Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość derta

rola lekarza a poloznej podczas porodu

Polecane posty

Gość derta

poki co - rodze naturalnie... ale nie wiadomo jak to przeciez bedzie... porod lada dzien, dzis zalatwilam sobie polozna.. zastanawia mnie jaka jest rola poloznej podczas porodu... a co robi lekarz... czy polozna umie zbadac i sprawdzic rozwarcie?

Gość waszym zdaniem .......
a co to oznacza "załatwiłam sobie"

Gość skonczcie to
jesli porod przebiega normalnie lekarz jest zbędny,połozna wystarczy

połozna nic nie umie twoim zdaniem to po co ja załatwiasz?

załatw sobie 5 lekarzy i 87 połoznych aby opieka było wystarczajacaq bo czytajac to forum stwierdzam ze was nalezy traktowac szcególnie ciekawe co byscie powiedziały jako ciezarne np w anglii ale by scie sie zdziwiły! tam to dopiero jest traktowanie(a własciwie jego brak) połoznic i rodzacych i ciezarnych

Gość derta
waszym zdaniem --> mailas trudne dziecinstwo czy z natury jestes taka utrujdupa??? co Ci z tego ze sie tak przypieprzasz??:P jak nie rozumiesz to spytaj mame...:P bo tapolozna kazala mi przyjsc i powiedziala ze zrobi mi ktg i mnie zbada... rodze pierwszy raz wiec nie wiemjaka role przy porodzie ma polozna a jaka lekarz:O

Gość to właśnie
połozna podczas porodu jest z toba cały czas, bada rozwarcie, robi ktg. jak nic sie nie dzieje lekarza nawet nie zobaczysz, albo tylko zajrzy i pójdzie sobie.

Gość derta
a kto nacina i zszywa krocze?

ja

Gość muchomor pospolity
nacina i zszywa połozna,praktycznie robi wszystko

Gość to właśnie
nacina chyba położna, z szyciem nie wiem (na szczęście mnie to ominęło)

Gość derta
skoro masz wprawe to zszyj sobie mozg:):P

Gość derta
bylam pewna ze nacina polozna a zszywa lekarz;/ to po co w takim razie lekarz jest???? chyba wolalabym zeby zszyl mnie lekarz:O

Gość to lekarz....................
zaszywa krocze!

Gość polozna robi wszystko
połozna zszywa krocze ;] ona tez je nacina;] do porodu w zupelnosci wystarcza tylko jej obecnosc

Gość polozna robi wszystko
lekarz pojawia się wtedy gdy cos przebiega nie tak,np w przypadku porodow domowych-odbiera je połozna ,w razie problemow dzwoni po lekarza

Gość to lekarz....................
to nie wiem... moze lekarz w szpitalu gdzie rodzilam nie mial co robic ze to on zszywal mi krocze..... a nie mialam zadnych problemów podczas porodu.....

Gość grazaI
u mnie polozna byla przez caly porod, w sumie byly 2 polozne, robily wszystko same, badaly rozwarcie, podlanczaly pod oksytocyne, robily masaze szyjki itp lekarz pojawil sie jak juz parlam w ostatnich 20 minutach takze polozna mnie zszywala, lekarka tylko mowila co i jak unas polozne nie polecaja sie na porod rodzinny, w szkole rodzenia mowily ze z tych 400-500 zl - nie wiem jaka jest u was stawka, dostaja niewiele, bo prawie wszystko idzie do kasy szpitalnej jedna mowila ze pacjentka oplacila z nia porod, ona akurta byla po nocce i byla strasznie zmeczona i prawie nic nie pomogla, bo obok siedzialy juz 2 inne polozne, wiec szkoda kasy....

Gość katkamatka
Położna jest z Tobą i pośredniczy między Tobą a lekarzem, lekarz jest wzywany w razie potrzeby, z lekarzem położna konsultuje się w Twoich sprawach, lekarz podejmuje decyzje o tym czy trzeba Ci ewentualnie podać leki, czy poddać ewentualnym zabiegom... Położna instruuje Cie, co, kiedy i jak masz robić! Jeśli wszystko przebiega gładko, lekarz pojawia się na sam finał! Położna nacina, ale zszywa raczej lekarz. Mnie każdorazowo zszywał lekarz, a rodziłam w dwu różnych szpitalach. Dobra współpraca z położną, to połowa sukcesu na porodówce, dobrze by była to zaufana osoba. :)

Gość nic nie robia

Gość polozna wystarcza
w stolicy przy Zelaznej zszywa połozna ,w bielanskim tez

Gość połozna z warszawy
połozna wszystko wie duzo lepiej niz lekarz ale szacunku dla niej nikt nie ma w przeciwienstwie do lekarzy którym wchodzi kazdy w tyłek kazdy traktuje położną jak słuzke

Gość Happy Bella
rodziłam dwa razy, wszystko przy mnie robiła położna, łącznie z szyciem, za pierwszym, jak i za drugim razem. Za pierwszym razem lekarz pojawił się jak urodziłam łożysko, bo lekarz musi je obejrzeć, czy wszystko w porzo, pocisnął mi brzuch, coś pomamrotał do położnej i sobie poszedł. Za drugim razem ta sama historia, tyle że położna dzwoniła do niego co jakiś czas, z pytaniem, czy podać Dolcontra i Buskolizin. Tle, że oba porody w nocy, to może lekarz wolał się przespać?