Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Joovika

jakie dania mozna zrobic z mozarella?

Polecane posty

oj juz googlowalam ale zaden przepis mi nie spasowal. Myslalam o czyms sprawdzonym przez kafeterianki :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ha ha mozarella kocha pomidory i odwrotnie :)one ją ... jaby dodać jeszcze bazylię to już w ogole miodzio w gębie ,ze tak się wyrażę :))To moja ulubiona letnia potrawa. Mozarellę mozesz dodac do kapusty pekińskiej albo sałaty . Dorzucisz kukurydze , tuńczyka ,ikoniecznie oliwki i masz prosta sałateczke , którą wystarczy polać sosem winegre. piersi z indyka z mozarellą :)) przekrawamy pierś tak by otrzymać coś na kształt kotleta. Wrzucamy kotleciki do miseczki dolewamy oliwy , solimy , pieprzymy , posypujemy majerankiem , dodajemy sprasowany czosnek, troche oleju balsamicznego lub sosu sojowego i pozostawiamy na godzinkę -dwie:) bierzemy takową pierś < kotlecik>zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika . Pieczemy krotko tak na oko , aż bedzie miekka z tym iz przed koncem pieczenia wyciągamy ją z foli i kładziemy na samym ruszcie by się pzryrumieniła. Tuż przed wyjęciem układamy na kazdej z piersi kawał mozarelli i plaster pomidora posypany gruboziarnistym pieprzem .Pozostawiamy doslownie na minutke w piekarniku ... gdy ser sie rozleje pierś laduje na talerzu . Zaleca się posypanie piersi posiekanymi listkami bazyli< swieżej> To samo danie możesz zrobić z piersiąz kurczaka z tym , iż indyk jest bardziej soczysty i ma konkretniejszy smak :)) :) Mozarella nadaje się tez na tosty. Bierzesz chlebek tostowy < dwa kawałki > i wkładasz w srodek mozarellę plus bazylia , ale w tym przypadku moze być suszona . Jeśli masz dodaj takze plaster pomidora . Złóż kromki ze sobą , obkroj skórkę , namocz kromke w mleku a następnie obtaqczaj w bułce tartej.Smaż na małym ogniu na odrobinie oliwy :)) smacznego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
przede wszystkim to Caprese: mozarella w plastry, pomidory dobrej jakosci tez ulozone na krążkach mozzarelli na talerzy- to polewasz oliwą, octem balsamicznym, posypujesz sola, swiezo mielonym pieprzem, odrobina czerwonej cebuli i swieżą bazylia. Voila! Ostatnio czesto tez gotuje brokuly i zapiekam je w piekarniku w plastrach mozzarelli. Do wszystkiego mozesz jej uzyc do czego uzylabys sera żółtego- tylko ze jest zdrowsza i ma zdecydowanie mniej kcal :) Ale salatki i do zapiekania to podstawa :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pizza: ciasto smarujesz oliwa, rozciapcianym czosnkiem, na to plastry mozzarelli, nie za grube i troche z dala od siebie, na to (nie da sie ukryc ;) przydaly by sie plastry lub kawalki pomidora, ale jak nie, to mozna dac jakas zieleninke, najlepiej swieza (bazylia, oregano, pietruszka, szczypior ... ) i jakies warzywa, bardzo drobno pokrojone lub starte. na takim spodzie potraktowanym oliwa, czosnkiem i mozzarella chyba nic nie bedzie nie-pasowac ;) bo to w sumie uniwersalny smak :) albo kurze biusty rozkrojone zeby byla kieszonka, a do srogka liscie bazylii, plastry mozarelli, pare kropel balsamico, i smazymy na oliwie na zlociutko (lub zapiekamy w b. goracym piekarniku) :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kanapeczki na ciepło z mozarellą potrzebna patelnia z masełkiem, kanapki chleba tostowego, odrobina mleka, jajko rozbełtane i mąka do kanapek wkładamy ser, moczymy najpierw krótko w mleku, potem w mące a na koniec w jajku, na patelnię z masełkiem, obsmażyć z obu stron, podawać saute lub polane ketchupem, mniam..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość podniosę stary temat
