Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dzindzer

Dni płodne

Polecane posty

Gość Dzindzer

czy na ok. półtora tygonia przed okresem ma sie dni płodne czy nie płodne??????

Gość moga b yc takie i takie
zalezy ile dni masz cykl, jezu czy tak cięzko sie nauczyc mierzyc temperaturę??

Z resztą to zalezy od szeregu różnych czynników, za dużo pisania na tak ogólne pytanie.Ogólna odpowiedź: npr.prolife.pl/metoda_podwojnego_wskaznika.htm

Witam! Chciałam się spytać... kiedy występują właściwie dni płodne? Cykl mi się zaczął 11 kwietnia... Ile dni przed i ile dni po mniej więcej po miesiączce są dni płodne? Pozdrawiam!

Gość nie kalendarzykiem
wiesz co jest nie tak z tymi kalkulatorami co liczą ci kiedy masz dni płodne mieć i dlaczego wpadek tyle? Podajesz tam długość cyklu którego długości nie znasz, bo żadna z nas nie jest wróżką żeby wiedzieć ile będzie jej cykl trwać. Zazwyczaj podaje się średnią albo długość najdłuższego lub najkrótszego cyklu. Co mądrzejsza poda długość najdłuższego cyklu potem najkrótszego i sobie doda te dni. Ale jeśli zamierzasz korzystać z tego kalkulatora b ez dodatkowych zabezpieczeń to życzę powodzenia w zajściu w ciążę.

Kochana "nie Kalendarzykiem" dla twojej wiadomości zawsze się zabezpieczam tj. używam prezerwatyw i globulek jednocześnie ;))) Więc raczej nie wpadnę nawet jeśli trafię na dni płodne. Doskonale wiem, że kalendarzyki nie są super dokładne. Raczej polegam bardziej na sposobie mierzenia temp. ale ze mną to nigdy nie wiadomo bo często mam wyższą temp. Pozdrawiam:)

gunia niunia => Powiem tak. Brak słów. Nawet jeśli uprawia się petting to jak dla mnie powinno się zabezpieczyć prezerwatywą jeśli zaspakajałaś swojego partnera. Ja też mam 17 lat a jednak w tych sprawach jestem odpowiedzialna i wiem co mówię bo od dzieciaka interesowałam się tymi rzeczami. Chociaż niedawno miałam wpadkę bo podczas stosunku pękła mi i mojemu chłopakowi z którym jestem prawie 2 lata, prezerwatywa a to były moje dni płodne i mały klops, czekam z niepokojem na okres ale raczej się pojawi ;)) szczerze w to wierzę. Pozdro

Gość nie kalendarzykiem
xzakochanax no to przepraszam w takim razie że się uniosłam. Nie chodziło mi konkretnie o ciebie tylko o ten kalendarzyk. Wiele osób to czyta i korzysta z tych liczydełek zawierzając tylko im i niczemu więcej. Miałam kumpelę która była tak nastawiona na kościół, że seks tylko po ślubie, że antykoncepcja jest zła, bo tak ojciec dyrektor mówi no i dziewczyna wpadła za pierwszym razem bo tylko kalendarzykiem. Potem jeszcze łykała antybiotyki i myślała że dlatego jej się okres spóźnia. Dowiedziała się po 3 miesiącach

Dla jasności - Kościół promuje NPR a nie kalendarzyk. Różnica taka, jak mięzy tabletką antykoncepcyjną a witaminą C.

statystyki dagmary 8 topików i 3 podpięcia pod inne :] A co do kalendarzyków fakt jest to dość orientacyjne dlatego zawsze należy pamiętać o zabezpieczeniu się

Gość nie kalendarzykiem
Wiem wiem że kościół promuje NPR. Ale dużo ludzi myśli jeszcze, że NPR = kalendarzyk i pletą bzdury jak ta moja znajoma. A potem są plotki, że "... a bo stosujemy NPR i mamy tyle i tyle dzieci nieplanowanych oczywiście....".

Nie Kalendarzykiem = No spoko ja nic nie mówię :)) :* Kuuurcze denerwuję się strasznie... czekam na ten okres jak nigdy a ma być dopiero za około dwa tygodnie... W ten piątek zrobię chyba test... ale czy będzie on dokładny ? :( Raczej nie...

słuchajcie Dwa pytanka : 1. Jaki jest kolor śluzu w dni niepłodne? 2. Jaka temperatura średnio jest w pochwie w dni płodne? :)

Gość nie kalendarzykiem
xzakochanax 1. w dni niepłodne zazwyczaj nie ma śluzu który wydobywa się na zewnątrz pochwy ale często występuje na szyjce macicy stała wydzielina, a jak wygląda? No cóż nie wiem czy dobrze opiszę ale jest kremowa nieprzezroczysta, gęsta. W tej fazie po owulacji to już nie zwracam na to uwagi ale w fazie przed owulacyjnej po prostu biorę trochę tej wydzieliny na palec i rozpuszczam ją w zimnej wodzie. Jak się rozpuści całkowicie i woda jest mętna to oznacza że to jeszcze nie są płodne dni, a jak już nie chce się część rozpuścić to wtedy jest znak że się dni płodne zaczynają. 2. Nie ma znaczenia jaka jest temperatura bo liczy się skok temperatury. Jak w organizmie dominują estrogeny to temperatura jest na niższym poziomie. Po owulacji zaczyna się wydzielać progesteron i wtedy temperatura wzrasta. 3 dzień po skoku temperatury wieczorem uważa się za niepłodny. Co do fazy przed owulacyjnej to trzeba ją obserwować na podstawie śluzu lub szyjki (z szyjką są problemy, wiele kobiet ma problem z określeniem jej wysokości miękkości i otwartości) Dużo by tu trzeba było o tym gadać dlatego wolę cię odesłać do stron internetowych na temat Naturalnego Planowania Rodziny. http://www.npr.prolife.pl/ http://www.iner.pl/?x=1 Ja się nauczyłam tego wszystkiego z internetu jeszcze jak korzystałam z prezerwatyw. A potem miałam powtórkę w poradni rodzinnej. Powiem ci też taką ciekawostkę, że prowadząc takie notatki można np. wcześniej wyczuć że dostaniesz okres. Pewne schematy się powtarzają. Jak masz mieć dopiero za 2 tygodnie to proponuję mierzyć codziennie tą temperaturę o tej samej porze zaraz po przebudzeniu. Jakieś 2, 3 dni przed okresem temperatura powinna spaść. Nawet wcześniej może spaść (u mnie rekord wynosił 5 dni).