Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 987123

Fizyka, pomoc w rozwiązaniu zadań. Jets jakiś fizyk?? Pomocy!!! Prosze o pomoc

Polecane posty

Gość studentka chemii
chyba juz poszlas

Gość 987123
jestem

Gość 987123
chodzilo mi o to, ze rozumiem to pierwsze zadanie co mi napisalas i ten rozpis jednostek, a reszty dalej nie rozumiem;/

Gość 987123
a Ty studenko jestes? pomozesz???

Gość 987123
chyba Cie nie ma, szkoda :( mam nadzieje, ze tu zagladniesz i pomozesz bardzo licze na to :)

Gość studentka chemii
2) pytanie pierwsze mv do kwadratu/2 + mgh = mg(x + h) /*2 mv do kwadratu + 2mgh = 2mg(x+h) m(v do kwadratu + 2gh) = 2 mg (x + h) v do kwadratu + 2gh = 2g(x + h) v do kwadratu + 2gh = 2gx + 2gh v do kwadratu = 2gx => x = v do kwadratu / 2g zatem x = 20 do kwadratu czyli 400 podzielic przez (2 razy dziesiec) = 20 metrow zatem kamien spadl z wyskokosci rownej x plus h = 20 plus 30 = 50 metrow za przyspieszenie ziemskie podstailam przybliznoa wartosc rowna 10 m na sekunde kwadrat a w 1 pierwszym zadaniu wzielam 9.8 ale nie ma az to tak duzego znaczenia

Gość 987123
ooo rozumiem to, bo za x dałaś ta wysokosc jakby brakująca? a ta druga czesc zadania

Gość studentka chemii
2) pytanie drugie mg(h + x) = m v do kwadratu / 2 g(h+x) = v do kwadratu /2 => v do kwadratu = 2g(h+x) v do kwadratu = 2 razy 10 razy 50 = 1000 wiec v (predkosc koncowa - predkosc w chwili uderzenia o ziemie) = pierwiastek z 1000 = 31,62 m/s w tym zadaniu dobrze bylo sprzadzic taki rysnek 3 kreski poziome oznaczajace stany o roznych energiach kinetycznych i potencjalnych ale nie narysuje ci tego :)

Gość studentka chemii
tak ,x to byla ta brakuja czesc wysokosci , a h dana te 30 metrow wiec w sumie wysokosc z jakiej spadal kamien ma 30 plus 20 = 50 metrow:) w ktorej ty klasie jestes? to gimnazujm czy liceum ?

Gość 987123
a z ax to co oznaczylas?

Gość 987123
1 liceum

Gość studentka chemii
x to szukana:)ta braukjaca czesc do 30 metrow

Gość starybelfer
987123, takie proste zadania są w starym zbiorze Mendla dla VII klasy podstawówk czyli dziś to jest pierwsza gimanzjum. Oj, chyba spało się na lekcji. A i program nauczania do bani... I przypominam, że rozwiązywanie za kogoś zadań jest karygodne, bo utwierdza lenia w lenistwie. Mniej Harlequinów , więcej nauki.

Gość studentka chemii
--->starybelfer jestes nauczycielem ?

Gość starybelfer
Przez 48 lat. Uczyłem matmy i fizyki. Teraz już na emeryturze. Jestem dość starej daty. Podziwiam cierpliwość w rozwiązywaniu słupków za patentowanego lenia. Nigdy nie robiłem zadań za kogoś. Ale to ja, taki dziwny Matuzalem. Pozdrawiam

Gość studentka chemii
a dobrze zrobilam drugie zadanie?

Gość 987123
tak przeanalizwoala przpisalam je i rozumiem i dobrze jest

Gość starybelfer
--->>>>Studentka chemii, dobrze zrobiłaś to drugie zadanie. Wielocyforwa, weź zacznij samodzielnie robić zadania. Zacznij może od zbioru Waldemara Zillingera. Są tak dość łatwe przykłady, są też trudniejsze. Przyłóż się. Fizyka nie jest straszna. Tylko wymaga logicznego myślenia.

Gość Studentka chemii
chyba juz jej nie ma, pozdrawiam rowniez:)

Gość 987123
jesli o mnie chodzi to jestem

Gość Studentka chemii
a reszte sama zrobisz tak ??

Gość taaa jasne
ten głupi leń nic nie zrobi sam, nie licz na to.

Gość 987123
jak nie wiesz, to sie nie odzywaj!1 bo probuje i mam troche kartek zamazgranych, a zreszta sie nie musze tluamczyc! jesli nie chesz pomoc nie odzywaj sie wtym poscie, bo prosba jest tu inna, jesli ktos umnie rozwiazac zadania!

Gość 987123
ale naszczescie a ludzie, ktorzy pomagaja bezinteresowanie i nic nie mowia io nie robia z tego problemu! i dzikuje im za to :) i przywracaja mi wiare w ludzi!

Gość 987123
studentka chemii przez uwagg staregpb;efra, zrezygnowalas z pomocy dla mnie?

Gość studentka chemii
nie , ale po tym drugim zadaniu stwierdzilam ze nie mam czasu , juz po pierwszym chcialam zrezygnowac:) nie czytalam tamtych zadan , tez mam swoja robote, pomysl nad zadaniami chyba nie sa trudne skoro mowisz ze jak analizujesz to rozumiesz

Gość 987123
bo latwiej mi jak mam rozwiazanie, to dosc do tego, bo wtedy sobie z trescia analizuje, a dlabys rade jutro ??

Gość taaa jasne
Miałaś zrobić coś sama. Skoro pierwsze dwa rzekomo dogłębnie przeanalizowałaś i zrozumiałaś to z pozostałymi nie będziesz miała żadnych problemów. Czemu ciągle jęczysz o pomoc zamiast siąść na dupie i wziąć się do roboty?

Gość 987123
te dwa sa innego typu, nie odzywaj sie, bo nikt Cie nie prosil o zdanie, a to jest moj topik, wiec zamilcz!

Gość taaa jasne
"bo latwiej mi jak mam rozwiazanie" Jasne, że ci łatwiej, bo sobie przepisujesz do zeszyciku i masz problem z głowy. Ty żałosny leniu. Dziwię się tylko chemiczce, że godzi się na robienie zadań za ciebie.