Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sofcik

Świadome nastoletnie macierzyństwo

Polecane posty

Gość i juz sie znalazly
SOFCIK-dla niektorych ludzi to ze masz 17lat i pragniesz dziecka,jest nie do zrozumienia,niestety podaja ci argumenty typu szkola,mlody wiek itd niepotrzebie piszesz tu na kafe na tym forum zawsze spotkasz sie z krytyka,niestety co co odstaje od normy jest u nich zle i zle traktowane!!!

i juz sie znalazły -- masz dobry fach gratuluje osiągniecia szczytu mazen bycia krawcową :D dziewczyny opanujcie sie skoncz najpierw 18 lat i dopiero pomysl o macierzynstwie

Zle? Nie, nie jest zle, a po prostu niezrozumiale. Ale widocznie jestem inaczej wychowana i mam inne podejscie do zycia. Dla mnie ciaza w wieku 16 lat bylaby raczej tragedia. Ale moi rodzice zawsze wpajali mi przede wszystkim szacunek do nauki i pracy. Mowili, ze na wszysto przyjdzie odpowiedni czas. A co na to twoi rodzice? Sa zadowoleni?

Gość Sofcik
A kto powiedział że ciąza i dziecko zamykają drogę do ukończenia szkoły i zdania matury ? Ja bedą w ciązy jakoś nie zrezygnowałam ze szkoły i znam dziewczyny które urodziły dziecko świadomie w wieku 17 lat, mają męża, ukończyły szkołę i zdały maturę !

Gość Jestem dumna ze swojej mamy
Ciekawe o czym będziesz rozmawiał ze swoim facetem za kilka lat?O pieluchach,kupkach itp....On chyba jest na tyle odpowiedzialny ,że chce abyś coś w tym życiu osiągneła....chociażby wykrztałcenie.Ma napewno starszych znajomych i nie sądze ,że tak naprawde macie wspólne tematy.osiągnij jakąś wiedze a potem już jako dorosła i odpowiedzialna osoba zakładaj rodzine.Dziecko to nie kaprys i zabawka ani też sposób na "założenie"rodziny lub wzięcie ślubu........

Owszem Katarina Witt, każdy ma swoje ambicje i swoje plany. I doskonale wiem w jakim wieku ma się maturę, chociaż przecież i później można :-) Jeżeli autorka wraz z partnerem są w stanie utrzymać dziecko to daj im Panie Boże zdrową pociechę. Przecież może się uczyć i zdobywać kolejne szczeble wykształcenia będąc matką, oczywiście jeżeli tylko będzie tego naprawdę chciała.

Mozna skonczyc studia, zajmujac sie dzieckiem, ale nie mow mi, ze z rowna latwoscia skonczysz najpierw liceum i zdasz mature! Pragnac czegos, a myslec swiadomie o konsekwencjach to dwa rozne swiaty!

Gość Sofcik
rodzice byli zszokowani pierwszą ciazą ale pomogli ! Teraz też mówiąż ze to maje zycie i zrobie co chce a oni mi zawsze pomogą !

Gość i juz sie znalazly
Myszka-jestem krawcowa i wiem w przeciwinstwie do ciebie,bo wnioskuje ze jestes BARDZO wyksztalcona-ze marzenia sie pisze przez " rz" tak jestem krawcowa,prowadze swoja firme i jestem zadowolona z tego co robie dziewczyny i panie kupuja u mnie odziez na allegro wiec-domysl sie,ze jestem ustawiona studia to nie wszystko ja pogodzilam pasje z praca i jestem spelniona kobieta

Darianka oczywiscie, ze mozna i pozniej, ale niestety jest juz duzo trudniej. Mam w pracy znajoma, ktora urodzila w wieku 17 lat (pomine, ze srodowisko w ktorym sie obraca nie nalezy do najciekawszych). Owszem szkole skonczyla i mature z wielkim trudem zdala (dzieki temu, ze matka jej pomogla, bo \"tatus\" dziecka sie zmyl) i... to koniec. Caly czas powtarza, ze chce sie uczyc dalej ale na pewno dalej juz nie pojdzie. Trzeba miec duza sile woli, zeby nie stanac w miejscu :) Przykro mi, ale takie postepowanie dla mnie jest niezrozumiale, a nawet wrecz glupie. Kazdy zyje po swojemu - ja wyrazam zdziwienie. Troche inaczej poustawialam sobie zycie. I tez jestem szczesliwa. Autorko topiku - co na twoi rodzice?

I juz sie znalazly...nie chodzi o to jakie wyksztalcenie zdobedziesz. I nikt nie krytykuje Twojego. Jak sama piszesz, swietnie sobie radzisz, ale Autorka zaczela dopiero liceum i napewno nie radzilaby sobie tak dobrze, gdyby nagle zostala sama!

