Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PuLCiA

mam problem prosze o rade

Polecane posty

Gość PuLCiA

mam 18 dniowy cykl od 1,5 roku strasznie mnie to martwi boje sie ze jest cos ze mna nie tak nie bylam jeszcze ani razu u ginekologa krepuje sie strasznie prosze napiszcie mi co moze byc ze na nie tak

A czy to regularnośc, czy może zdarza się, że raz jest co 18 a raz co 12-14 dni? Na przemian?Czy wszystkie miesiączki są takie same (albo podobne)? A może zauważyłaś pewną prawidłowość, np co druga jest krótsza (np trwa 2, najwyej 3 dni), jest słabsza (np tylko plamienie lub lekkie krwawienie)?

Gość PuLCiA
nie raz 5 dni a raz 7 jestem strasznie blada i zle sie czuje

A co ginekolog na to? Powinnaś zrobić badania hormonalne - to podstawa, na początek.Przy okazji możesz mieć anemię.

Ok, napisałaś, że ejszcze nie byłaś u ginekologa - to najwyższy czas. musisz się zbadać - nikt tu nie będzie zgadywał, bo nie na tym to polega. Najprawdopodobniej masz rozregulowaną gospodarkę hormonalną i tyle. Wiele dziewczyn ma podobne problemy, tylko różne są objawy zależnie od tego który hormon szwankuje.Nie ma wyjścia, umów się na wizytę. miliardy kobiet chodziły i miliony nadal chodzą do ginekologa, lekarz jak każdy inny, zobaczysz, tylko o siebie zadbaj.

Gość PuLCiA
u ginekologa nie bylam wiec nie wiem

Powinnaś pójść choćby po to, by wykonać cytologię, która jest b. ważna dla Twojego zdrowia. Przy okazji poruszysz temat obfitych miesiczek i krótkich cykli. Cytologia nie boli a jeśli się krępujesz to wspomnij ginekologowi, że to twoja pierwsza wizyta (na prwno sam się Ciebie spyta), zobaczysz, nie taki diabeł straszny. Będzie się z Tobą inaczej obchodził niż z dziewczyną/kobietą, która pierwszą wizytę ma jż za sobą.Jeśli nie lubisz lekarzy pracujących dla NFZ - to udaj się prywatnie.

Gość popopo
a na czym polega cytologia

Cytologia to pobranie szczoteczką lub wacikiem substancji z wewętrznej ściany szyjki macicy. Bada się to pod mikroskopem pod kątem stanów zapalnych, komórek nowotworowych itp. W dużym skrócie.