Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tatus_wawa

chrzest dziecka

Polecane posty

Gość tatus_wawa

Jestem z żoną tylko po ślubie cywilnym. Chcielibyśmy ochrzcić naszego syna. Czy można to zrobić nie mając ślubu kościelnego?

Mozna, ale musicie sie liczyc z tym, ze mozecie trafic na ksiedza, ktory bedzie robil problemy:O

Gość tatus_wawa
No i z tym niestety się liczymy. Możecie mi jeszcze napisać jaki mniej więcej jest koszt takiej imprezy i co trzeba załatwiać?

Możesz. Jednak licz sie z tym,że może wam zadać pytanie dlaczego nie macie ślubu kościelnego i dlaczego chcecie ochrzcić dziecko.Bo jeśli nie macie przeszkód by wziaśc ślub kościelny to wówczas może odmówić.bo chrzest nie jest tylko i wyłacznie tradycją,ale ma swój głębszy wymiar.Chrzest jest bowiem deklaracja wychowania dziecka w wierze,a rodzice maja dać toświadectwo wiary poprzez zawarcie zwiazku sakramentalnego. Moze się zdarzyć ,że jednak odmówi i musisz mieć świadomość,że nie jest to złośliwość z jego strony,lecz konsekwencja waszego życia.Chrztu nie można traktować jako polisy na życie i zdrowie dziecka ani sposobu na zamknięcie ust ludziom. Co do kosztów tej \"imprezy\"to cennika nie ma.Dajesz na ile cie stac. pozdrawiam

Gość -ala-
mozna, ale nie w kazdym kosciele, u nas na 4 koscioly jest 1 ktory nie udzielilby chrztu u nas chrzest kosztowal 100 zl -taki panuje ogolnie "cennik" za chrzest w naszym kosciele impreza w lokalu, za 1 goscia placilam 35 zl, a gosci mialam 20-tu mysle ze 1.000 spokojnie na taka uroczystosc trzeba miec (lokal), do tego kupic ubranko dla dziecka (80 zl), ja kupilam sobie specjalnie na ta okazje suknie z gorsetem (190), solarium :-P fryzjer (lacznie ok 150 zl), nowe buty i mala torebka ;) (180 zl) jezeli robicie w domu, wyjdzie taniej, no i nie musiscie koniecznie kupowac nowych ubran i zapraszac tyle gosci ;)

Gość prawosławna
Pop nie robi żadnych trudności, proponuję do cerkwi.

Gość a wiecie....
że ksiądz nie robi żadnej łaski, że ochrzci? Mamy zarypistego proboszcza i on kiedyś powiedział, że to czy rodzice mają ślub czy nie nie ma najmniejszego wpływu na ochrzczenie dziecka, no ale każdy ksiądz interpretuje to po swojemu. My oczywiście ochrzciliśmy u tego proboszcza (ślubu nie mamy wcale)

Gość jusiek
oczywiscie ze można ,żalezy to od grubości portfela. Chociaz kolezanka ostatnio chrzciła dziecko tez była po slubie cywilnym i ksiądz powiedział jej ze po co chce chrzcic dziecko jak sama nie zyje po chrzescijansku,więc miał wątpliwosci czy wychowa je na katolika. I tak im na gadał,że połączyli chrzest ze slubem

my tez bylismy tylko po slubie cywilnym, ksiadz odmowil nam ochrzczenia dziecka.zapytal nas, czemu nie mamy koscielnego, skoro chceny byc razem - odpowiedzilsmy, ze po proatu nas nie stac na wesele i takie tam (tylko maz pracuje, ja jescze studiuje) w takiej sytuacji ksiadz udzielil nam slubu i tego samego dnia ochrzcil synka - czyli 2 imprezy podczas 1 mszy, zrobil to za darmo, nie wzial ani grosza.(wesela i tak nie bylo)

U mnie też miał pretensje że mamy tylko cywilny i takie tam więc powiedziałam żeby mi wystawił papier,że nie chce mi ochrzcić dziecka, a ja udam sie z tym papierkiem do biskupa, to sie zamkną i za tydzień mieliśmy ochrzcone dziecko.

Gość wasiulka
witajcie.ja spodziewam sie dzidziusia w lutym i tez na zapas sie martwie czy ksiadz mi ochrzci maluszka.....pozdrawiammm

Moja córeczka właśnie dziś została ochrzczona a my też nie mamy ślubu ... nawet cywilnego nie mamy. Ksiądz nie robił większych problemów ale nie mogliśmy iść do spowiedzi przed chrzcinami i nie mogliśmy dostać komunii św. w czasie mszy.

Gość ja uwazam
ze ksiądz nie powinien robic problemów, ponieważ to jest dziecko i to nei jego wina ze rodizce są tylko po ślubie cywilnym bądz tez wogle go nie mają ... dziecko przy chrzcie staje sie dzieckiem bozym i tylko to sie liczy ...

Gość no a
nam ksiądz nie chce ochrzcic dziecka , bo chrzestna nie ma slubu kościelnego tylko cywilny . Kazał przyjść jak weżmie slub kościelny. Nasza sąsiadka jest chrzestną pomimo że jest rozwódką , ale to akurat kwestia ceny , nie wiary. Na szczęście mamy u nas w mieście księży franciszkanów , którzy nie robią żadnego problemu czy jest ślub czy nie. Także wielu ludzi właśnie u nich chrzci dzieci. A tak na marginesie to nie powinno miec żadnego znaczenia czy rodzice lub chrzestni mają ślub czy nie , tu przeciez chodzi o dziecko.......

Gość saska
a jak mam pytanie czy chrzcić można tylko w niedziele?

Gość nie nie tylko
moja siostra chrzczona była w sobote poniewaz jej rodzice nie mieli ślubu rodzice chrzestni też byli tylko po ślubie cywilnym ... dlatego ksiądz ochrzcił w sobotę ... ale to bylo lepsze bo nie było takich tłumów było szybciej wiec dziecko sie nie denerwowalo a pozatym mieszkają w małym miasteczku pelnym plotkarskich bab więc uniknęli gapiów :P u fotografa zrobiono zdjęcia z datą niedzielną ... uważam ze to bylo mile z ich strony ( bo nikt o to nie prosił) a mala jakby kiedys była nadgorliwa i chciała sprawdzac to przynajmniej nie bedzie czuła sie gorsza ze byla w sobote chrzczona