Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Natasza_ss2

co robic kiedy nie umie zrobic kupki?

Polecane posty

Gość Natasza_ss2

co można zrobić jeśli dzieck onie umie zrobić kupki ( noworodek) wiem że zdarza sie to,a kolek narazie nie ma i mam nadzieje ze nie bedzie już miało ale niekiedy nie potrafi zrobić kupki i to mnie martwi...macie jakieś sprawdzone sposoby?znam tylko metode termometr i masowanie czy jest cos jeszcze>

usmiejesz sie ale moja sasiadka robila tak: termometr kawałek mydełka na koniuszek i w dupke;) i szło od razu....:) ikapała dziecko miałam wtedy 7 lat i juz dostałam swira na punkcie dzieci:) ona była jehowa miała ich duzo 4;) i wiem ze potem w rozmowie z mamami na studiach jets to czesto stosowane:) inne daja anyzek. Ale to bardziej na apetyt trawienie. karmiłam nim brata;)

teraz juz nie stosuje sie takich metod jak termometr i kazdy lekarz ci to powie,a to z tego wzgledu ze przyzwyczaja sie kiszke stolcowom i pozniej ona sama robi sie \"leniwa\"i nie chce pracowac. daj dziecku czas sam musi do tego dojsc,jesli nie ma kolek i nie placze to wszystko ok. ale dziwi mnie w ogole to ze nie potrafi????moze ty mamusiu troche za bardzo panikujesz????

czopeczek glicerynowy w pupcie odczekaj troszke i poprzyciągaj nóżki do brzusia ( tak by kolanka dotykały boczków brzuszka) potem pomasuj i znów powtórz czynność- mojemu pomagało a mial zaparcia bardzo często

Czopek glicerynowy z tego co mi wiadomo należy używać tylko w ekstremalnych przypadkach, termometr wogóle się obecnie wyklucza (możliwość zrobienia Dzidziusiowi krzywdy). Ja stosowałam metodę masażu i przyciągania nóżek do brzuszka - działa, choć wymaga cierpliwości. Jeśli kupka jest twarda można podać odrobinę jabłuszka, bądź zrobić wywar ze śliwek suszonych : 3 śliwy na 100 ml wody , gotować przez 10 min, ostudzić i podawać po pół łyżeczki do łyżeczki na dobę. Jednak masażyk i przyciąganie nóżek do brzusia jest naprawdę skuteczną metodą - z czasem Dzidziuś nauczy się, że jak prze na kupkę to nie zwiera odbytu (niemowlaczki tak mają - tu stękają i pchają tam zaciskają:) ). Życzę Ci cierpliwości i wytrwałości :).

ja polecam gimnastyke - masazyk jest najlepszy na wszelkie kupkowe problemy. Łapiemy stópki dziecka jednocześnie trzymając łydki. Kolankami naciskamy brzuszek jednocześnie kierując je na zewnątrz robimy koliste ruchy. Robimy to tyle razy ile nam intuicja podpowiada. Trzeba użyć siły jednakże z wyczuciem aby nie zrobić krzywdy maluszkowi.

Gość gość
uzywalam na poczatku czopki bo dziecko nie umialo robic kupki a po miesiacu sie nauczyl :)