Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pampersik

co zabrac ze soba do porodu?

Polecane posty

Gość pampersik

Gość pampersik
???????

Gość remirka
idz do swojego szpitala i zapytaj sie kazdy szpital ma swoje wymagania i po sprawie :)

idź albo zadzwoń poprostu;) fakt , każdy szpitsal wymaga innych rzeczy i dla ciebie i dzidziusia

To znalazłam na pewnym forum: Torba do szpitala dla mamy Dokumenty Karta Ciąży, wyniki badań, Dowód Osobisty, Książeczka Ubezpieczeniowa, Plan Porodu Art. spożywcze (zapytaj koniecznie położną, czy możesz spożywać posiłki podczas porodu !) woda niegazowana Soki (Najchętniej jabłkowy, gruszkowy, z aronii, winogronowy. Odradza się spożywanie soków, napojów, uczulających dzieci, np. truskawowych, z owoców cytrusowych) Ulubiona herbata, kawa bezkofeinowa. Przysmaki energetyczne (czekolada, ulubione ciasteczka itp.) Owoce (jabłka, śliwki kalifornijskie) surowe lub z kompotu Art. higieniczne i kosmetyczne Kosmetyki (bezzapachowy dezodorant, pasta, szczoteczka, delikatne mydło, mydło / płyn do higieny intymnej w wyciagiem kory dębu, szampon, kosmetyki do makijażu, szczotka, grzebień do włosów, nożyczki, pilniczek do paznokci, zmywacz.) Ręczniki (co najmniej 2-3) Ręcznik papierowy, jednorazowy, lepszej jakości (do wycierania krocza). Podpaski nocne Wkładki laktacyjne Papier toaletowy Jednorazowa maszynka do golenia Jednorazowy zestaw do lewatywy Bielizna Majtki jednorazowe, z siateczki (nie z fitolizyny), do nabycia w aptece Staniki laktacyjne Kapcie Klapki pod prysznic Szlafrok Koszule nocne, rozpinane. (Zapytaj czy można mieć własne. Ze względów praktycznych, (konieczność prania), lepiej wykorzystać szpitalną bieliznę.) Skarpetki Czysta odzież na wyjście, obszerna, z uwzględnieniem pory roku. (Torbę na wyjście możesz przygotować do zabrania później.) Inne bardziej lub mniej przydatne rzeczy Smile Odciągacz pokarmu Karta telefoniczna Telefon komórkowy. (Uwaga ! Zapytaj czy można go używać w Twoim szpitalu) Aparat fotograficzny, kamera, filmy, baterie Leki, jeśli jakieś przyjmujesz. Zapytaj, czy w Twoim szpitalu nie brakuje czopków glicerynowych. Jeśli cierpisz na hemoroidy, zabierz dobrą maść lub czopki. Notes z telefonami Zeszyt, długopis , Pamiętnik Książka, krzyżówki, czasopismo Drobne pieniądze Ulubiona poduszeczka Talerz, kubek, sztućce Zioła laktacyjne

Z doświadczenia...duże podpaski(ginekologiczne),podkłady seni(jeżeli chcesz leżeć na czystym łóżku),papier toaletowy.2-3 koszule nocne rozpinane najlepiej do karmienia.Tantum rosa lub szałwia(polecają położne do szybkiego gojenia się ran po nacięciu).Kubek,nóż,widelec,łyżka.Poduszka z dziurką do siedzenia.Kosmetyki dla ciebie najlepiej jak najmniej zapachowe. Co do rzeczy dla dziecka i dokumenty to już chyba sama wiesz.

