Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pojecia nie mam

pedaly w aucie - niech ktos wyjasni

Polecane posty

Gość pojecia nie mam

sa trzy chyba sprzeglo hamulec gaz mozecie napisac ktore jest ktore i do czego sluzy? a i do czego sluza te biegi i po co sie je zmienia?

Gość pojecia nie mam
prosze o krotkie wyjasnienie dot. pedalow biegow i swiatel

Gość pojecia nie mam
nie chce isc na kurs calkiem ciemna

Gość agnieszkaśmieszka
od lewej: pierwsze-sprzęgło, drugie - hamulec, trzecie-gaz 1-sprzeganie 2- hamowanie 3-gazowanie :P:P:P:):)::D:D:D Sorki może ktoś lepiej wyjaśni

Gość ida tropem agnieszki
1.uzywamy przy zmianie biegow,hamowaniu 2.Uzywamy gdy chcemy zachamowac 3.Przyspieszanie predkosci

Do czego służą biegi hehe. Nie, nie napiszę, że do biegania. :P Otóż silnik, pracując obraca wał przekazujący te obroty na koła. Im mocniej naciskasz gaz, tym więcej mieszkanki paliwowej dostaje silnik -> szybciej pracuje -> wyższe obroty wały -> wyższe obroty kół -> szybciej jedziesz. Jednak silnik ma ograniczony zakres obrotów. Powiedzmy, że czasem chciałoby się, aby wiele obrotów silnika przełożyło się na powolne, ale bardzo mocne obroty kół (jak przy ruszaniu), a czasem - by jechać jak najszybciej, tzn. uzyskać jak najszybsze obroty kół przy tych samych obrotach silnika), kosztem tego, że ciężej jest np. jechać pod górę albo obładowanym autem (mniejsza moc). Do tego służy skrzynia biegów - przekazuje ona za pomocą przekładni obroty z silnika, redukując wynikowe obroty na kołach stosownie do potrzeby - na niskim biegu masz duże obroty silnika = małe obroty kół = dużo mocy (można ruszyć, przyspieszyć gwałtownie, wjechać pod górę itd.)(, na wysokim zaś pojedziesz szybko (przełożenie dające z tych samych obrotów silnika więcej obrotów kół), ale ciężko będzie nawet przyspieszyć. Biegi, czyli owe ustawienia przekładni zmieniasz rozłączając na chwilę połączenie między silnikiem a kołami (wciskając sprzęgło) i wybierając inne przełożenie dźwignią zmiany biegów. Następnie znów łączysz silnik - koła puszczając pedał sprzęgła. Hamulce działają tak - obrazowo mówiąc, w kołach znajdują się powierzchnie trące (bębny, tarcze, klocki hamulcowe, jedne obracają sięwraz z kołem, drugei nie - to komplet), które po naciśnięciu pedału hamulca są dociskane do siebie. Tarcie -> hamowanie obrotów koła. Ogólnie podobnie jak ręczny w rowerze. Mam nadzieję, że coś wyjaśniłam. Pewnie nie w 100% ściśle, ale obrazowo ;)

Gość pojecia nie mam
a biegi po co je sie zmienia? i jeszcze jakie saswiatla i kiedy jakich sie uzywa?

Biegi się zmienia po to, by dostosować przełożenie silnik - koła do prędkości, z jaką chcesz jechać i innych warunków. Im szybciej jedziesz, tym wyższy bieg. Pierwszy - ruszanie, ew. jazda w korku. Drugi - ruszanie na bardzo śliskiej powierzchni, powolna jazda, np. na zakręcie na skrzyżowaniu; trójeczka - przyspieszanie, czwórka - jazda 50 km/h po mieście, piątka (jeśli się ją ma - ja nie mam :P) - jazda z dużą, ale w miarę stałą prędkością (na tak wysokim biegu samochód już słabo przyspiesza) - do jazdy w trasie. Plus wsteczny - stosowany zgodnie z nazwą :P Światła: - postojowe, najsłabsze, takie tam lampki jak stoisz i chcesz być oświetlona; - mijania - do jazdy, obecnie obowiązują cały rok, zarówno do jazdy w dzień, jak i w nocy - drogowe, tzw. długie, do jazdy nocą w trasie - o ile nikt nie jedzie przed Tobą i naprzeciw, bo oślepiają innych kierowców. - przeciwmgielne - tylne czerwone zapobiega wjechaniu Ci w kuper przy mgle (jest mocniejsze niż zwykłe tyle światła) oraz przednie - są umieszczone nisko i mają za zadanie świecić \"pod mgłą\", która często unosi się na pewnej wysokości nad ziemią i normalne światła mijania w niej się rozpraszają (niewiele dają).

