Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agidas

Co stalo sie z tematem polscy zebracy ??

Polecane posty

Gość agidas
sorki za szybko nacisnal mi sie enter :) Wczoraj byla tutaj niezla dyskusja na ten temat a dzisiaj nie moge go znalezc czysby ktos uznal go za niestosowny ? A moze moderatorzy sa takiego samego zdania jak autorka, ktora wyzwala Polakow starajacych sie o bebefity i mieszkania spoldzielcze za niemajacych honoru zebrakow ?

Gość tez widzialem
ta dyskusje a raczej krzyczenie na siebie na wzajem... Autorka tematu troszke nieciekawie wypowiala sie o ludziach otrzymujacych zasilki i moze dlatego go zdjeli

Gość juz nikt nie podejmuje
tematu ? Widocznie wszyscy Ci ktorzy tak oczerniali tych co dostaja benefity zmarzeli i przemysleli ze sie osmieszyli :) ja tam jestem zdania ze jak sie pracuje i placi podatki i w niczym sie nie sciemnia to oczywiscie naleza nam sie te same przywileje jak mieszkanca panstwa w ktorym sie przebywa. A poza tym jakby ktos sie nie kwalifikowal na bebefity to by ich nie dostal.

Gość ja zebram w niemczech
tez szukam caly czas tego tematu,mam wrazenie ,ze to po mojej wypowiedzi-co nie wydaje mi sie dziwne;) nie wiem czy ktos zdazyl wtedy to przeczytac co napisalam,moze to i dobrze ze nie,bo jeszcze by mnie ukamieniowali;)

Gość nie to nie ten
ten co podalas jest o mieszkaniach ale byl jeszcze inny w ktorym autorka wszystkich Polakow bioracych benefity zwyzywala od zebrakow i ludzi bez honoru heheh ale sie usmielam czytajac go :) Ale widocznie komus sie nie spodoba a podobno mamy wolnosc slowa :)

Gość nad niemnem
Widocznie moderatorzy usuneli topik ze wzgledu na obrazliwy tytul: "Polacy-zebracy", to brzmi rasistowsko (i niestety autorka uzyla obrazliwej nazwy dla swojego wlasnego narodu, pogratulowac).

Gość A ja napisałam
o sprawie ile to polacy płacili podatków, że im się należą benefity i domy. Z mną pracują anglicy, którzy pracują od 16 roku zycia, i mają czesto przepracowane 45 lat. A polacy co robią w większości majac 16 lat? Siedza jeszcze na garnuszku mamuni. Polacy przyjeżdżają, popracują pare miesiący, a czesto z całej 3-5osobowej rodziny tylko 1 członek rodziny pracuje. Nie przepracował nawet 5 lat, a pisza tutaj ile to oni podatków zapłacili, taaaaaa bardzooooo dużoooooo tych podatków, po przepracowaniu paru miesiący, lub roku lub 2. Nie udało się wykopać nózkami niczego już od rządzacych w polsce to teraz kopiecie w drzwi innych rządów. Taka prawda polacy to lewusy, cwaniaki i kombinatorzy, dlatego widać jak wygląda nasz kraj. Ale już niedługo, to widać już powoli, zamykaja drogi dostępu do socjalu dla polaków, teraz jesteście w pełni sił i mozecie pracować, a co będzie na stare lata, jak już nie będziecie ich mieli, a przez wcześniejsze cwaniactwo polaków dadza szlaban na pomoc i powiedza wracaj skąd przyjechałeś/eś? Co wtedy? Oczywiście pojedziecie do innego kraju i tam będziecie kopać nózkami w drzwi już innego rzadu i krzyczeć, bo mi się należy, bo przepracowałem kilka miesięcy i zapłaciłem tak dużoooooooooo podatków.

Gość a mnie sie wydaje
ze traktuja nas jak innych. Przynajmniej nie spotkalam sie z jakims innym podejsciem do Polakow. Cale szczescie ze oni sa madrzejszy niz niektorzy nasi rodacy i uwazaja ze skoro mieszkasz i pracujesz w ich kraju to nalezy Ci sie taka sama opieka i pomoc jak rodowitym Brytyjczykom. A ze niektorzy strasznie sie oburzaja na sama mysl ze mozna sie starac o bnefity i jakas inna pomoc materialna to juz tylko i wylacznie ich sprawa. Ja nie jestem za wyludzaniem pieniedzy od rzadu ale jesli on uwaza ze Ci sie takowe naleza to tylko glupiec by z nich nie skorzystal. A tak na marginesie to nie wiem czy wiesz ale jak masz przyznany jakis benefit i nagle Cie olsci nie jzu nie chcesz go pobierac a Twoja sytuacja sie nie polepszyla to nie mozesz z niego zrezygnowac bo prawnie Ci sie nalezy. Tak wiec wydaje mi ze osoby nazywajace nas - Polakow ciezko pracujacych zagranica i upominajacych sie o wlasne racje - ludzmi bez honoru powinien sie najpierw porzadnie zastanowic i samemu sprobowac zyc na obczyznie.

