Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MNMNMN

OD KIEDY CHLEB I JAKI? ZWYKŁY SIĘ NADAJE?

Polecane posty

Gość MNMNMN

Gość 67
chodzi ci od kiedy dziecku podawać chleb?

Gość MNMNMN
TAK KIEDY JUŻ MOŻNA? MÓJ MAŁY MA 7 MIESIECY

Gość 67
to ze zwykłym jeszcze poczekaj ze 3 miesiące. teraz możesz podawać pieczywo i biszkopty bezglutenowe. Moze nic się nie dziać po zwykłym pieczywie ale mozesz u dziecka wywołać glutenem chorobę trzewną. Mówię z własnego doswiadczenia i nie zyczę nikomu

Gość MNMNMN
A GDZIE MOZNA KUPIC TAKIE BISZKOPTY I PIECZYWO?

Gość 67
w wiekszych miastach są specjalne sklepy, nieraz mozna dostać bezglutenowe produkty na stoisku ze zdrową zywnością. Biszkopty nieraz piekę sama.

Gość MNMNMN
A MOŻNA PRZEPIS ? :) PROSZĘ ŁADNIE

Gość ja radziłam się 2 lekarzy i
powiedzieli,że 10 m-cy a najlepiej 1 rok odczekac !!!! Dziecko może zachorować na celiakie nawet mając kilka lat... Dlatego dla pewności dawałam gluten po roku ....czytałam nawet kiedys taki artykuł o celiakii i tez zalecano min.10 m-cy..

Gość iiiuuuulllok
Gluten. W Polsce zaleca się podawać dzieciom produkty zawierające gluten dopiero od 10. miesiąca życia. Pozwala to uchronić dziecko przed wystąpieniem objawów tzw. kwitnącej celiakii, nie chroni natomiast przed ujawnieniem się celiakii w późniejszym wieku (często o nietypowym lub skąpoobjawowym przebiegu). Zalecenia w innych krajach różnią się, zwykle jednak nie zaleca się wprowadzania glutenu wcześniej niż około 6. miesiąca życia. Wyniki niektórych badań sugerują, że korzystne jest wprowadzanie glutenu jeszcze w czasie karmienia piersią.

Gość 67
żółtko( albo dwa) ubijasz jak na biszkopt z ukrem na gładki kogiel-mogiel. Cukru do smaku, moja córka lubi słodkie. Potem na 1 żóltko dodajesz czubatą łyzeczkę maki ziemniaczanej i dalej ucierasz. Z białek ubijasz piane, łaczysz z masa jajeczną (musi powstać ciasto o konsystencji gęstej smietany) i łyżką na kładasz na natłuszczoną blache. Pieczesz do zrumienienia. Biszkopty sa dość płaskie ale smaczne i bezpieczne dla twojego maluszka. Teraz musze wyjść ale jak masz jeszcze jakies pytania to podaje meila, chetnie odpowiem edyta_38@tlen.pl

Gość MNMNMN
dziekuję :) a dla Ciebie 🌼 🌼 🌼