Gość pojecia nie mam
A po co sa 2 swiatła w aucie ? Jedno by nie wystarczyło ?

Gość pojecia nie mam
a jak jest z pierszenstwem na skrzyzowaniu?/? sa jakies oglone zasady?

Gość pojecia nie mam
???

Gość pojecia nie mam

na skrzyżowaniach zasada jest taka: najpierw patrzymy po światłach jesli światła nie działają, przed skrzyżowaniem jest znak wskazujący czy mamy pierszeństwo czy nie jeśli nie ma znaku - zasada najbardziej ogólna - pierszeństwo ma samochód nadjeżdżający z prawej na rondach bez świateł pierszeństwo ma samochód, który już jest na rondzie jeśli już jesteśmy na rondzie, to mamy pierszeństwo (na rondzie bez świateł)

Gość na rondzie bez swiateł i
i znakow pierwszenstwo ma samochod wjezdzajacy na rondo, a ten co jest na rondzie musi przepuscic, tak to wyglada ewa zle napisała

jeśli nie ma żadnych oznaczeń, to tak ale takie ronda zdarzają sie bardzo rzadko w 99% przed rondem jest znak pierszeństwa dla ronda

Gość pojecia nie mam
a po co w aucie jest kierownica ?

Gość do ewy
wyjasnij co z tymi biegami kiedy i na jakie sie zmienia

Gość ryszarda_P
Wraz z wzrostem prędkości następuje wzrost obrotów. Aby zmniejszyć obroty i móc dalej przyspieszać musisz z mienić bieg na wyższy - jeśli zwalniasz, musisz zredukowac bieg tzn. wrzucić niższy, bo obroty spadają i samochód może nawet zgasnąć. To tak chyba najprościej :)

biegi... ja to robię na wyczucie, słyszę, jak silnik gra i widzę, jak samochód idzie, czy już wyje (trzeba wrzucić wyższy bieg) czy brakuje mu siłki (trzeba bieg zredyukować na niższy) ogólna zasada wygodna - zminiać bieg przed zakrętem np, a nie w trakcie czy zaraz po, kiedy trzeba prostować kierownicę każdy samochód ma trochę inny moment obrotowy silnika i inne zakresy biegów, zależy od marki, nawet wieku samochodu (stanu silnika) W moim np. jedynka - ruszanie, do 10 km dwójka do 30-40 trójka do 50-60 czwórka do 70-80 dalej piątka

Gość ale skad wiedzioec kiedy i na
jaki bieg zmienic?i wogole ciezko sie połapac z tymi zmianami biegow,mam z tym problem zamiast na 2 to ja zmieniam na 4 itp.

Gość a przed zakretem
jak cchemy skrecic , jak zblizamy sie do zakretu to naciskamy tylko hamulec , czy takze sprzegło?

sprzęgło niekoniecznie, zalezy, jak szybko ten zakręt pokonujesz, ale jak silnik wejdzie na bardzo niskie obroty na danym biegu, to może zgasnąć, bezpieczniej jest wcisnąć to sprzęgło co do zmiany biegu... nei ma sztywnych zasad, na obrotomierzu czasem jest na zielono zaznaczony optymalny zakres obrotów na biegu, u mnie od 2 do 3 tys. to jest na wyczucie, nie ma jakiś sztywnych zasad, kiedy zmieniać bieg

Gość a przed zakretem
no ale przed zakretem chyba zmieniami bieg, wiec jak zmieniamy to chyba trzeba nacisnac to sprzegło?

Gość ryszarda_P
Zawsze jak zmieniasz biegi musisz nacisnąć pedał sprzęgła.

no, ale to na chwilkę wciskasz sprzęgło, tylko na czas zmiany biegu, przerzucenia dźwigni

Gość a przed zakretem
wiec tak:zblizamy sie do zakretu, wciskamy sprzegło, zmieniamy bieg, puszczamy sprzegło, i jak juz jestesmy blisko przy zakrecie to hamujemy samym hamulcem, albo najperw sprzegło i druga nogą na hamulec?

można i tak i tak poprawniej jest jechac na biegu, czyli przed zakrętem - sprzęgło, zmiana biegu i potem hamulec tylko albo gaz (po zakręcie)

Gość do pojęcia nie mam
nie ucz sie tego, tylko namieszqasz sobie w głowie. ja na pierwszej jeździe powiedziałam instruktorowi (on zaczął: to co, ruszamy? - chyba większość miała wczesniej jakies przygody z samochodem) "wiem, ze to jest kierownica, a to skrzynia biegów i na tym kończy sie moja znajomość samochodu" wszytko od podstaw wyjasnił i było spoko. A teorii to na wykładach sie nauczysz - pytań raczj nie zadają :D nie stresuj się i powodzenia