Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

rainbowka

msza czy ceremonia??

Polecane posty

chyba kazdy ma msze cala. Zaslubiny to raczej w cywilnym slubie, albo kosciele protestanckim.

Gość Natolin
może być ślub udzielany bez Mszy świętej, a nawet powinien być gdy np. jedna ze stron jest niewierząca

Ja mialam msze, bo w Polsce taki zwyczaj. Ale rownie dobrze mozna sobie zazyczyc ceremonii- grunt, ze jest przysiega przed ksiedzem i swiadkami, bo tylko ona jest wymagana do waznosci malzenstwa.

dziękuję Wam za odpowiedzi!:) Ja wolałabym samą ceremonię. zawsze marzyłam o cichym ślubie w gronie najbliższych i jakoś wszytsko tak mi się ładnie w głowie układa mysląc o ślubie bez mszy a tylko o ceremonii. tak jakoś mi padło ;P Pozdrawiam Was wszystkie i życzę dużo szczęścia!!:)

Gość Wedding Planner
Aga, błąd. Przysięgę składasz przed Bogiem :) Ksiądz jest tylko ŚWIADKIEM z ramienia Kościoła.

Gość lalalalalalalala
u mnie w kosciele gdzie bede miala slub najczesciej jest bez mszy. To wszystko zalezy od tego jak jest oblegany dany kosciol w dany dzien. Jesli jest duzo slubow najczesciej, mimo ze mlodzi moga chciec inaczej, jest sama ceremonia. Poniewaz proboszcze jest dobrym znajomym moich rodzicow ja mam cala msze, ale reszta par ma tylko sama ceremonie

Dziękuję Wam! spa_cja ---->a nie było problemów z załatwieniem tego? słyszałam, że księża niechętnie do tego podchodzą... Pozdrawiam!:)

Nawet nie spojrzał się krzywo, przyjął do wiadomości i zapisał na 19 -tą, bo na 18-tą był ślub z mszą...

Msze ślubne na ogół nie są długie, wiec jak się wybierze elementy mszy do samej ceremonii to będzie to trwało 10-15 minut - takie nie pełne, czegoś brakuje. Ja jestem za całą mszą.

ja z kolei nie chce pełnej mszy. Msza różni się od ceremonii tym, że ceremonia jest elementem mszy, który następuję po homilli - para młoda wymawia słowa przysięgi itd. to tak w skrócie. Pozdrawiam gorąco!!

a ja bym chiała mszę bo bardzo ważnym elementem wszystkiego jest przyjęcie Komuni Świętej o czym pewnie zapomniałyście.

komunie i tak sie przyjmuje, niezaleznie, czy z mszą, czy bez...przygotuj się do tematu zanim coś palniesz...

no to ty się przygotuj zanim coś palniesz (skoro już tak po chamsku mamy gadać) bo byłam akurat na CEREMONI ZAŚlUBIN bez mszy i komuni nie było.

to dziwne zwyczaje macie... jak się idzie do spowiedzi przed ślubem to właśnie po to, by byc czystym do przyjęcia Komunii... Byłam na wielu ślubach w Łodzi i zawsze młodzi przyjmowali...a bardzo często rezygnowali z Mszy...

a ta w ogóle to czemu np nie chcecie mszy? W czym ona przeszkadza? Tak w ogóle to przecież może być cicho i skromnie wraz z mszą, która tak czy siak nie trwa długo bo góra 40 min. Każdy ma okazję się pomodlić jakby nie było za szczęście pary:-)

Bo Msze są nudne jak flaki z olejem... co przed Bogiem to nie przed księdzem...według mnie :)

a ty zajrzyj do Pisma Świętego albo dowiedz się od kogoś jakie znaczenie ma Msza w życiu człowieka i dopiero się wypowiadaj:-P Bo łątwo z niej rezygnujesz nie mając o niczym pojęcia.

i dawanie na tacę tez jest nieodzowne... od razu ma się czystsze sumienie...jedni wierzą w Boga, inni w słowo księdza

Gość do spacja
mogłabyś przestać po chamsku się odzywać? Przez ciebie znowu zaczniemy pyskówkę. Kazdy może mieć inne zdanie. U niej nie było komunii u ciebie była. Nie może się tak zdarzyć? A błędu takiego to nie zrobiła bo to literówka pani polonistko co się nie umie wypowiedzieć normalnie!!!

a Ty nie możesz napisać pod jednym nickiem, tylko szukasz kółka sprzymierzeńców...do szkoły, a nie do dorosłego życia!

Gość do spacja
no bo tak jest. Idą do kościoła a nie wiedzą że przysięga jest przed Bogiem. Myślą że do księdza się modlą a najwięcej krzyczą tutaj. Przysięgę droga pani dorosła składacie sobie w obliczu Boga a nie jak to nazwałaś do księdza czy jakoś tam. Nie wierzysz? Nikt nie zmusza do brania ślubu kościelnego. Są przeciez cywilne.