Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wercia75

DLACZEGO DZIECI MAJĄ TAK OKLEPANE IMIONA?

Polecane posty

wercia75 tu nie chodzi o wyrozniane bo naprawde nie interesuje mnie jak nazwalas corke. oczywiscie z calym szacunkiem dla twojej pociechy. Ale muwisz o oklepanych imionach, a mamy majace dzieci o imionach ktore podalas zaraz identyfikuja oklepanie z wlasnym dzieckiem. A kazde dziecko jest indywidualnoscia. mama nadajaca \"oklepane\" imie ma inne zdanie niz ty. Mam Kubusia - to imie podoba mi sie od jakis 15 lat:D i nie interesuje mnie ze obok chlopiec tez ma na mie Kuba:)

Gość sdfdg
mnie drażnią te nowe, cudaczne, zachodnie imiona .... Angelika, Dżesika, Samanta, Sara, Sandra, Kornelia, Alan, Aleks, Brajan (litości!!!), Oskar, Darian (wariacja na temat Dariusza), Fabiola, Roksana, Oliwia, Olimpia, Oksana, Olivier, Violetta pisane właśnie przez V) itd... Po co tak wydziwiać? Rozumiem, są ludzie, którzy chcą wybrać oryginalne imię dla dziecka. OK, w porządku, niech sobie będzie wydziwione imię prosto z telenoweli brazylijskiej czy amerykańskiego tasiemca. Ale niech ono do cholery pasuje do nazwiska! Niech będzie wyszukane imię, ale pasuje do nazwiska tzw. szlachetnego, np Tyszkiewicz, Potocka itd. a nie do dajmy na to Kowalska, Nowak czy Malinowska. W moim przekonaniu jeśli ktoś chce nazwać dziecko oryginalnie, niech zajrzy do imion staropolskich. Ania, Jola, Dorota, Kasia, Gosia, Asia fakt są oklepane, ale pasują do każdego nazwiska. Mnie podobają się imiona Amelia, Emilia, Julia, Maja, Magdalena, Gabriela, Mateusz, Adrian... ładne, fajne. Chodzi o to żeby dziecko się potem nie wstydziło przedstawić. Pomyslcie co powiedzą dzieci Wiśniewskiego... Fabienne, Xavier, Etiennette i Falco... z tak pospolitym nazwiskiem po tatusiu dzieci będą narażone na kpiny....

Gość sdfdg
i nie rzucajcie się od razu, chodzi mi tylko o to, że dzieci o oryginalnych imionach, nierzadko spolszczonych lub cudacznie zangielszczonych, będą cierpiały, bo mają pospolite nazwisko. Szanuję wybór każdego, niech sobie wybiera imię jakie chce, ale trochę pomyslunku radzę :)

Gość sdfdg
ups sorki, akurat Roksana z tych wszystkich które wymieniłam wyżej najbardziej mi sie podoba, ale pozostałe nie :)

Gość autorko
topiku widać ze już nie masz co ze sobą zrobić i zakładasz durne topiki mnie imię twojego dziecka w ogóle się nie podoba i jest wręcz paskudne a ty jesteś niezłą wariatką

moja córcia ma na imie Bianka,ja Sylwia..mnie sie podobaja i to moj wybor :) kazdy dobiera ktore mu sie podobaja i czemu my mamy decydowac ktore sa orginalne a ktore nie???? ..dla kazdego z nas nasze kochane dzieciaczki sa ósmym cudem swiata i tak powinno byc,pozdrawiam🖐️

Gość moja corka
ma calkiem ogryginalne ale zarazem ladne imie - Michalina

A mi sie podobaja takie niecodzienne imiona, mojej znajomej synek ma na imie Leon- Leos, Leo na niego wolaja :) Bardzo mi sie podoba :) rozwiniez Bianka, Ramona i inne wymienione wyzej, wiekszosc z nich :) aczkolwiek niekore te starsze typu Zosia tez mi sie podobaja :) wszystko kwestia gustu :)

ja mam bardzo oryginalne :) ale na poczatku do rodziców pretensje miałam :)

Gość fakt -niektóre mamuśki
nie patrzą czy imię pasuje do nazwiska..... potem słyszymy o takich dziwadłacz jak: JASMINE MALINOWSKA albo DZESIKA KISZONKA :o :o :o

No tak, ale z dziewczynkami to i tak jest problem, na który wpływu nie mamy. Bo możemy nazwać dziewczynkę np. Paloma, bo mamy na nazwisko np. de Saint i wtedy brzmi ok: Paloma de Saint. Ale... Paloma dorasta i wychodzi za mąż za Jurka Rzodkiewkę. No i już Paloma Rzodkiewka brzmi.... conajmniej idiotycznie. Paloma de Saint Rzodkiewka... to już totalna porażka :D Z drugiej strony nadamy dziewczynce np. Monika lub Aneta. Proste, ładne, niby ok. Ale Monika wyjdzie za Radziwiła, albo za Księżopolskiego i wybaczcie, ale Monika lub Aneta Księżopolska brzmi jakoś nie bardzo dla mnie. Więc z imionami dziewczynek to jednak jest loteria. Natoamist rzeczywiście nazywając chłopca chyba trzeba wykazać odrobinę rozsądku. Mnie się podoba imię Krzysztof, ale niestety, nie mogłabym tak nazwac syna ze względu na nazwisko. Po prostu straszliwie nie pasuje :( Jakby się przedstawiał, brzmiałoby jak trzaski w radiu :)

