Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja naprawde nie wiem..

mozecie mi wytłumaczyc..?

Polecane posty

Gość ja naprawde nie wiem..

co to jest schizofrenia czytałam o tym w internecie ale niebardzo to rozumiem wytłmaczcie mi włąsnymi słowami!

Gość kto wie kto wie
hmm.... na pewno jest to choroba ;) schizofrenik zyje w swoim swiecie. slyszy cos czego inni nie slysza, widzi cos czego inni nie widza. tak mysle.

Gość schizofrenia....
jest wiele jej odmian. Schizofrenia (Morbus Bleuleri, MB) – choroba uznawana za najgłębsze zaburzenie psychiczne, znajdująca się w grupie psychoz endogennych. Schizofrenia jest uznawana za chorobę społeczną, gdyż statystycznie co setny człowiek może na nią zapaść. Słowo "schizofrenia" dosłownie oznacza "rozszczepienie umysłu", ale nie w sensie posiadania więcej niż jednej osobowości (tzw. osobowość mnoga, "rozdwojenie jaźni"); metaforycznie ujmując, jest to rozszczepienie (łac. schizis) pomiędzy myśleniem i czuciem. Schizofrenia z uwagi na bogactwo przeżyć chorego bywa też określana mianem "choroba królewska". -------------------------------------------------------------------------- Schizofrenia paranoidalna to podtyp schizofrenii, który charakteryzuje się rozbudowanym i złożonym systemem urojeń (najczęściej prześladowczych, wielkościowych, urojeń odsłonięcia i oddziaływania zewnętrznego, urojeń nasyłania i wykradania myśli, ksobnych, czasem także urojeń zdrady, pochodzenia, hipochondrycznych) oraz niekiedy nasilonymi halucynacjami (najczęściej słuchowymi, praktycznie nigdy wzrokowymi). Częstokroć urojenia przybierają tak skomplikowaną formę, iż stają się zrozumiałe tylko i wyłącznie dla chorego. Oprócz powyższych objawów u chorych na schizofrenię paranoidalną stosunkowo rzadko obserwuje się głęboką dezorganizację zachowania, niespójność myślenia, otępienie czy nieadekwatne reakcje emocjonalne, które pojawiają się w innych podtypach schizofrenii. Czasem wydaje się wręcz, że wyłączywszy urojenia i omamy, chory na co dzień funkcjonuje względnie sprawnie. ------------------------------------------------------------------------ http://online.synapsis.pl/Schizofrenia-podstawowe-informacje/ dalesz szukaj sama 🖐️

Gość Schizzzz
schizofrenia ma wiele odmian - najbardziej popularna jest schizofrenia paranoidalna , objawy przy s.paranoidalnej sa takie ze wymyslasz sobie sytuacje które w rzeczywistości nie istnieja np zaczynasz uważać że twój sąsiad jest kosmitą , obserwujesz go i w każdym jego gescie widzisz że cos jest nie ta, pojawia sie uczucie zagrożenia , wciagasz coraz więcej ludzi z otoczenia w tą swoja wizje i w końcu swiat realny już nie istnieje tylko swiat twoich chorobliwych wyobrażeń do tego lęk , w zaawansowanym stadium słyszysz głosy które sa dla ciebie całkowicie realne ,pózniej widzisz zjawy i obrazy :)

Gość ale autor..
napisal..ze chce wytlumaczenia wlasnymi slowami, bo nie rozumie wyjasnienia w internecie..a ty sie wysililes i wkleiles wycinek z netu..

Gość dr Jakimowicz
a to zes cie jej wytlumaczyli :P chyba napisala wyraznie ze umie korzystac z google ale nie rozumie wiec potrzebuje kogos kto wylozy jej to metoda tzw na lopate

Gość Schizzzz
no a myslicie że to co napisałem jest z googli? :P...........znam 2 dziewczyny chore na ta chorobe , to mój własny opis :P

Gość dr Jakimowicz
Schizzzz to nie do ciebie bylo nie unos sie tylko do tego co wkleil z google zlosc pieknosci szkodzi :D