Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość planująca ciążę

czy mam już brać kwas foliowy?4 m-ce do poczęcia a biorę jeszcze antykoncepcje.?

Polecane posty

Gość planująca ciążę

Chciałabym się dowiedzieć dokładnie jaki czas wcześniej należy brać kwas foliowy żeby przygotować organizm do ciąży. Jeszcze biorę przez ten i kolejny miesiąc antykoncepcje później odstawiam i po dwóch miesiącach od odstawienia chcę zajść w ciążę. Powiedzcie mi dziewczyny jeżeli się znacie jaki czas wcześniej mam zacząć brać ten kwas? Chciałabym żeby moje dzieciątko urodziło się zdrowe i silne. Marzę o bliźniakach co drugie pokolenie u męża się zdarzały a teraz czas na niego. Czy bezpieczne byłoby zajście w ciążę tuż po odstawieniu antykoncepcji?

Z tego co czytałam, to najlepiej zachodzić w ciążę 3 miesiące po odstawieniu tabletek. Ale może dwa też będzie ok. A kwas foliowy i te inne witaminki powinno się brać właśnie 2- 3 miesiące przed. I to wystarczy:)

Gość planująca ciążę
moniko bardzo ci dziękuję:) Więc poczekam po odstawieniu ze dwa miesiące. Jeszcze skonsultuje to z ginekologiem podczas najbliższej wizyty. Pozdrawiam i dziękuje.

Gość lekarzzz
bierzesz antykoncepcje a widac kompletnie nie znasz tego co zażywasz!!! zajsć w ciąże można dopiero po min. 6-sciu miesiącach po odstawieniu tabletek.

Gość do lekarza
wcale nieprawda ze zajsc w ciąże dopiero po 6 miesiącach po odstawieniu tabletek . Mozna juz po 3 m zachodzic . Niektore dziewczyny zachodzą pomimo ciągłego brania tabletek i jakos rodzą zdrowe dzieci .

Gość JAK NAJSZYBICIEJ
Poczytaj sobie o wadzie wrodzonej cewy nerwowej (czy jakos tak) Ona kształtuje sie miedzy 17 a 34 dniem od poczecia a wiec czesto nawet jeszczse wtedy nie wie sie ze jest sie w ciazy... Podobno na zmniejszenie ryzyka wady cewy nerwowej ma wlasnie wplywkwas foliowy Ja od lekarza slyszalam ze powinnosie brac kwas foliowy jak sie wspolzyje nawet kiedy sie zabezpiecza i nie planuje ciazy Pozdrawiam

Gość do autorki top
kwas foliowy mozesz juz teraz smiało brac . Innych tabletek nie radze brac bo niektore witaminy działają toksycznie na płód np. nadmiar witaminy A , D ,C . - zwłaszcza na początku ciązy .wystarszy jak teraz bedziesz zdrowo sie odżywiac - dużo owoców , warzyw - tam tez jest sporo witamin - naturalnych a takie są najlpsze dla przyszłego dziecka.

Gość planująca ciążę
dziękuje za mądre opinie za te głupie się nie wypowiadam.. To że biorę antykoncepcje nie znaczy że muszę się na wszystkim znać a i to że wszędzie jest napisane że pół roku wcześniej tzreba odstawić to jest już chyba przegięcie bo bez przesady tyle czasu ta chemia we mnie się nie będzie utrzymywać..

Gość do autorki top
a zestaw witamin wystarczy jak zaczniesz brac od 2 miesiąca ciązy . Ale pamietaj o kwasie foliowym jest najważniejszy od pierwszego dnia odJa zapłodnienia - dlatego zalecają brac go przed planowana ciaze. W sumie teraz zrobiła sie taka moda na ten kwas foliowy , bo w czasach kiedy ja byłam w ciazy a było 8 lat lekarz o żadym kwasie foiowym nic mi nie powiedział. Ani przed ciążą anie w czasie ciązy nie łykałam żadnego kwasu foliowego - a mimo tego moje dziecko urodziło sie bardzo zdrowe. Wiec nie wiem czy to prawda z tym kwasem , a moze jadłam po prostu takie rzeczy w ktorych było duzo kwasu foliowego .Zawsze jadłam duzo jajek a tam ponoc jest kwas foliowy. Ale jakbym wiedziała wtedy o tym kwasie foliowym na pewno bym brała - lepiej nie ryzykowała. Kup sobie duze opakowanie kwasu foliowgo tanio wychodzi . Jak znajde link z reklamą to ci go wkleje.