Co do tych słodyczy to mi położna zabroniła jeść czekolady i innych słodyczy.Karmie piersia. I ziół laktacyjnych też nie pozwalają pić ponieważ przez pierwsze dni po porodzie pokarm się zbiera i może byż nawał laktacyjny.Zioła można pić dopiero po przyjściu do domu(oczewiście jeżeli masz mało pokarmu) ale pamiętaj że laktacja sama się musi najpierw unormować bez wspomagaczy. To są polecenia lekarza i położnej z mojego szpitala,ale myśle ,że w innych miejscach usłyszysz to samo.

kilka rzeczy bym wywaliła z listy: pilnik, zmywacz itakie tam - po co zajmować miejsce? i tak nie użyjesz, to nie gabinet kosmetyczny. soki - jeśli będziesz miała cesarkę - kup tylko wodę niegazowaną. wogóle najlepiej pić tylko wodę, sok może uczulić dziecko. z soków położne zalecają raczej tylko jabłkowy, soki z owoców pestkowych mogą uczulić dziecko. podkłady - położne zmieniały mi w szpitalu kilka razy dziennie, nic ze sobą nie brałam. podpaski - polecam bella, takie duuuże. majtek jednorazowych - nie polecqam, ponoć jest w nich gorąco. u mnie sprawdziły się zwykłe, bawełniane, a\'la \"majtasy babuni\", nie szkoda jak się pobrudzą. czopki - na pewno mają w szpitalu, jak się nie wypróżnisz w odpowiedznim czasie - dostaniesz ;) zaraz poczytam co tam jeszcze jest i ewentualnie skomentuję.

Dokumenty, Karta Ciąży, wyniki badań, Dowód Osobisty, Książeczka Ubezpieczeniowa - zgadzam się - POTRZEBNE Art. spożywcze -NIE MOŻESZ podczas porodu woda niegazowana Ulubiona herbata, kawa bezkofeinowa.- KAWA??!!??!! w ciąży nie wolno :D a podczas karmienia będziesz piła??!! :D Przysmaki energetyczne (czekolada, ulubione ciasteczka itp.) - NO COMMENTS :D nie można podczas porodu, po cesarce nie jesz 2 dni Owoce (jabłka, śliwki kalifornijskie) surowe lub z kompotu - owoce pestkowe, już pisałam - NIE POWINNO SIĘ kosmetyki do makijażu - HAHAHAH :D, nożyczki, pilniczek do paznokci, zmywacz. HAHAHHAHAHAHHAHA :D Ręcznik papierowy, jednorazowy, lepszej jakości (do wycierania krocza) - POPIERAM Jednorazowy zestaw do lewatywy - Trzeba dopytać, niektóre szpitrale nie wołają o to. Bielizna - sporo, kilka par majtek, 2-3 koszule minimum, ale to zawsze mąż może donieść lepiej wykorzystać szpitalną bieliznę - w życiu bym nie ubrała Aparat fotograficzny, kamera, filmy, baterie - to chyba mąż, bo chyba nie mamusia?! Leki, jeśli jakieś przyjmujesz. Pamiętnik HAHAHAHAHHA :D czy osoba, która tworzyła tą listę ma jakieś doświadczenie??? czy ma może 15 lat????? Książka, krzyżówki, czasopismo - raczej zbędne - jak dziecko zaśnie, też pójdziesz spać, bo będziesz zmęczona co do reszty na liście to się zgadzam :) POWODZENIA!!!!!

Co do tej bielizny(majtki)..miałam jedną pare na wyjście. w szpitalu nie założyłam ani razu bielizny,bo bylam szyta.....Przez cały pobyt w szpitalu raczej chodzisz bez bielizny żeby wietrzyć to i tamto(leprze i szybsze gojenie). Woda do picia jak najbardziej wskazana ew sok jabłkowy.

masz rację jackpot - do badania podczas obchodu i tak majtek nie można mieć :) ja bym jeszcze dopisała maść na piersi - w razie gdyby dziecko nie umiało ssać i "pogryzło" mamę. chwalą sobie bepanten, ja miałam maltan - nie trzeba ich zmywać przed każdym karmieniem.

Niewiem jak w waszych szpitalach ale u mnie trzebabyło zostawić przy wypisie jedną nową pieluche tetrową.Więc zostaw jedną w zapasie. Dla dziecka tak naprawde tylko trzeba oliwke(smarują po kąpieli) i kaftaniki.Dziecko i tak cały czas jest w samej pieluszce a ciuszki ze szpitala pozostawiają wiele do życzenia....Polecam też bepanthen.....rewelacja.

Gość koniecznie męża