Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Mrówa25

Wczoraj na naukach..

Polecane posty

dowiedziałam sie ze moja siostra która jest rozwódka nie może byc swiadkiem. jedni mówią ze może byc drudzy że nie jak to w końcu jest ????

Gość chamidło
panna zyjąca z rozwodnikiem ma grzech cięzki i nie rozgrzeszalnyu

Ale ona jest sama mąz ja zostawił, teraz z nikim sie nie spotyka dochodzi do siebie. To nie jej wina ze mąz znalazł inna i ja zostawił.

Mrówa to jest tak - świadek na ślubie kościelnym jest takim samym świadkiem jak na cywilnym (z tego co wiem i co nam mówiono) jest tylko osobą potwierdzającą zawarcie małżeństwa w dokumentach, nie musi się spowiadać, przyjmować komunii itp. u mnie było tak - świadkiem męża była jego siostra (rozwódka) a moim moja siostra ( nie poszła do spowiedzi i komunii) - i nikt się nie czepiał

Własnie o to chodzi że każdy ksiądz mówi inaczej. Wczesniej mówiono mi że ona moze być a wczoraj na naukach że nie. Mozna zwariować i żeby tego było mało to wczoraj sie tez dowiedziałam że świadkowie maja iśc własnie do spowiedzi i koniecznie do komuni> a może to zalezy od parafii???

może tak być że każda parafia rządzi się innymi prawami ;) ale prawo jest jedno - takie osoby mogą być świadkami i już a na naukach potrafią rozmaite głupoty opowiadać więc się zanadto nie sugeruj - raczej pogadaj z księdzem, który ma ci ślubu udzielić, bo to on ustala warunki

i chyba tak zrobie tylko ze nie za bardzo mam kiedy bo slub w głogowie a ja siedze we Wrocławiu wiec księdza zobacze jakies 2 tyg przed slubem :) Dzieki za info :)

Gość moja rada jest taka
słuchaj ksiedza bo to on udziela slubu a nie ci z nauk przedmał ;)

jeśli nie jest z nikim związana i żyje samotnie nie ma grzechu, może się spowiadać, otrzymać rozgrzeszenie i przyjmować Komunię Św.

Gość a jesli to jest potrzebne
tylko do dokumentów czyli dla Urzędu Stanu Cywilnego to niby po co ma mieć bierzmowanie?

Gość czyli znowu wszystko
sprowadza się do szopki, w której wszystko musi przebiec idealnie bez żadnej wpadki i według scenariusza, a nie do przeżycia duchowego, w którym ktoś chce miec bliskie osoby ze soba i w tym np. za świadka kogos innej wiary albo ateiste bo to automatycznie oznacza brak bierzmowania... co za obłuda w ty całym KK...

Gość troche to smutne
niestety...

hej, u Nas na naukach sam proboszcz podkreślał , że świadkiem na ślubie może być każdy: nie musi być wogóle katolikiem , nie musi być chrzczony ani bierzmowany. Zeby zostać rodzicem chcrzestnym trzeba byc katolikiem, miec chrzest, bierzmowanie... Przyjmowanie Komunii to jest dar dla Pary Młodej, i dlatego pewnie chcą żeby świadkowie przyjmowali, ale nie mogą do tego zmusić.

Gość czy moze ktos
zgadzam sie z poprzednią wypowiedzią mi tez ksiadz mowil że swiadek moze byc innej wiary... ba nawet jeden ze wspolmałżonków!

Ja słyszałam na naukach, ze świadkowie musza spełniać jeden warunek- miec ukończone 18 lat- i tyle!!!!

Ja słyszałam na naukach, ze świadkowie musza spełniać jeden warunek- miec ukończone 18 lat- i tyle!!!!

Gość świadek
świadek pełni funkce prawną a nie religijną, więc musi miec zdolność do czynności prawnych i tyle (czyli musi być pełnoletni, nie może być chory psychicznie ect.). nie musi przystępować do komunni ani nic w tym stylu.

zgadzam sie z powyzszymi - na slubie mojej siostry swiadkow bylo 4 (papierki podpisywalo tylko 2), dwoje z nich nie bylo nawet ochrzczonych, podobnie zreszta jak pan mlody... do spowiedzi nie szedl zaden ze swiadkow, zaden tez nie przyjmowal komunii. i slub sie odbyl, problemow nie bylo.