Gość do autorki top
i pamiętaj zebys w czasie ciazy nie brała żadnych leków , nawet wiekszej ilości witaminy c - jak to sie bierze podczas przeziebień , zadnych pastylek do ssania.Wiem ze na pewno bezpieczne sa : nospa i apap. Nie bierz pod żadnym pozorem aspiryny - bo deformuje płód . w ogole najlepiej uważaj na siebie jak najbardziej.

Gość Marta1983
do autoeki top

Życzę Ci bliźniąt, skoro o nich marzysz, ale fakt, że w rodzinie męża tak było nie zwiększa Twoich szans, niestety. Gdyby tak było w Twojej rodzinie, to co innego. To od kobiety, a nie od mężczyzny zależą mnogie ciąże, a od mężczyzny płeć dziecka. Powodzenia! :D

Gość co do antykoncepcji
to mnie w przychodni powiedziano, ze powinnam poczekac do pierwszego naturalnego okresu i mozna sie zaczac starac... kwas fliowy to mozesz juz zaczac, ponoc na trzy miesiace przed ciaza sie powinno brac. mozesz go spokojnie brac razem z tabletkami (ja tak miesiac robilam). a swoja droga, na ziemniakach, ktore ostatnio nablam (np, na woreczku, w ktory byly zapakowane) byla podana informacja, ze iles tam gram zaspokaja iles tam procent zapotrzebowania na kwas foliowy wlasnie... moze stad dzieci polskie kiedys i bez kwasu rodzily sie bez zadnych wad?

czytam ulotke z regivdon: odstawienie tabletek: -w razie planowania ciazy do 3 miesiecy

Gość darcia 282
ja mam na imie daria i nie biorę antykocepcji tylo od dzisiaj zaczełam brać kwas foliowy i mam takie pytanie czy jak biorę kwas foliowy to bardzo łatwo zajdę w ciążę nawet w czasie brania kwasu foliowego?? czekam na odpowiedź

Gość marcia200
witam!!ja tu pierwszy raz ,kupilam sobie folik i kobieta powiedziala mi w aptece ze powinno sie brac przed ciaza 3 mies a na ulotce pisze ze co najmniej 1 miesiac wiec czy wystarczy faktycznie ten 1 m???czy folik jest dobrym lekiem???

Gość aczy
a czy kwas foliowy można kupić bez recepty?

kwas foliowy może brać każda kobieta... pamiętam, że w liceum miałyśmy prelekcje o tym że odkąd miesiączkujemy powinnyśmy brać a jak się zaczyna współżycie to już nawet trzeba ;-) ja zaczęłąm brać jak postanowiliśmy rozpocząć starania... ale na pewno nie zaszkodzi brać :-) nie jest na receptę... możesz kupić nawet w rossmanie :-)

i kwas foliowy to nie sposób na zajście w ciążę tylko sposób na zapobieganie wadom cewy nerwowej :-)

Gość aczy
a mogem brać np.falvit?? bo słyszałam, że nie wolno przedawkować z wit.A,D,C.. a tam jest nie tylko kwas foliowy..tylko też wszystkie witaminki...niby 100%dziennego zapotrzebowania.. więc nie wiem, czy lepiej brać preparat z samą folacyną??

Gość fd fgf
kwas foliowy w trakcie brania tabletek jest wskazany bo sie dobrze wchlaiaja podczas jego brania. Nawet na ulotce foliku jest tak napisane.

Gość bernadka1234
Wyczerpujące informacje. Dziękuję dziewczyny wasze dysputy wiele mi dały również za parę dni odstawiam tabletki. I zaczynamy starania o dziecko. Zastanawiam się czy można brać jednocześnie antykoncepcję i kwas foliowy. Może wiecie.

Gość kwas foliowy
w dawce 0.4 mg powinny brać i kobiety w ciąży, i nie w ciąży, i mężczyżni, bo jest człowiekowi niezbędny do wielu procesów życiowych, a na ogół jest go za mało w naszej codziennej diecie.