Ja nie wiem, ale dla mnie mozarella nie ma smaku:o A może mam jakies niedorobione kubki smakowe. Jak coś bez smaku może smakować? Tam tylko konsystencję czuć, ale smak?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Burza na Warszawa
Kotelet z piersi kurczaka lub indyka ,polozyc plaster mozarelli i zapiec chwilke.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to jest pyszna
moje ulubione danie z mozarella baklazana kroje w plastry grubosci 1cm i mocze w zimnej , solonej wodzie - tak z 2-5 h . Osuszam i lekko griluje . Nastepie robie tak ; plaster baklazana plaster mozarelli plaster szynki parmenskiej lub prosuitto crudo plaster mozarelli plaster baklazana wychodzi taka kanapka ,ktora panieruje w jajku i bulce , potem na patelnie na wolny ogien dla mnie poezja :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sg2122
Moja potrawka z Mozzarelli nazywa się Alla Susha dla 2 osób Przygotuj: 1.Mozzarella Galbani- 2x 2.Pomidory- 2x 3.Sos sałatkowy lub oliwa z oliwek- pare łyżek 4.Oliwki- 10-15 oliwek 5.Kapusta pekińska- 2 liście +talerz 1.Mozzarellę Galbani pokrój w cienkie plasterki. 2.Pomidory pokrój również w cienkie plasterki. 3.Połóż na talerzu po jednej i po drugiej stronie liście kapusty. 4.Poukładaj na talerzu na zmianę...czyli:raz mozzarella raz pomidor i tak dalej. 5.Połóż na nie oliwki (mogą być pokrojone, jak i również całe). 6.Przygotuj sos sałatkowy lub jeśli masz gotową oliwę z oliwek. 7.Zalej sosem lub oliwą. 8.Gotowe!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość podchodze z humorem
do salatki 'caprese' zamiast pomidorow mozna dac czerwona papryke konserwowa, albo plastry brzoskwini. dodatkowo plastry avodaco w wersji z pomidorem lub papryka sie sprawdzaja. wiem, dziwnie brzmi, ale obie wersje sa przepyszne, z bazylia, a wersja z brzoskwinia moze byc udekorowana listkiem miety :) ktos mowil, ze mozarella jest bez smaku ... nie, ma po prostu bardzo delikatny smak, mleczny, bo to bardzo swiezy ser. dlatego dobrze smakuje z wyrazistymi w smaku dodatkami - ziola, ocet balsamiczny, kwaskowe warzywa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Z mozarellą polecam mini pizze z ciasta francuskiego - zjednego płata ciasta pownno wyjść 6 - ciasto pokroić w 6 kwadrató, zagiąć brzegi tak by nie wysypywały się składniki z pizzy. Na spód posmarować sosikiem z koncentratu, czosnku, oregano, majeranku chili soli i odrobiny wody by sos nie był za gęsty. Potem układać polprążki cebuli, salami, oliwki papryke i w sumie co kto lubi a na górę mozarelle. zapiec az ciast sie upiecze. Można też zrobić lazanie pycha:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nalesniki mozna np
ulozyc w plasterkach mozarele posypac ziolami kawalki pomidorow bazylie , zlozyc i podsmazyc troszeczke pycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lekka masa
1 kulka mozzarelli (lub takie male kuleczki do kupienia) 1 dojrzale awokado oliwa z oliwek bazylia lu mieszanka ziol prowansalskich ser i awokado w kostke( Mozna dodac inne warzywa jesli ma sie ochote) posypujemy ziolami i polewamy delikatnie oliwa.mniam...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość youngkitchen
np można zrobić coś typu 'tri colore' tzn. : - dwa pomidory (pokrojone w plasterki) - dwa awokado ( również w plasterki ) - dwa opakowania buffalo mozzarella ( tak samo pokrojone ) Na podłużnym talerzu ułożyć na zmianę pomidor-serek-awokado Skropić wszystko oliwą z oliwek, można też dodać oliwek. ( wszystkiemu dopełnia świeża bazylia )

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość franecja
zerknij na mojanowafigura.pl/przepisy tam maja zawsze bajeczne jedzonko, moze cos znajdziesz dla siebie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×