Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ignacja

Włochy, nie jedźcie tam!

Polecane posty

Witam! Jestem na Erasmusie we Włoszech. Spędzenie kilku miesięcy w tym kraju zawsze było moim marzeniem, ponieważ Włochy kojarzyły mi się z kolebką starożytnej i renesansowej kultury, świetną operą, pysznym jedzeniem i romantycznymi przystojnymi facetami... A tutaj co zastałam??!!! Na ulicach syf straszny, Włosi to chamy i prostaki którzy trąbia na wszystko co się rusza (nienawidzę tego!!!), wrzeszczą do siebie a nie mówią normalnie i wiele innych... Nie wiem, może to zależy od regionu Włoch, ale jeśli tak, to Sycylia jest jednym z tych \"gorszych\" i nikomu nie polecam przyjazdu tutaj na dłużej... A może wy znacie Włochy i Włochów z innej strony? Pozdrawiam!

Gość zola2345
Nie bylam tam, ale slyszalam tez takie opinie.Podobno Wlosi nie dbaja o higiene i smierdza, sa nahalni i maja brudno w mieszkaniach.

Gość 4r3r
oni maja taki styl mowienia ze krzycza niby , dla nich to normalka :P

Niezły styl... zawsze słyszałam, że mówią doś głośno, ale to co się tutaj dzieje to jakaś masakra... oni nie mówią tylko się drą! Nie uzywają np. domofonów, tylko \"krzyczą\" do siebie przez okna...

Gość Truskawkaa
Czy ktoś był może w Milanie?

Gość 16-letniaspryciula
Eee tam, wiadomo, ze na poludniu jest taka 'kultura', polnoc jest bardziej okrzesana. A Wlochy to moj ukochany kraj. Ile juz jestes na Erasmusie?! Studiujesz filologię wl.?

Gość zaja.pl
bylam w milanie na lotnisku , niecale 2 godz. i tak ogromnie zmienilam zdanie o Wlochach............negatywnie rzecz jasna

Gość Truskawkaa
Dlaczego zaja?

Gość porazkanamaxa
co mozna powiedziec jedynie po pobycie na lotnisku :O

Gość nimfa po polnocy wiesz
a faceci podrywaja?na ulicy ot tak?

Gość Sycylia to przecież mafijna...
...wyspa. Ma więcej wspólnego z północną Afryką niż z południową Europą. Trzeci Świat jednym słowem. Nie dziwię się, że masz takie wrażenia. Za to Mediolan czy Turyn to już zupełnie co innego.

Gość co do facetow
polnoc extra kolesie poludnie uuu wybrakowany towar.a co do podrywania to na poludniu szczegolnie zaczepiaja czasem sie balam ale to kazda dziewczyna we wloszech ci powie

Gość nie obrazaj wlochow
do polakow sie nie umywaja a ty tu glupoty gadasz przystojni wszedzie sa zadbani i pachnacy mniammm

żeby poznać kulturę Włoch trzeba pobyć tam kilka ładnych lat.Po roku czy dwóch nic się nie dostrzeże:D,tylko pozory

Gość vienividivici
ze jak jedziecie do wloch to widzicie tylko ulude. piekna pogoda grono turystow wakacje ludzie usmiechnieci to znika po sezonie zostaje szara rzeczywistosc. a co do mezczyzn to tak jak wszedzie sa lepsi i gorsi ale fakt tutaj nawet najgorszy \"brzydal\" umie poderwac i zaslepic kobiete.tu gra slowna znaczy bardzo wiele.z tym krzyczeniem tez fakt:D pamietam jak mi to na poczatku przeszkadzalo mialam dosc tego wrzasku trabienia samochodow calego tlumu ludzi ruchu i tej \"beztroski\" ale to jest wlasnie urok italii tu nic nie jest normalne SALUTI!