Nie wiem gdzie ty widzisz te polskie rodziny zyjace z benefitow, bo ja jakos ich nie widze. Sama nie korzystam z zadnych benefitow, bo wystarczy mi to, co zarabiam, ale nie zauwazylam tez Polakow przyjezdzajaccych tu tlumnie po zasilek socjalny. Wszyscy przyjezdzaja po prace, a ze system socjalny dba tu lepiej o swoich pracownikow niz w Polsce, to tylko dobrze swiadczy o tym kraju. Nie wydaje mi sie, zeby Polacy byli postrzegani jako narodowosc zebrzaca i zeby nam odcinano droge od benefitow, mamy raczej opinie dobrych PRACOWNIKOW. Nie wiem dlaczego niektorzy musza obrzucac blotem rodakow, oczywiscie, wszystkim sie nalezy, tylko nie nam :O

zgadzam sie w 100% z przedmowczynia. A jesli chodzi o placenie podatkow to jakie ma to znaczenie ze nie pracujemy w tym kraju od 15 lat? Wczesniej i tak nas tutaj nie bylo i nic od tego kraju nie bralismy a teraz jestesmy dobrymi pracownikami, ktorzy placa podatki i to nie male wiec nalezy nam sie wszystko to co innym mieszkancom wysp.

Gość zebractwo potępiam
takie to ma znaczenie ze jak płacisz podatki przez całe zycie jak anglicy to wiadfmo ze zapłacisz ich wiecej -wieksza kwote a polaczki pracujacy po kilkanascie miesiecy domagaja sie praw do tych pieniedzy choc wpłaca tam tych podatków duzo mniej

Gość zebractwo potępiam
anglicy wpłacaja duuuuzo wiecej do narodowej kasy niz wy al;e jak komus brak honoru to łape po 2 grosze nawet wyciagnie

Gość zebractwo potępiam
do-----------> a ja napisałam oni nie rozumieja o czym do nich piszesz oni sa zaprogramowania aby brac nie wazne gzdie ile i za co tylko wszedzie łape wyciagac i zebrac potrafia tam sa najnizsza kategoria obywateli pracuja za najsmieszniejsze kwoty a tu wracaja i bogaczy beda udwac bo sie na benefitych "fortun" dorobią załosne ~! wstyyyyyd!!!!!

Gość zebractwo potępiam
(i niestety autorka uzyla obrazliwej nazwy dla swojego wlasnego narodu, pogratulowac). a co miała napisac ? owijac wełne w bawełne ubrac w piekne słowa aby brzmiało mniej dosadnie ? własnie o to chodzi by nazwac rzecz po imieniu takie typy to wszedzie wyudzaja i zebrza jak zwał tak zwał ---znaczy to samo moze kogos zaboli obudzi to czyjs wstyd i sie opamieta

Gość czytam to i smiac mi sie chce
to moze jeszcze w imie narodowego honoru powinnismy zrezygnowac z NHS i leczyc sie prywatnie? :D Przeciez z benefitow nikt tu nie zyje, bo nikt ich za sam pobyt w anglii nie dostaje, jedynie osoby malo zarabiajace lub w ciezkiej sytuacji zyciowej moga liczyc na dodatki. Nie wydaje mi sie to zadna nowoscia, system socjalny istnieje na swiecie juz od XIX wieku wiec nie rozumiem tego zdziwienia i oburzenia.

Gość ale co was obchodzi
ze ktos bierze benefity?? zbiedniejecie przez to????????

Gość wstyyyyyd
nie zbiedniejemy wcale a wcale ale wstydu nam tylko narobicie dla paru marnych funciaków

Gość a co was to obchodzi
"Państwo opiekuńcze" mnoży patologię, niestety:(

Gość O to przykład Polki
często takie przyjeżdżają do UK, zostawiając swoje dzieci na kilka miesięcy u rodziny, ciąg dalszy jej losów to ciąża z facetem, którego dobrze nawet nie zna. Facet sie ulatnia, a ona zaczyna tupać nózką, albo płakać na forum, że nie ma za co zyć itd itd. http://anna-o-poranku.blog.onet.pl/2,ID199475621,SL201168244,index.html

Gość hee**
"Państwo opiekuńcze" to Wielka Brytania??? Rzeczywiscie zbiednieje:D

Gość SweetT_
jesli mam 4 dzieci ,pracuje , mąz tez , płacimy podatki to nie nalezy nam sie pomoc od panstwa? Chyba logiczne ze lepiej miec więcej niz mniej?? Dla dzieci własnie.

