Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niedoświadczona gospodyni

Pomocy...jakie dania na przyjęcie komunijne?

Polecane posty

Gość u mnie będzie
na ciepło: rosół młode ziemniaczki kilka rodzajów kotletów (schabowe, dewolaje, mielone z pieczarkami) schab w ciemnym sosie mexicana paszteciki z ciasta francuskiego faszerowane pieczarkami pieczone skrzydełka na zimno: bukiet surówek (do obiadu) 4 rodzaje sałatek karkówka pieczona zimne półmiski (mieso np szynka posmarowana twarożkiem ziołowym , do tego szparaga -całość zwinieta w trąbke) rolada z sera żółtego na słodko: 4-5 ciast lody pozdrawiam:)

Proszę, może jeszcze jakieś pomysły...? "u mnie będzie" a co to jest mexicana, no i te schab w ciemnym sosie?, mogłabym prosić o przepis?

Gość u mnie będzie
bardzo proszę: mexicana:) kg wołowiny, 2 czerwone cebule, dwie białe, puszka kukurydzy, 2 puszki czerwonej fasoli, 2 świeże papryki, sos sojowy 4 łyżki, słoik koncenratu pom, przyprawa maksykańska wołowine pokroic na paseczki, wymieszać z sosem sojowym i odstawić na ok godzinę, opruszyć mąką i podsmażyć, przełożyć do garnka, zalać woda na wysokość mięsa,dodać przyprawę meksykańską i popieprzyć:) gotować na małym ogniu,po ok pół godziny dodać cebulę pokrojoną w piórka i przesmażoną, przesmażoną paprykę(ciętaw paseczki), fasolę z zalewą , kukurydzę i koncentrat, gotowac jeszcze ok 30min-az mięso bedzie miękkie, na koniec ewentualnie doprawić . (ten przepis mam z tego forum-super danie -wszystkim zawsze bardzo smakuje) ja będę robiła z podwójnej porcji:) co do schabu....zwyczajnie go upiekę w jednym kawałku, potem pokroje w grubsze plastry i podam polany sosem na półmiskach, dodatkowo soso będzie w sosjerkach. zastanawiałam się nad sosem myśliwskim(grzybowy), ale nie wiem czy będzie pasował i jeszcze nie wiem, czy zrobie go sama , czy pójdę na łatwiznę i kupię w sklepie:)

a co dajesz do tego mexicana?, bo to coś w konsystencji gulaszu..., co do tego ziemniaki, kasza, ryż?

Gość billbowaa
Najlepiej pasi do tego białe pieczywo-bułki pszenne. Ja nieco podobnie robie chilli con corne-tyle,ze z miesem mielonym (przepis na przyprawie np firmy Prymat) :P

Gość u mnie będzie
mexicane podaję z bagietkami:) pozdrawiam

Gość mitula
Robicie to wszystko w domu? Ostatnio bywam na komuniach i chrzcinach tylko w lokalach.Nie jest drożej, a bez klopotu.

Gość komunia w domu
No wszystko zależy od tego ile spodziewamy się osób i jak stoimy finansowo. Nie każdego stać na lokal czy catering. Ja też robię w domu będzie około 17-18 osób. W przygotowaniach pomoże mi mama i siostra. Dania raczej tradycyjne rosołek, pieczony schab ze śliwką, schabowe, roladki wołowe, surówki, sałatki. Z ciast sernik, plaśniak i jakieś jeszcze jedno muszę pomyśleć. A tort zrobię sama wcale nie musi być to super tort z cukierni za 200zł. Są fajne przepisy i przykładowe udekorowanie komunijnych tortów np. tutaj http://www.oetker.pl/popup/komunia2010/ chyba zrobię porostu ten śmietankowy jest łatwy.

Gość aninimkazet
W knajpie nie można się położyć w pokoju obok /w razie czego, nie można zdjąć butów, nie można wyjść na taras z kawką i ciastem. Cena wychodzi podobnei tyle że w domu masz wszystko pyszne i świeżutkie, no i oczywiście zostaje Ci drugie tyle ile zjedliście wiec masz jedzenia na tydzień albo mrozisz. Knajpa jest bardzo wygodna ale obiad, 2 godzinki i wyrzucasz gości, koniec imprezy. A w domu oczywiście płacisz kucharce która przynosi ci wszystko zrobione, podaje i zmywa późneij, taki katering, Ty tylko szykujesz stół i naczynia. No i żarcia zosatje a jeśli nie lubisz gotować to jesteś zachwycona!:-P W żadnym razie nie prosisz o pomoc siostry. Ten dzień ma być wyjątkowy nie tylko dla Twojego dziecka, TY też nei stoisz w garach. Widzę tu prawie cały swój zestaw menu:-D