Gość i juz sie znalazly
Sofcik-zycze ci szczescia jesli ufasz swojemu partnerowi,kochacie sie i szanujecie to dacie rade pokonac najrozniejsze trudnosci:) a reszta przyjdzie sama zycie pokaze majac dziecko mozesz skonczyc szkole srednia-tak jak ja zrobilam nawet mialam dobre stopnie hehe pojsc na studia a nauka to tez nie wszystko,widzisz ja mam srednie a lepiej sobie radze niz niektore po studiach w zyciu liczy sie operatywnosc, a wyksztalcenie,no coz raczej pomoze niz zaszkodzi POWODZENIA

Gość Sofcik
"i już sie znalazły" popieram twoje zdanie ! A po drugie kto tu komuś powiedział że ja jestm akurat w liceum ? Będąc w technikum też można zdobyć zaów i nie koniecznie trzeba mieć przy tym mature ! Będąc w zawodówce tez można zdobyć zawód i uczyć się potem w tecxhnikum uzupełniającym czy dla dorosłych !

o teraz sie czepiasz literówki nie pisze ze jestem super wykształcona ale pewne ambicje miałam wiem że studja to nie wszystko ja ich nie mam ale nie mam tez podstawowki dla mnie pragnienia dziecka bedąc samym,y dzieckiem jest nie rozsądne ja tylko wyrażam opinie a raczej chce uchronic od Swidaomego blędu

esposito no wlasnie... moja znajoma, o ktorej wspomnialam, zostala sama z dzieckiem i uzera sie z bylym o alimenty. Gdyby nie rodzice, to skonczylaby chyba na ulicy. Niestety w zyciu roznie bywa. Ja jestem ostrozna i staram sie zabezpieczac (choc nie zasze sie da ;) ). Niekoniecznie facet musi cie zostawic - moze stracic prace, zdrowie a nawet cos wiecej... roznie sie uklada dlatego trzeba myslec o swojej przyszlosci... swojej i dziecka.

No właśnie Katarina Witt trzeba mieć silną wolę, dużo silnej woli. Ja również nie zdecydowałabym się na dziecko w tak młodym wieku. I również uważam, że po primo - wykształcenie. Jeżeli jednak ktoś ma inne plany i najbliżsi są gotowi pomagać mimo wszystko to nam pozostaje chyba tylko szczęścia i wytrwałości życzyć.

Gość i juz sie znalazly
Myszka-ona juz podjela decyzje jest tego swiadoma i uwierz mi nie uchronisz jej tylko nie rozumiem po co zakladala ten temat??? jej zycie,jej decyzje wiec po co weryfikacje szukanie bratniej duszy? ale ona jest bardzo mlodziutka,moze boi sie opinii

Gość pisze się
:D Może i sie czepiam ale nie pisze się "po primo" :D tylko "po pierwsze" lub "primo".

Sofcik obudz sie - bez matury jestes nikim w oczach pracodawcy!! A rzadko kto ma mozliwosc zalozenia wlasnego biznesu (chocby i sklepiku). Wiesz jaka jest konkurencja na rynku pracy? Wiesz jakie jest bezrobocie?

Gość Sofcik
Katarina Witt czytaj dokładnie moje wypowiedzi bo wcześniej pisałam co na to moi rodzice !

pisze się ----- >>>> czepiasz się, owszem, ale już przywykłam, że na forum na ogół ludzie ludzi bluzgają, więc ok

Gość wg mnie nie tyle wazne jest
kiedy sie zajdzie w ciaze, co z kim. Jeli zaszlas w ciaze w wieku 16 lat, to chyba nie znalas sie dlugo "blizej" ze swoim chlopakiem, bo wspolzycie z dziewczyna w mlodszym wieku byloby przestpstwem. tym bardziej,ze jest on juz od paru klat dorosly i wie co robi. Czy jestes przekonana,ze nie bedziesz juz chciala poznac innego, ze ten to jedyny? Nie mialas okazji chyba poznac wielu, bo i kiedy.Ale to twoj wybor

Gość i juz sie znalazly
Katarina- co zes sie tak uwziela tej matury??????? chyba jestes bardzo mloda skoro tak sadzisz ja mam 35 lat i wiem ze w zyciu liczy sie cos wiecej niz matura jak bedzie operatywna i bystra to da sobie rade nawet bez matury spojrz ile osob po studiach jest bez pracy ilu nie pracuje w zawodzie a ilu zdetermonowanych pracuje aby tylko zarobic na chleb mam srednie i po cholere mi studia ja swoje zycie wygralam pracuje na siebie na szczescie odkladam na emeryture dodatkowe pieniadze,maz tez jestesmy zabezpieczeni mysle ze sofcik jest inteligentna dziewczyna,nawet jesli to prowokacja

Gość pisze się
Darianko a gdzie te bluzgi? Subtelnie Cię poprawiam, zasady netykiety mówią o czymś takim jak szacunek do innych uczestników forum, (nigdy nikogo nie "bluzgam") a w ramach tego i o poprawnej pisowni. Korzystając z internetu warto o tym pamiętać i tyle.

Uwzielam sie? Hehe:D Bo taka jest prawda - bez matury jest sie w oczach pracodawcy nikim. Nie, nie jestem bardzo mloda. Mam 30 lat.