święta prawda z tym, że imię musi pasować do nazwiska, ja dałam córce Maja, w urzędzie pani pyta: tylko Maja? potwierdziłam , a ona z westchnieniem: dobrze, bo nazwisko długie (13 liter i końcówka -ska), to chociaż imię krótkie:) dodam, że w mojej miejscowości, a jest ona mała, nie ma drugiej dziewczynki o tym imieniu:) Jest mnóstwo Oliwi, Natalek, Wiktori, Zuzek, Maryś.:) ale za to znam małego Mieszka, dla mnie głupie imie Mieszko:(

Moja tez będzie Maja :) a mój przyszły mąż ma piękne imię i ja bardzo rzadkie :)

A ja nie rozumiem jednak tych mama,które na siłę chcą byc oryginalne:O No bo niby kto ma byc oryginalny?? Chyba tylko córka? Wcale nie chciałabym mieć na imię Ramona. A sama mam na imie niezbyt pospolicie,choć nie tak wystrzałowo :D:D:D jak Ramona. Wolę proste imiona,któe sprawdzają się na całym świecie. Moja córki maja proste imiona.Jeżeli chca być oryginalne,to niech zpstana astronomem,albo super chirurgiem,albo jakąs aktorka,co to ją zna cały swiat. Zreszta...nawet pracodawca szybciej zatrudni pania Anie,niż pania Ramone,lub Dzesike:O To jest Polska,więc nazywajmy się po polsku:P

Gość anteczka
ja tam zawsze chciałam mieć córeczke Gosie :)..

Spa-cja - jak masz na imie TY i Twój mąż???

Gość a ja wam powiem
że ramona to przecudne imie! seksowne tajemnicze i kuszące... może dla dzidzi nie, ale zobaczcie, jak Ramona bedzie nastolatką, czy dorosłom kobietą-jej imie bedzie działało jak magnes

Gość no ja też znam mamunie
która nazwała córcię -Isaura !! a njaj nazwisko tak pasuje do imienia,ze wywołuje uśmieszek...:( -dziecko jest teraz nastoletnie i po prostu sie wstydzi, w rodzinie i wśród koleżanek chce aby nazywano ją po prostu Kaśka po co więc matka zaspokaja swoje zachcianki kosztwm dzieciaka ? Moje dzieci to Jaś i Małgosia -dla mnie orginalne i dzieci się nie wstydzą . moja siostra ma znowu Piotra i Pawła ...i niech sobie będą oklepane Ja myślę ,że to mamusię powinny sie czasem klepnąć ale w głowę ......

Do osoby apelującej o nadawanie polskich imion: akurat mnie polskie się niepodobają. Polskie, to znaczy: Władysława, Bogumiła, Mirosław, Sławomir, Wojciech, Bogusława, Bożydar, Mściwój itp. Bo dla ścisłości wszystkie Magdaleny, Ewy, Janiny, Małgorzaty itd to w większości imiona pochodzenia hebrajskiego, greckiego, łacińskiego. A więc nie polskie :) Tyle, że przyjęte w naszym kraju :)

Ja rozumiem że każdy ma inny gust i nazywa nowocześnie albo typowo po polsku, ale bez przesady nie róbcie krzywdy nazywając nowocześnie Dżesi albo Erica a po polsku Gniewomir albo Bożena...troszkę smaku i opanowania dziewczyny

Gość moze jak będzie już ........
""""" dorosłom kobietą""""" (dorosłą tak ale wyograż sobie ją w wieku emerytalnym ...:) -srara Ramona ....nie no..

Gość loka...............
Shalla---> Wybierając imię dla dziecka nie możemy sugerować się tym, za jakiego człowieka wyjdzie nasza córka. Może w ogóle nie wyjdzie za mąż, może wiele osiągnie pod swoim panieńskim nazwiskiem i nie zmieni nazwiska po ślubie? Mój mąż ma ośmieszające nazwisko i zamiast nazywać się Katarzyna Cipa wolałam pozostać przy swoim panieńskim nazwisku.

spacja- nie daj sie prosić ;) a co myślicie o IWIE???? znacie chłopca o takim imieniu??? mąż sie uparł bo mówi że to takie fajne zadziorne zawadiackie, kumplowskie imię :/ że mały Iwo =słodko, nastoletni Iwo- rewelacyjnie a dorosły dojrzały Iwo- bardzo dostojnie i poważnie dodam że mamy niemieckie nazwisko- i w połączeniu brzmi nawet fajnie ale ja chce mieć póżniej małą polską Antoninę... pytam i pytam ale nikt nic nie wie :)

Gość migiooo
Iwo OKROPIEŃSTWO, córkę nazwij Milagros...PARODIA...zawadiacke hahah- makabryczne

Gokata ---> znam tylko jednego Iwa ;) ma już jakieś 28 lat a imię wg mnie jest świetne ;) moja córka natomiast będzie miała na imię ZOJA i szczerze mówiąc guzik mnie obchodzi czy sie będzie innym podobało to imię :P

Gość moze jak będzie już ........
Iwo -jeszcze nie jest takie złe miłe dla ucha ....... Ale PAULA,DZESI,ALAN,itp :O