Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kataryznek

Teciowie

Polecane posty

Od poczatku mojego małżeństwa zaczelły się kłopoty z moimi teściami a w zasadzie już od czasów panieńskich. Nie moge już sześć lat z nimi znależć porozumienia. Mieszkaliśmy z moim meżem w dwóch różnych województwach. Zatem widzenie siebie było co dwa trzy tygodnie. Mama jego była już przeciwna wyjeżdzaniu do mnie, bo wydawał wg. niej za dużo pieniedzy. Nie przelewało im sie w domu ale były to zarobki jego. Cały czas mama traktowała go jak nastoletnie dziecko które nic nie wiedziało o życiu i nadal tak jest. Mamy ok. trzydziestki i jego rodzice ciagle nas tak traktuja, chociaż mąż sie zbuntował i wypowiada własne zdanie. Chociaż przychodzi mu to bardzo cieżko, ponieważ oni sie obrażają za wypowiedzenie własnych myśli. Przeszło rok czasu byliśmy za granicą z małym naszym synkiem to myśleliśmy ze sie wszystko zmieni. Gdy sie urodził to nie mogłam wg siebie nic zrobić bo byłam zaraz przez nich strofowana i krytykowana. Mieszkając u teściów ( nie mieliśmy innego wyjścia) dostawałam furii wewnętrznej (bo nie okazywałam tego). Płakałam po nocach, bo teorie teściowej mnie powalały z nóg chociazby chlopcy sikaja wiecej od dziewczynek. Skończyłam studia pedagogiczne i nie tylko miałam wyrobiony pewien obraz wychowywania i opieki nad naszym dzieckiem, a szczególnie wtedy kiedy mąz na długie tygodnie wyjeżdzał za granice za chlebem. Pewnego razu postanowiłam powiedzieć teściowej, że źle się czuje, ze ciagle mi mówi co mam robić. Ciągle doradzanie z jej strony a włąściwie natrętność dołowołay mnie w stylu: powinnaś smarować dziecku buzie fioletem to mu odkazi buzie(gdzie dziecko nie miało ani jednej pleśniawki), oczyść mu nosek gruszka nie patyczkiem bo ma jeszcze wody płodowe w nosku ( połtora miesieczne dziecko), teraz mówi że ma pierwsze jesć chlebek a nie kiełbaske bo to szkodzi na żoładek, nie wolno mojemu synkowi nic zimnego jeść (choćby swiątecznego jaja ostygniętego). Teść krzyczy na niego jeśli synek się upiera żeby coś dostać: Ty wszytskich denerwujesz, mnie, mame, babcie. Albo na swiatecznym rodzinnym spotkaniu mówi mu ze się śmieją z niego wszyscy (a goście się tylko uśmiechali do niego). Teściowa go szatażuje ze mu da cukierka jak jej da buzi. Przykładów jest mnośtwo. A ci ludzie mimo, że są prostymi ludźmi ze wsi wymyślają takie torie, że wyuczonego nawet powala. Pewnego razu poprosiłam teściową o rozmowe i powiedziałam, żeby nie paliła przy moim dziecku. To mnie zbluzgała, że jak ja tak moge, ona by nigdy nie poprosiłą tesciowej o to żeby nie paliła przy dzieciach. Teść za to pokazuje mojemu synkowi jak się pali, sadza go koło siebie i pala. Uczy go że rodzicom, trzeba sie stawiać, że można ich klepnąć a w koncu od zabawy w bicie można przejść do prawdziwego bicia. Mnie krew zalewa, a nie moge nic powiedzieć, bo się boję ich reakcji! Czuje się jeka kretynka. Teraz jestem sama bo mąż wyjechała za granice i musiałam stawić im czoła. To obrażali się jak powiedziłąm im swoje zdanie. To były najgorsze święta. Gdy synek miał 6 miesięcy porozmawiać chciałam z teściową, skończyło się tragicznie. Poszłam do niej i powiedziałam że jestem matką i chciałabym się zająć swoim dzieckiem po swojemu że gdy bede potrzebować pomocy mamy to jej o tym powiem. Ona się wsciekła. Trzymała wtedy małego na rekach. Musiałam jej go wyrwać z rąk bo nie chciała mi go oddać. Uciekłam i zamknęłam się w swoim mieszkaniu.Zaczeła szarpać drzwi. Krzyczała, że mam natychmiast otworzyć i nie mam z niej robić idiotki, że stroje fochy. Jej drugi syn( nastolatek) wszedł do mnie otwierając zapasowym kluczem drzwi i krzyczy, że mama zemdlała. Jakby tego było mało. Spojrzałam na nią i pobiegłam szybko po mokrą szmatkę, bo widziałm że oddycha. Gdy zniknęłam za scianą ona szybko wstałą i wyszła po schodach o włąsnych siłach do walsnego mieszkania. Poszłam do niej zapytać czy zadzwonić po karetkę. Przyjechała. A że wioska była mała zaraz zobaczył to jej brat i szybko przybiegł. Pyta mnie co się stało i mówił że to nie pierwszy raz. Wiedział że to się dzieje gdy się denerwuje. No i zaczęły się podejrzenia na mnie, że to z mojej winy. Byłam załamana, bo sama muszę sobie radzić z nerwicą. Jest tyle pisania, że brakło by miejsca na serwerze. Teraz jestem w domu u mamy z synkiem. Nawet na święta nie mogłam od teściów wyjechać bo robili by mi wyrzuty, że uciekam i ze strachu zostałam. Mąż jest załamany a ja psychicznie nie wiem kiedy się podniosę. Nie chce od tych ludzi nic. Tym bardziej, że dołącza się wredna siostra męża do tego psując mi opinie i obgadując mnie i pomawiając o rzeczy które by mi nawet nie przyszły do głowy. Już mąż jej dosadnie powiedział żeby dała spokój, ale ona nie popuszcza. Jestem wsciekła na te sytuacje i na siebie, że nie potrafię stanąć murem za synkiem i moimi już chyba wypatrzonymi wartościami. cały czas szukam wyjścia... Dziekuje kobietki za dobrniecie do konca!