Gość klapousznik
Sałąta ze śmeitaną i ananasem, dobre/ Proszę o przepis:)

Gość Ten przepis na salatę
Rwiesz salate , kroisz ananasa w kostke , i zalewasz to smietanka z dodatkiem soku z cytryny cukru i odrobiny soli. Proste a smaczne.Ananas moze byc z puszki. Ale swiezy lepszy.

a co do sosu do schabu ja bym polecala ciemny albo na czerwonym winie z grzybami lesnymi ( suszone sa super _ tylko trzeba je przedtem dobrze namoczyc :)

jejea przepraszam spie jeszcze mimo wypicia kawki nie ciemny a sliwkowy gdzies mialam przepis na sos ze sliwka i odrobina smietany, brzmial smakowicie ale ostatnio nie robilam schabu :( Ale zrobie w ten weekend maz sie naprasza i babcia :) wiec jakby co ciepne przepisem przez lacze :)

Gość gość
Ja cateringu nie brałam, głównie z tego względu, że po prostu w moim mieście nie ma dobrego. Postanowiłam sama zrobić jedzenie i tak na powitanie podałam krem z brokuł, potem karkówkę w sosie i jeszcze ok. 17 kurczaka. Na stole oczywiście przystawki typu capres, jajka ze szpinakiem i oczywiście swojska wędlina. Najlepsza jest od Kiszeczki. Na deser były płonące lody.

Gość gość
Jakie nachalne reklamy.Pewnie syfiaste te miejsca jak ktos musi nieudolnie na kafeterii reklamowac.

Gość gość
To równiez jest taka godna polecenia restauracja w Krakowie http://www.trzejkucharze.com/new/ Mysle ze zjecie tutaj bardzo dobrze, smacznie i na pewno będziecie tam wracac. I jest to idealne miejsce moim zdaniem na zorganizowanie takiego przyjęcia.

Gość kawenave
A nie warto się zastanowić nad cateringiem? Moi znajomi robili fakt przyjecie z okazji chrzcin w domu ale z tego co mi wiadomo to obiad był na dowóz do domu - ciepły smaczny - standardowo można było sobie wybrać menu no i na pewno mniej roboty niż stanie przy garnkach kilka dni. - http://krakowskiemetro.pl/dostawy/ Popieram zdanie poprzedników - modniejsze jest teraz robienie imprez tego typu w lokalach. Mało kto już gotuje w domciu.

Gość gość
obrzydliwy ,nieudolny spam zylastego miecha

Gość beata098
Catering to dobry pomysł, ale lepszym wydaje się przyjęcie okolicznościowe w lokalu. Robiłam komunię w restauracji pieprz i wanilia, za całkiem niewielkie pieniądze. http://pieprziwanilia.com/imprezy-okolicznosciowe/ Samodzielna organizacja przyjęcia komunijnego u siebie to gra nie warta świeczki.

Gość gość
Ja organizowałam w zeszłym roku komunie corki. Zdecydowalam się na catering http://www.gardenparty.pl/, wszyscy goscie byli bardzo zadowoleni. Dania były bardzo urozmaicone i przygotowane ze smakiem

Gość gość
Ja uważam, że kuchnia polska, taka tradycyjna jest dobrym i sprawdzonym rozwiązaniem. Ja komunię moich bliźniaczek organizowałam w restauracji w hotelu Kamena – to jest w Chełmie. Fajnie – bo mogliśmy praktycznie sami ustalić menu. Właściciele bardzo nam pomogli, bo widać, że mieli już spore doświadczenie.

Gość jagna098
Lepiej na przyjęcie zamówić catering. Przyjęcie komunijne mojego syna obsługiwał catering z Wrocławia. Wszystko było smaczne i podane na czas. Widać, że to ekipa z doświadczeniem. http://izabelaplociennik.pl/

Gość gość
Mysle ze tutaj jesli włanie masz zamiar zorganizowac wszystko w restauracji to spokojnie o takie rzeczy nie musisz sie martwic. A na pewno polecam 3 Kucharzy jesli chodzi o Kraków.