Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość beznadziejna osoba.

czy ktoś kiedys znalazł ksiązkę/

Polecane posty

Gość beznadziejna osoba.

Styl życia – Wędrujące książki Jedziesz autobusem i widzisz… leżącą na fotelu książkę. Wygląda, jakby ktoś ją zostawił. Bierzesz egzemplarz do ręki, przeglądasz. Jeśli jest ciekawa, możesz ją wziąć do domu, przeczytać i… znów zostawić innym w jakimś publicznym miejscu. To założenie bookcrossingu – ruchu „uwalniaczy” książek. W całej akcji chodzi o to, by ”dzielić się lekturą”. Nie należy zapominać także o poinformowaniu pierwotnego właściciela książki, że czytanie dało nam wiele radości, a jego książka jest w ciągłym ruchu! Cała idea narodziła się w roku 2001 w Stanach Zjednoczonych i swoim zasięgiem objęła świat. Amerykański programista Ron Hornbaker stworzył stronę internetową, na której zrzeszają się „uwalniacze”. Książki na półce nikomu nie przynoszą pożytku. Żyją tylko wtedy, kiedy są czytane – dowodził. Po co trzymać na półce tony niepotrzebnych lektur, do których już nie wrócimy, skoro można się nimi podzielić z innymi? Na stronie Hornbakera można było śledzić losy książek, pozostawionych dla innych w miejscach publicznych. Tak narodził się bookcrossing. Cele są proste: to popularyzacja czytelnictwa nie tylko wśród dzieci i młodzieży, ale także dorosłych. Głównym zadaniem akcji jest przekonanie innych, że dzielenie się jest lepsze od posiadania. Chodzi też o znalezienie przyjaciół i wreszcie – o dobrą zabawę. W tej chwili, jak podają serwisy internetowe „uwalniaczy”, na świecie „krąży” około 650 tysięcy książek, które każdy może znaleźć i przeczytać. Książki „uwolnione” zwykle mają wklejoną karteczkę z krótką informacją o bookcrossingu, z adresem strony internetowej i tajemniczym numerkiem. To właśnie ten numer pomaga bookcrosserom śledzić drogę książki, a użytkownikom – poznać jej historię i opinie innych czytelników. Do zabawy może się przyłączyć każdy. Należy zarejestrować się na jednej ze stron internetowych, poświęconych bookcrossingowi (w Polsce najpopularniejszy jest serwis bookcrossing.pl). Potem trzeba zarejestrować tam książkę, a następnie ją opisać, czyli wkleić doń kartkę z odpowiednim numerem. Później wystarczy zostawić ją gdzieś i uzbroić się w cierpliwość i czekać na to, aż znalazca poinformował nas o tym, że przeczytał naszą książkę. Gdzie szukać „uwolnionych” książek? Nie trzeba ich wcale szukać – to one mają znaleźć nas. Warto natomiast rozglądać się czujnie w miejscach publicznych – na uczelni, w tramwaju, w kawiarni, w barze mlecznym i u fryzjera. Istnieją też specjalne półki, tworzone z myślą o uwalnianiu książek – zwykle w domach kultury, bibliotekach lub księgarniach. Każda książka, tak wierzą bookcrosserzy, ma swojego czytelnika. Wystarczy tylko, by na niego trafiła.

Gość beznadziejna osoba.
chyba oddam w dobre ręce podręcznik do historii :)

Gość na pewno nie w Polsce
gdzie książki są koszmarnie drogie,jak już ktoś wyda 30-50 zł na książkę to nie wierzę,że ją "uwolni"

Gość strasznie chce ci sie kupe
nie możesz wytrzymać, boisz sie ze popuścisz. Wchodzisz wiec do publicznego wc i załatwiasz potrzebę. I w tej chwili spostrzegasz brak papieru toaletowego. Zastanawiasz sie: podetrzeć sie palcem i wytrzeć o ścianę ? A może w ogóle nie podcierać ? I w tym momencie dostrzegasz obok muszli książkę.... Twój problem został rozwiązany ;) .

do osoby powyżej----> no Tobie to na pewno przydałoby się przeczytać jakąś dobrą książkę

Gość no ja znalazłam
ja znalazłam słownik ortograficzny. Nie pżydał mi się:P

Gość beznadziejna osoba.
:P:o a bujajcie sie

do na pewno nie w Polsce -> nie mam czasu na bzdury.

to widać i słychać i czuć

Szczególnie - czuć.

w Polsce sa juz takie miejsca. Ja wiem ze na pewno mozna wziac za darmo i zostawic jakies ksiazki w Warszawie w kinie Muranów

ale czy aby nie jest tak,że te "uwalniane" to jakieś gnioty?

Nie wiem ale wtedy kiedy to widzialam to akurat nic mnie nie zaciekawilo :) Ja mam wiele ksiazek angielskojezycznych bo ludzie w Anglii tak zostawiaja wiele ksiazek, wiec korzystalam. A teraz ja moglabym je puscic w obieg :) Moze zostawie gdzies na UW, studentom na pewno sie przyda, tylko na okladce napisze ze to ksiazka ktora po przeczytaniu trzeba ponownie gdzies pozostawic :) A moze zaczniemy cos takiego robic? Na pewno macie niepotrzebne ksiazki. Niech przestana sie kurzyc, dajmy innym tez troche radosci :)

kurczę,jakoś dziwnie przywiązuję się do moich książek.Nie bardzo sobie wyobrażam,żeby je gdzieś pozostawić.A co do podzielenia się lekturą to ja po prostu książki pożyczam

Nie mowie o Twoich ulubionych ksiazkach ale na pewno masz takie ktore mozesz spokojnie oddac. Ja wlasnie przejzalam moje zasoby to mam ich sporo. Trudno sie rozstac z ksiazka bo to jednak cenna rzecz ale skoro mam juz z niej nie skorzystac a komus innemu moze sie przydac to...wiadomo co wybiore :)

no może się przełamię ale obawiam się ,że jestem w tym względzie niereformowalna.Te ksiązki ,które mam w domu (a mam ich kilkaset) to są moje wszystkie ulubione

hehe ja sie wlasnie zarejestrowalam. Chyba jutro wypuszcze jakas ksiazke

a mnie kiedyś ukradł ktoś książkę w autobusie,spadła mi ma podłogę-był tłok-i juz się nie znalazła.Najgorsze ,że to była książka z biblioteki i musiałam ją odkupić.Pocieszam się,że może ktoś załapał bakcyla czytania

Podoba mi sie idea, ale... kocham wszystkie moje ksiazki i balabym sie, ze je znajdzie jakis buc, ktory je zniszczy :O

tez niestety mialabym obawy... :O pozyczam ksiazki znajomym, o ktorych wiem, ze nic im nie zrobia i oddadza predzej czy pozniej :) tak na pastwe losu bym ich raczej jednak nie rzucila.

Gość beznadziejna osoba.
ogólnie bardzo fajna sprawa idziesz sobie uliczka a tu co rusz jakaś nowa ksiązeczka to co jutro każdy oddaje jakąś ksiązkę w miasto tylko może dajcie propzycje co w tej ksiązce napisać aby znalazca wiedział co zrobic

Wydrukowac karteczke ze strony bookcrossing albo po prostu napisac ze ta ksiazka jest po to by znalezc i przeczytac a pozniej znowu gdzies zostawic dla nastepnego znalazcy :)