Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość casfqw

Ser typu feta...co to za ser, dlazcego taka nazwa i z czym to sie je??

Polecane posty

Gość dodaje się go do sałatki greck

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość BURAQ
Ja uwielbiam z oliwkami to wytrawnego wina. Pychotka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość casfqw
to jest twarog normalny?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie to jest bardzo słony ser owczy. Jest na tyle twardy, że da się go pokroić w kostkę albo zetrzeć na tarce (jak jest dobry) . Przy tym jest kremowy. Dodaje się go głownie jako dodatek do sałatek, ale jest pyszny sam albo na kanapkę. Można z niego w sumie robic co się chce:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nazwa jak kazda inna ;) bialy ser, taki twardy, slony twarog, bywa z mleka krowiego lub owczego (owczy wg. mnie duzo pyszniejszy, ale i 2 razy drozszy :( ) jesc mozesz sam, jak kazdy inny ser, jako dodatek do surowki z np. papryki, pomidorow i oliwek (z dodatkiem oliwy, octu i bazylii lub oregano). pasuje ogolnie do wszelkich portaw o wydzwieku bliskowschodnio-srodziemnomorskim. niezly jest nawet do jajecznicy z warzywami. na bon apetit jest swietny przepis pt. \"wakaron rybcyka\" na makaron z feta - pycha!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wynaleźli go Grecy - i oni mają patent na fetę, ale paradoksalnie, najlepszą fetę robią Duńczycy ( czy raczej ser typu \"Feta\"). Jest to ser miękki, podpuszczkowy, niedogrzewany w procesie produkcji, samoprasujący - to są uwagi dla ludzi interesujących się serowarstwem. Feta produkowana przez mlekowitę jest robiona oczywiście z mleka krowiego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Farmerka ty to zawsze zaskoczysz wiedzą kulinarną :D Ale prawda taka, że mlekowita jest lepsza np od tego czegoś w kubełkach, już pokrojonego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kroisz w kostke
do tego krojone ogorki pomidory, mozxe byc jeszce salata i oliwki, Nie trzeba nawet przyprawiac, Ja to jem dzien w dzien w lecie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja tez uwazam, ze feta doskonale komponuje sie z czosnkiem. Mam tez swoja ulubina salatke z feta:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzisiaj zrobiłam ricottę z czosnkiem - nasz niezapowiedziany gość śniadaniowy zażerał się i potrząsał uszami ! ;) Wiecie - nawet nie smarował bułeczek masłem, tylko tą sama ricottą, bo stwierdził, że szkoda maskować smaku :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dlaczego mi się ubiło w głowie, że ricotta to zawsze na słodko? No mój luby robił mi grzaneczki z serem typu feta i białym a raczej podsmażone pieczarki na to serki (podobno lepsze z blue ale ja nie lubie). Ważna sprawa grzaneczki robi się ze słodkiej bułki drożdzowej:D pycha. Też mi się uszka trzęsły mimo, że jakoś nie chciało mi się wierzyć, że to będzie dobre.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ten Twój luby to Cię musi wielbić... :D Gdzieś widziałam bardzo apetyczny przepisik na duuże makaronowe muszle nadziewane właśnie ricottą z szyneczką , posypywane parmezanem i zapiekane....bazylka chyba tez brała udział w tej orgii smaków !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A wielbi wielbi :D ale to było dawno :D HEhehe a jak się ricotta spełnia w formie słonej? Ja lubie sery (oprócz pleśniowych tych bardzo śmierdzących i blue i nie lubie słodkich a tak to wszystkie)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a co to jest ta ricotta
??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No tak...okokoko już wszystko powiedziała :) Wczoraj robiłam ricottę z serwatki, która została po produkcji twarogu. Diabelnie ciężka do odsączenia! Zamula dokładnie chustę ( przez sitko by przeleciała). Wychodzi tego cudu odrobina, ale warto się pomęczyć! Na tej fotce ricotta wyszła bardzo konkretnie - moja ma postać zbliżoną do serka Almette, tylko jeszcze delikatniejsza. Z serwatki \"pogoudowej\" jeszcze ricotty nie robiłam...Sama jestem ciekawa rezultatu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A kupujesz podpuszczkę czy jak jej tam? Ja w życiu robiłam tylko ser biały i ser kiedyś jak byłam mała dziewuszką z mamą robiłam ser żółty. Widziałąm na allegro i w sklepach ze zdrową żywnością tzw początek serów i myśłam kiedyś. Jak się do tego zabrać. I też z mleka sklepowego sera się zrobic nie da raczej nie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Oczywiście, że kupuję podpuszczkę, ale naturalną. Na Allegro widziałam jej mikrobiologiczny zamiennik . Prawdę mówiąc, nie wiem , czy jest jakaś różnica w działaniu, ale wolę sery robić tak, jak w przepisie... Okokoko ! To temat rzeka! Na osobne forum :) Zanudzimy tu dziewczyny niechybnie, dywagując w tym temacie... Mam 6 krów i zadziwia mnie obfitość koncepcji - co też można jeszcze zrobić z mleka? Ano, cuda i dziwy !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Acha! O mleko jako surowiec pytasz. Oczywiście, najlepsze mleczko prosto od krówki. Wogóle zasada naczelna przetwórstwa brzmi - im krótsza droga mleka z obory do serowarni, tym ser lepszy! A wszelkie zabiegi typu homogenizacje, pasteryzacje, uht-yzacje niszczą florę i strukturę mleka. Ale wiesz...Polak uparty i krnąbrny jest...Znam ludzi , co taszczą mleko w woreczkach i w zaciszu swych mikroskopijnych, blokowych kuchenek warzą ser... I nawet mają niezłe wyniki:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ale ja np robiłam najpierw zsiadłe mleczko, a takowego się nie da zrobić jesli mleko jest sklepowe. Ale są jeszcze mile panie na rynkach sprzedające mleko prawie ze prosto z krowki. Co robić się da to wiem. U mnie w domu np cuda wyczyniają z mięsa, tworząc domowe wędliny:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jak mleczko sklepowe, to wystarczy zakwasić albo odrobiną tego ryneczkowego zsiadłego, albo odrobiną kwaśnej, uczciwej śmietany. Co dalej z tym zsiadłym to juz zapewne wiesz - widzę, że rozmawiam z zawodowcem :) A po dodaniu do świeżego mleka podpuszczki robi się w ciągu 1/2 godziny słodki skrzep - forma wyjściowa do produkcji serów dojrzewających lub choćby tej fety na początku wymienionej . Okokoko! A może tak oprócz tej kiełbaski serek zrobisz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość yh.
Farmerka.. ser fenie nie jest serem podpuszczkowym ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×