Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

leonora

Czemu ludzie do tego stopnia nie znają się na ekonomii

Polecane posty

że przychodzą im do głowy takie pomysły jak np. płaca minimalna 2000zł? :-o

Gość po to fajnie brzmi
i wydaje im się że jak by tak było to by się więcej zarabiało a ceny i bezrobocie by nie wzrosło. szczególnie w tym kraju

Gość czyżby to czyżyk
Chodzi raczej o podejście "po nas choćby potop" - wypłacajcie mnie 2000, a co z tymi, którzy muszą na to zarobić i przyszłym załamaniem systemu, to mnie nie obchodzi.

Gość Kate skate
jak tak dobrze znasz sie na ekonomii to wytlumacz dlaczego w krajach zachodnich pensje sa kilka razy wyzsze przy porownywalnych cenach towarow i uslug, ciekawa jestem co mi powiesz

Gość Tomaszekk
praca w Polsce ludzi ogołaca. Pensja (przychód) 800pln Koszty utrzymania (koszty stałe -żarcie, ubranie, chata tak ok. 900pln) do tego jeszcze jakieś nieprzewidziane koszty wegetacji - koszty zmienne 200pln przybliżając już masz 1100pln o kulturze to zapomnij, ale biba raz w miesiącu musi być więc minimalnie 100pln pójdzie. A więc 800 - (900+200+100)= 800- 1200= - 400 Czyli odnotowujemy stratę 400pln co miesiąc na biznesie o nazwie pracownik. Splajtowałem :-(

Kate skate --> Bo tam tak już jest, że za niską płace nikt niewielu zgodzi się pracować, więc pracodawcy muszą proponować wysokie płace, zreszta stać ich na to. Wszystko reguluje w tej sferze wolny rynek i tak jest dobrze. Natomiast jakie efekty miałoby wprowadzenie płacy minimalnej 2000zł w Polsce, czy w ogóle tak wysokiej płacy minimalnej w jakimkolwiek kraju chyba każdy rozgarnięty i znający chociaż podstawy ekonomii człowiek jest w stanie przewidzieć.

Gość djajakak
Lenora, dziecko to to się za to z takim tłumaczeniem znasz na ekonomii. Wiesz co to jest dochód narodowy? No to porównaj dochód narodowy Polski i krajów zachodnich, a będziesz wiedzieć, że godzenie się lubie nie na pracę za jakąś tam stawkę nie ma z tym nic wspólnego. Płace są takie jak dochód kraju.

Gość niecodziennik
Leonora -bez obrazy "czy w ogóle tak wysokiej płacy minimalnej w jakimkolwiek kraju" To byłaby wysoka płaca minimalna tylko w naszym kraju. Polska -Anglia; ceny towarów i usług identyczne neimalże jak u nas, po przeliczeniu kursu waluty oczywiście (żywności i podstawowych środków niezbędnych do życia nawet niższe). Czy chcesz nam tu powiedzieć że tam płaca minimalna 2000zł, czyli jakieś320 funtów na miesiąc to jest dużo??? jaka jest płąca minimalna w anglii bo z twoich wypowiedzi wynika że marna jakaś, że anglik na tak samo ciężko jak polak na minimalnej. TYlko jak wytłumaczysz afkt ż eangielskie nieroby mają znacznie więcej niż nasz minimalna?? Angielska minimalna jest znacznie niższa niż zasiłęk dla bezrobotnego???

Gość Kate skate
leonora czyli gowno wiesz o ekonomii, mozesz isc owce pasać :o