Gość gość
Wszystko to niestety swieta prawda. Wczoraj bylem na obiedzie u sasiadòw, rozmawialismy o pewnym placu w moim miescie, i co sie okazalo, ze w tamtejszej piekarni przez 30 lat pracowal morderca naczelnego prokuratora Turynu Bruno CACCIA, prokurator wyszedl na spacer z pieskiem i juz nie wròcil, i pomyslec mòwila sasiadka, ze jadlam chleb, ktory wyrabial morderca a o ciaglych mordach kobiet slyszeliscie, nie ma dnia by ktos nie zwariowal i zaczal strzelac, a o absurdalnych podatkach nawet za cien jaki daja zaslony umieszczone na zewnatrz domu przeciwsloneczne, pieniedzy z banku nie mozna wycofac, najwyzej 10.000 euro gotowka i to musisz pisac uzasadnienie na co ci te pieniadze sa potrzebne....poniewaz nie wolno obracac gotòwka miedzy osobami prywatnymi, jesli cos kupisz powyzej tysiaca euro od razu donos do policji fiskalnej, ktora wszystko sprawdza i pyta skad na to masz, wariaci na ulicach bo od dawna komunisci pozamykali zaklady psychiatryczne zwalajac wszystko na barki rodziny....zycie tutaj to koszmar, tylko emigranci maja prawa my mamy placic utrzymywac politykòw i cicho siedziec, bezpieczenstwa zadnego, dochodzi do tego, ze ludzie wstawiaja opancerzone drzwi do sypialni...wszystkie szkoly z wyjatkiem 5-o klasowej szkoly podstawowej sa platne, caritas podal, ze wedlug ich obliczen tylko w samym Rzymie 10 tys ludzi spi na ulicach, nie wiem jak to dlugo potrwa, a co najbardziej denerwuje, czytanie na forach co to za cudowny kraj...dziekuje pani za odwage...bo tu jak sie napisze prawde to cie wysmieja...

Gość gość
Katania jest sliczna droga Pani, moze jeszcze sa w centrum pomniki bez glowy......za moich czasòw policjant mi powiedzial, ze te glowy zostaly odrabane i sprzedane Amerykanom...brud i smrod na ulicach , a co do Turynu , ze tam niby inna kultura zajdz no pani do miejskich bibliotek obleganych od rana do nocy przez brudnych i niemytych emigrantow ktorzy tam spia i chrapia...w biblotece centralnej nie ma toneru, papieru do drukarki, fotokopiarki nie funkcjonuja zupelna rozpacz...a w samym Turynie prasa podala, ze zyje okolo 600 rodzin mafijnych..nie jest jeszcze tak jak w Katani, ze trzeba co miesiac placic mafi haracz kazdy sklep, kazdy warsztat placi...bo jak nie to kula w lep...prokurator Turynuzostal sprzatniety przez mafie a pani wie ile sie ciagnie zwykly cywilny proces 10 lat wiele mozna by mòwic , rencisci i mlodzi ludzie masowo stad wyjezdzaja.....przyjechac na wakacje to co innego, a co innego zyc,,,, szczegolnie majac do dyspozycji glodowe renty czy emerytury...

Gość JAGODAgość
Odradzam wyjazd do Wloch w innym celu niz turystyczny.Po 20 latach spedzonych w Toskani mam bardzo zla opinie o tym narodzie.W wiekszosci uwazaja sie za pepek swiata nie wiedza nic o innych krajach Polska dla nich to zacofanie i bieda.Wlosi to klamcy ,oszusci,bardzo powierzchowni ,wszystko na pokaz .Zdecydowalam si na powrot do Polski poniewaz Wlosi zaczeli sie robic bardzo niekulturalni wobec cudzoziemcow no coz jest kryzys ,brak pracy.Zrezygnowalam z dobrze platnej pracy z szacunku dla samej siebie .Zaczynam w kraju od nowa chociaz ju z duzo lat na karku ale nie warto sie ponizac .Lepiej skromniej lecz u siebie za granica zawsze bedziemy obcy.ZYCZE WSZYSTKIM ODWAGI W PODEJMOWANIU DECYZJI O POWROCIE.

Gość gość
Poczytajcie Orianę Fallacci..

