Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

asix90

Zielona Herbata

Polecane posty

Od 2 miesięcy piję każdego dnia 3 szklanki zielonej herbaty. Znalazłam to na stronie http://www.suplementy-online.eu/sekrety-4.html \"Znamy w Polsce wiele osób, które popijając każdego dnia zielona herbatę myślą, że zdrowo się odżywiają. Jeśli wypijają herbatę z pierwszego parzenia, spijają wszystkie \"śmieci\" z jej produkcji oraz toksyczne substancje jakie uwalniają się na początku parzenia. Te bezwzględnie Chińczycy wylewają. Chińczycy wypijają dopiero drugie zaparzenie zielonej herbaty o delikatnym słomkowym kolorze i zalewają ją letnią wodą (60-85 stopni Celsjusza) nawet do 6 parzeń. Parzenie powinno trwać 3 -5 minut wodą 60-85 stopni Cesjusza, zatem dla zdrowia nie pije się herbaty mocnej lecz bardzo delikatną z drugiego parzenia. \" oraz \"Parzenie zielonej herbaty powinno trwać 3 -5 minut wodą 60-85 stopni Cesjusza, zatem dla zdrowia nie pije się herbaty mocnej lecz bardzo delikatną z drugiego parzenia.\" To mnie zaniepokoiło, bo ja zalewam zieloną herbatę wrzątkiem i parzę ok. 8 minut, a potem wypijam, a z tych informacji wynkia, że spijam \"śmieci\" z jej produkcji oraz toksyczne substancje jakie uwalniają się na początku parzenia. Czy ktoś z was wie coś na ten temat? czekam na odpowiedzi. pozdrawiam ;*

Gość właściwie to żadnej herbaty
nie należy zalewać wrzątkiem nawet czarnej i tak też czynię, czekam aż woda przestanie wrzeć gdy chcę by herbatka dodała mi energii to parzę ja 3 minuty gdy piję ja wieczorem to parzę 5 minut wsio:)

Gość agja
ja tez pije zielona herbate!! o tym ze ja sie krotko zaparza to nawet na opakowaniu pisze!! ale o tym ze najlepsza jest z drugiego parzenia to pierwsze slysze ale tak bede robic bo argument o tych zanieczyszczeniach mnie przekonywuje.

Gość ja juzzzz
dawno słyszalam ze drugie parzenie jest bardziej wartościowe, ale zeby 1 parzenie to byly smieci to nie słyszalam, a jesli chodzi o dlugosc i temperature parzenia to pisze to na każdym opakowaniu zielonej herbaty- zadna nowosc

Gość greentealover
Jestem milosniczka zielonej herbaty, takze sporo na jej temat wiem. Po pierwsze tak naprawde 99% Polakow nie ma pojecia jak smakuje prawdziwa wartosciowa zielona herbata. To co mozna kupic w sklepach, nie mozna nazwac zielona herbata(zarowno lisciasta jak i ta w torebkach). Herbaty sprzedawane w herbaciarniach tez nie sa wartosciowe, gdyz zielona herbata ma waznosc okolo roku(w przeciwienstwie do czarnej), a wlascieciele herbaciarnii sprzedaja starsze herbaty, gdyz swieze sa o wiele drozsze. Jezeli chcialybyscie kupic prawdziwa zielona herbate z tego roku, z certyfikatem, to trzeba by zaplacic ok. 60zl za 50g. Taka prawdziwa herbata jest bardzo wartosciowa, dlatego spokojnie mozna wylac pierwsze parzenie(parzone bardzo krotko, ok. 2 minut) i rozkoszowac sie drugim. Co do temperatury parzenia, to najlepiej zalewac herbate woda z "bialego wrzenia".

Gość ech kogo
ma to stać, 60 zł za herbatę :o chyba się przerzucę na naszą rodzinną kawę zbożową :p

Gość 461ula
dzięki za temat i link.Człowiek taki niedoinformowany :(

Gość każdy pisze co innego
najczęściej pisze się żeby zaparzać max. 3 minuty bo dłużej jest gorzka, autor wątku przytacza wersję, że 3-5. Na niektórych opakowaniach napiasane jest że ten konkretny gatunek nadaje się do kilkakrotnego parzenia, na innych nie. Jeden poleca temperature 100 st inny max 70, Każdy napisze co innego, oczywiście każdy ma jakieś argumenty. Co do wartościowości zielonej herbaty - to są głównie mity, tzn. żeby faktycznie pewne jej składniki miały wpływ na organizm to trzeba by wypijać ogromne ilości tej herbaty, także te właściwości to są głównie chwyty marketingowe, dlatego tez nie przejmucie sie aż tak bardzo szczegółami :)