Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zła zła gosposia

Co za głupia zapiekanka z ziemniaków....

Polecane posty

Gość zła zła gosposia

Z surowych ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki, boczkiem, cebula, ser. Zalewa z mleka i smietany +jajko W przepisie było 45 minut a tu juz siedzi ponad 1,5 h i pyry twarde...[zły] smietana juz pewnie zwazona... :-( co zrobiłam zle??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moze nie właczyłaś piekarnika.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zła zła gosposia
hi hi, właczyłam 180 stopni

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
może włozyłaś do zimnego:) jesli ziemniaki nie lekko podgotowane to 45 min może byc krótko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a jak sie czuje pan kasztan
zalewa na sam koniec, jak sie ziemniaki upieka i chyba wyzsza temperatura 200- 220?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ziemniaki następnym razem obgotuj, nie dawaj zupelnie surowych, a piekarnik nastaw na 200 stopni z termoobiegiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja takie
surowe ziemniaki w plasterkach wczesniej na patelni podpiekam, wiecej roboty ale duzo lepsza jak z gotowanych

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja zawsze robię taką zapiekankę z surowych, tyle że w garnku i na gazie, bo piekarnik mam do dupy. Po około 40 minutach wyżeram już prawie miękkie z gara:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zła zła gosposia
no własnie po smietanie wygladały jak ... :-0 kurcze ale taki był przepis. A zalewacie czyms innym ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja niczym nie zalewam, tylko jak układam warstwami w garnku(każda warstwa to ziemniaki+warzywa), to na każda warstwę daję wiórki masła albo margaryny, i na wierzch sporo. Wtedy nie są suche. A potem wsuwam z jakimś sosem, np czosnkowym, albo zwyczajnie-z keczupem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ten tez niezły....
Ziemniaki obieram, gotuje w osolonej wodzie tak żeby były miękkie ale nie rozgotowane. Po ugotowaniu kroję w plasterki. W tak zwanym międzyczasie, gdy gotują się ziemniaki ,przygotowuje resztę. Kroję kurczaka w kostkę, zalewam miseczce oliwą , doprawiam papryka ostra i słodka, sosem sojowym(może być maggi) i rozgniatam czosnek. Wymieszane zostawiam w spokoju na jakiś czas. następnie zawartość miseczki podsmażam na patelni do miękkości. Czyszczę pieczarki , kroje w cieniutkie plasterki. Cebulę kroje w drobną kostkę, podsmażam na maśle gdy lekko się zeszkli dodaje pieczarki i duszę do miękkości. Pieprze dość obficie, solę. Trę ser żółty lub kroję w plasterki. Boczek kroje w plasterki. Paprykę kroję w cieniutkie paseczki. W gęsiarce lub naczyniu żaroodpornym układam w sposób następujący przygotowane składniki: na dnie ziemniaki, pieczarki, ziemniaki, boczek, kurczaka, ziemniaki, posypuje wszystko „przyprawą do dań z ziemniaków” układam paprykę i ser....i gotowe. Teraz na 90 minut do piekarnika nagrzanego do 180-200stopni C. Jakieś 10minut przed końcem odkrywam pokrywkę i pozwalam zrumienić się serkowi na złoto i chrupiąco dodatkowe informacje Jest to naprawde pyszne danie z lekkim aromatem czosnku i troche pikantne. Polecam z piwem lub bardziej wykwintnie z winem. Nie ma sztywnych regół i można sobie skomponowac po swojemu kolejnośc warstw...i dodać własne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja niegdy nie gotuje ziemniakow przed pieczeniem, ale kroje na cienkie plasterki, przekladam warstwami startego sera (+ rozne przyprawy), zalewam mlekiem - tak zeby bylo troche ponizej ostatniej warstwy i wkladam do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na jakies 40 - 45 minut. nigdy ziemniaki nie byly twarde. zeby nie byly twarde, musza siedziec w cieczy, w niektorych przepisach na zapiekanki jest bulion.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość co prawda
robilam zapiekanke z ziemniakow,surowych,nameczylam sie przy krajaniu w cienkie plasterki i mialam to samo co autorka topiku-twarde byly!!! zalalam chyba w koncu rosolem,ale wiecej z surowych ziemniakow zapiekanek nie bede robic :O (znaczy od tej pory zadnej zapiekanki juz nie robilam ) :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cjdcndvnjvbfjkv
jak na moje oko za niska temp. była.Trzeba było na 220. A śmietana powinna się ściąć, wtedy daje taki twarożkowy smaczek i scala potrawę kiedy gęstnieje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×