Gość gość
Ja akurat zupelnie sie z wami nie zgodze! Bylam u kolegi Wlocha w Turynie i bylam zachwycona. Przemili ludzie, bardzo otwarci, przezyczliwi. Kolega przedstawil mi swoich znajomch z ktorymi do dzis jestem w kontakcie. Dlatego wogole nie rozumiem waszych opinii, wrocilam zakochana we Wloszech na maksa! Byc moze gdybym mieszkala przez roku lub dluzej, zmienilabym zdanie, nie wiem. Truskawa ja bylam w milanie. W drodze powrotnej na lotnisko. Spedzilam tam zaledwie pol dnia na zwiedzaniu, wiec ciezko mi wiele powiedziec. Ale mnie sie bardzo podobalo! Moja kolezanka wyjechala do Milan na ermasmusa, ale nie wiem czy byla zadowolona. Ja ogolnie kocham Wlochow i Wlochy :) I zamierzam wrocic nie raz. Polecam!

Gość JebaćMuzułmanów
Imigranci porwali Włoszkę i brutalnie zgwałcili. Wszystko nagrali 44-letnia ofiara opowiedziała włoskiej prasie o swoim dramacie. "Szanuję ludzi, ale to były bestie" – mówi kobieta, którą porwano ze stacji metra w Rzymie i wywieziono za miasto. Relacja kobiety jest dramatyczna. Kilku mężczyzn z Bangladeszu pobiło ją i zgwałciło. Później grozili, że albo ją zabiją, albo opublikują w sieci nagranie, na którym pastwią się nad ofiarą. Pokazywali jej też filmy, na których znęcają się nad innymi kobietami - informuje ilgiornale.it. Dał mi do ręki telefon, by oświetlić scenę, a drugim nagrywał gwałt. Śmiał się - opowiada Włoszka. Gwałciciele nadal są poszukiwani przez policję. Włoscy śledczy podejrzewają, że grupa kilku mężczyzn jest odpowiedzialna również za inne gwałty na terenie Rzymu. Na razie przedstawiciele policji nie chcą jednak zdradzać szczegółów śledztwa. Złapali mnie za nogi, ściągnęli spodnie, bili i miażdżyli twarz. Chciałam się bronić, ale było ich czterech. Ten potwór gryzł mnie w wargi, twarz, ręce, plecy, nogi, zachowywał się jak głodny lew. Śmierdział piwem. Zwymiotowałam, ale nie dbał o to. Klął i mówił "zwymiotuj jeszcze raz, to cię zabiję" - relacjonuje ofiara. https://www.o2.pl/artykul/imigranci-porwali-wloszke-i-brutalnie-zgwalcili-wszystko-nagrali-6254836170438785a

Gość gość
tak to bylo we wczesniejszych latach gdzie zyli normalni ludzie z kultura

Gość gość
panowal dobry wladca byl prozadek i spokoj a teraz kazdy robi co chce

Gość gość
tak to jest tylko na obrazkach i fimach a realia to co innego

Gość Wiktoria Wika

Zgadzam się ale nie w 100%. Jeśli chodzi o Sycylię to jest to chyba jedno z najgorszych miejsc we Włoszech pod względem ruchu ulicznego. W Palermo nie obowiązują chyba żadne przepisy ruchu drogowego haha..
Ale są też ciekawe miejsca, bardzo piękne i malownicze. 
Polecam np. Procide lub Wybrzeże Amalfitańskie - jak dla mnie jest to niesamowite miejsce na ziemi! Planując wycieczkę do Włoszech w okolice Neapolu koniecznie polecam odwiedzić Positano.

Jeśli chodzi o Procide to tutaj jest to świetnie opisane: https://smartblonde.pl/procida-kolorowa-wyspa-na-jeden-dzien-z-neapolu/

Dziewczyna opisuje też jak zorganizować wyjazd do Positano na własny rachunek: https://smartblonde.pl/jak-zorganizowac-wyjazd-do-positano/  

Sprawdzcie w google te miejsca lub zajrzyjcie na linki które podałam, a na pewno nie będziecie zawiedzeni tym krajem! :)