Gość przepraszam
za ostre slowa,ale chyba jedyna nadzieja w tym,ze podczas omdlenia odejdzie na zawsze. Straszna baba. Moze jak jej sie zaczniesz stawiac czesciej to troche spotulnieje, bo ona widzi,ze moze sobie po tobie jezdzic jak po lysym koniu,a ty i tak nic nie powiesz.

Gość Edyta 1982
Współczuję Ci. Ale musisz znaleźć jakieś wyjście bo zniszczą Ciebie i Twojego synka. Może do przyjazdu zostań u rodziców a później z mężem uciekajcie stamtąd jak najszybciej. To nie są dobrzy ludzie skoro tak się zachowują. Ja wprawdzie nie jestem jeszcze mężatką, ale znam taką sytuację z własnego podwórka. Ratuj siebie i synka. Wasze szczęście jest najważniejsze. A co do męża to niech sie w końcu postawi rodzicom...jego matka chyba nie jest taka chora skoro ma zdrowie odgrywać taki teatr.Trzymam za Ciebie i Twojego synka kciuki.

zgadzam sie w pelni, ze kilka powtorzen i postawien na swoim zapoczatkowaloby inna relacje miedzy tesciami a mna. Serce mi wali jak oszalale gdy ma jej cos powiedziec i w koncu rezygnuje. Ten jej wzrok i ta niby madrosc zyciowa powala. Opiera sie na tym, ze duzo osob zostawialo jej dzieci pod opieke i to mnie zwiodlo, ze moze ona ma racje. Ja ktora mialam twarde patrzenie na zycie i poglady stalam sie wrakiem.

Gość przepraszam
zacznij walczyc o swoje zycie. Masz do tego prawo, tio ze mieszkacie u niej wcale nie daje jej prawa to gnebienia ciebie oraz do narzucania ci swojej woli.