can change over time. This suggests that there are other genes, yet to be discovered, that determine eye color or that modify the expression of the known eye color genes.

Gość zaastanawia mnie
o co ci wlasciwie chodzi? wiesz, znam prawa Mendla, bo wlasnie o nich bylo na biologii. wyobraz sobie ze akurat nie malam w szkole tego, o co pytam.

Gość
\"kolor uczu dziedziczy sie jak cecha warunkowa wieloma genami (cecha poligenowa). Choc najczesciej mozna zauwazyc dziedziczenie pseudomendlowskie\" celowo prowokujesz? ;)🖐️