Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mghghhh

YORKSHIRE TERRIER

Polecane posty

Gość mghghhh

Witam!!! Posiedam pieska YORKSHIRE TERRIER Jest on dopuszczany do suczke. I chciałabym jednego szczeniaka(suczke) dla mojego pieska Czy mogłabym go puźniej dopuszczac do niej,bo słyszałam ze nie bo moga byc wady?

ojca z córką/dobrze zrozumiałam? raczej bardzo zły pomysł... No chyba że chcesz wyhodować chorowite i zdeformowane pieski.

Gość Nie mozna dopuszczac pieskow
z jednego miotu. Znaczy siostr i braci. Moga byc wyjatkowo zdrowe albo niestety chorowite :( Ale matke z synem jak najbardziej. I to nie moj wymysl - tylko zdanie kilku weterynarzy... Wiec nie wiem czy az tak bardzo by sie te teorie mogly roznic ;)

Ja sie myle? Napisalam, ze to nie jest moje teza (nie znam sie, weterynarii nie studiowalam). Tak twierdzilo kilku weterynarzy, ktorych o to pytalam ;)

Gość i tu się mylisz
sorki, zostało z poprzedniego tematu :D co nie zmienia faktu, że najpierw się WIE, a dopiero potem się ROBI nie znoszę amatorszczyzny, można wielką krzywdę wyrządzić, opierając sie na zasłyszanym-domniemanym ;)

"zasłyszan-domniemane"... Nie wiem czy doczytalas - pytalam sie weterynarzy - lekarzy wenerynarii czy jak tam... I to kilku. To nie wiem juz gdzie moglam uzyskac bardziej wiarygodna informacje??

a piesek ma rodowód,że go chcesz rozmnażać? Kolejne kundelki płodzic,które dzieciakom mamusia kupi a po miesiącu się znudzi i do drzewa przywiążą w lesie???????????????? Słyszalaś o akcji rasowy=rodowodowy.??????????Chyba nie.Trochę logicznego myślenia wlaścicieli takich jak ty i psie schroniska nie będą pękać w szwach.

i jeszcze jedno jakimż to wybitnym reproduktorem jest twoj york ,że te cenne geny chcesz pozyskać na przyszłość rozmnażając go?

Zwiazek Kynologiczny nie wypowiedzial sie w tej kwestii? Choc cos mi sie wydaje ze w zwiazku to nie jestes, raczej produkujesz kundle yorkopodobne, obym sie mylila....

nie nie astra 4 nie mylisz się,nie wydaje mi sie żeby właściciel psa z papierami nie został przy zakupie psiaka doinformowany przez hodowcę .Poza tym wydaje mi się że kojarzenie psów nie ma zasilać schronić,ale podtrzymywać jakąś linię.Ale cóż,łatwa kasa kusi,pseudoyorki idą jak woda dla małych dziewczynek,po tem większość ląduje na ulicy

Gość i tu się mylisz
Związek nie ma konkretnych wymogów w tej sprawie, dlatego przytoczylam topik z Dogomanii http://www.goldenretriever.pl/wystawy/reghod.htm Natomiast celem każdego krycia jest przedłużanie rasy, dbałość o najlepsze geny, które można przekazać potomkom, a nie narażanie szczeniaków i ew. ich potomstwa na wszelkiego rodzaju powikłania. Wybacz, "Nie mozna dopuszczac pieskow", ale o TYCH akurat weterynarzach nie mam najlepszego zdania :O

Krycie córki ojcem nie jest najlepszym pomysłe.Owszem, czasami w hodowli stosuje się inbred=chów wsobny=kojarzenie krewniacze w celu uzyskania jakiejs cechy,ale istnieje wtedy ryzyko wystapienia chorób i wad uwarunkowanych genetycznie.A szczególnie u yorków, to obecnie bardzo modna rasa, mnozona na potege w sposób niekontrolowany, także wadliwe zwierzęta sa zupełnie niepotrzebnie rozmnażane.A juz całkowita głupota jest pęd do uzyskania \"miniaturek\" , kojarzenie bardzo malutkich piesków.Miniaturyzacja jest dobra tylko w elektronice, tutaj to juz zakrawa na karłowatość.Czyli p[atologie, a nie piekno.