Gość A ile czasu te podatki płacisz
z męzem? Rok, dwa? że ci się już należy domek, benefity itd. Popłacisz jeszcze 10 lat, a jak bedzie lepiej w Polsce to wyjedziesz, dzieci zabierzesz, nie będziesz dalej już płacić, ale z innego państwa wyciągniesz co się da.

Gość kajko i kokosz
myslalam, ze to rzad brytyjski decyduje ile sie nalezy i komu, ale jak widac, tu forumowicze wiedza to lepiej :)

Gość a w Polsce
a w Polsce pracuję już tyle lat,płacę podatki,pensja nie najmniejsza,a i tak niestarcza do pierwszego,a socjal beznadziejny. W końcu jesteśmy w Unii.Czy to Anglia czy inny kraj to chyba nie ma znaczenia.Kiedyś słyszałam że anglik przyjechał do Polski i zasiłek dla bezrobotnych pobierał ale w swojej walucie.......

Gość agidas
tez mi sie wydaje ze to rzad kraju decyduje kto i jakie benefity dostanie a jesli ustala takie reguly ze Polacy pracujacy tylko rok sie na nie lapia to chyba nie nasza wina a tym bardziej powod zeby sie z tego wstydzic. Bo albo masz sztuczny honor albo nigdy nie bylas w UK na dluzej i nie widzialas co tutaj sie dzieje. Myslisz ze jak ktos tu mieszka cale zycie i jest Brytyjczykiem i nie chce mu sie pracowac bo woli zyc na zasilku dla bezrobotnych to jest dobrze ? A kto na jego pieniadze pracuje ? Miedzy innymi my Polacy bo takiemu nierobowi nie chce sie isc do Jobcentre i znalezc pracy. Jak mu sie nie chcialo uczyc w szkole to nic dziwnego ze moze tylko sprzatac czy gary zmywac ale zdaniem brytyjczyka nie wypada znizac sie do takiego poziomu i poprostu siedzi na bezrobociu cale zycie i pije pod klatka. I to jest dobre ? Wydaje mi sie to wlasnie on wyludza pieniadze od kraju bo skoro jest zdrowy i moze pracowac powinien to robic. I nie ma nic zlego w tym, ze ciezko pracujacy Polacy z rodzinami dostana kilka funtow pomocy finansowej od kraju.

Gość ale ludzie sa zawistni
pracowalam w hotelu i ciagle u nas mieszkaly osoby czekajace na mieszkanie od panstwa i zyjace z zasilku. Myslicie, ze to byly chore osoby? 3 na 10 nie mogly pracowac ze wzgledu na chorobe, reszta to przewaznie nacpane dzieciaki, ktore rodzice wyrzucili z domu, pijacy, narkomani, nastolatki w ciazy... Potrafili miesiacami mieszkac w hotelu, w ktorym doba kosztuje 60-70 funtow. Kto placil? oczywiscie council. A z hotelu przenosili sie do darmowych mieszkan. I co z tego, ze pracujacy Polak dostanie dodatek na dziecko, albo doplate do mieszkania? Przynajmniej pracuje. Poza tym jest cala rzesza uchodzcow politycznych, ktorzy nie maja pozwolenia na prace i zyja tylko na rachunek panstwa... nie pracuja, nie placa podatkow, czekaja tylko na wize... Juz nie robcie z nas takich zebrakow, bo wcale nimi nie jestesmy. Polacy w przewazajacej wiekszosci przyjezdzaja ciezko pracowac, a ze naleza im sie socjalne dodatki to czemu maja nie skorzystac?

Gość juz to pisze 3 raz dzisiaj
pracowalam w hotelu i ciagle u nas mieszkaly osoby czekajace na mieszkanie od panstwa i zyjace z zasilku. Myslicie, ze to byly chore osoby? 3 na 10 nie mogly pracowac ze wzgledu na chorobe, reszta to przewaznie nacpane dzieciaki, ktore rodzice wyrzucili z domu, pijacy, narkomani, nastolatki w ciazy... Potrafili miesiacami mieszkac w hotelu, w ktorym doba kosztuje 60-70 funtow. Kto placil? oczywiscie council. A z hotelu przenosili sie do darmowych mieszkan. I co z tego, ze pracujacy Polak dostanie dodatek na dziecko, albo doplate do mieszkania? Przynajmniej pracuje. Poza tym jest cala rzesza uchodzcow politycznych, ktorzy nie maja pozwolenia na prace i zyja tylko na rachunek panstwa... nie pracuja, nie placa podatkow, czekaja tylko na wize... Juz nie robcie z nas takich zebrakow, bo wcale nimi nie jestesmy. Polacy w przewazajacej wiekszosci przyjezdzaja ciezko pracowac, a ze naleza im sie socjalne dodatki to czemu maja nie skorzystac?