Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytającaaaaa

Bardzo proszę o odp!czy dieta ma wpływ na OB?

Polecane posty

Gość pytającaaaaa

Mam bardzo podwyższone, a jestem na diecie niskowęglowodanowej, dodatkowo palę i piję 2 mocne kawy dziennie. czy to może być powodem?

Gość zygzakowata
A ile masz OB? Ja bylam u lekarza bo mialam 21, to powiedzial ze nie jest tak bardzo podwyzszone, ale dal mi antybiotyk bo to byl jakis lekki stan zapalny niewiadomo czego:/ Dieta chyba nie ma na to wplywu...

Gość odpowiadajacaaaaa
Na OB wplyw ma milion czynnikow (okres, zeby, stan psychiczny, wyspanie lub jego brak, itd, itp), OB nie jest pwoaznym wyznacznikiem niczego. Kluczowe sa pozostale parametry krwi - krwinki biale, czerwone. A czy dieta moze miec wplyw..hmm..jakis pewnie moze - ale ze dieta niskoweglowodanowa jest malo radykalna, nie sadze, aby miala wielki wplyw na OB> Ile powyzej normy masz OB?

Gość pytającaaaaa
mam ob 60:-o

Gość odpowiadajacaaaaa
Zygzakowata - nie powinnas dostawac antybiotyku w ciemno - nie wiadomo na co, nie wiadomo po co. Jesli poswyzszone OB wskazuje stan zapalny, nalezy znalezc przyczyne i tam uderzac, a nie w ciemno, przeciez antybiotyki nie sa neutralne...

Gość odpowiadajacaaaaa
60 - sporo. Jak pozostale parametry? Leukocyty (kwinki białe)?

Gość pytającaaaaa
w normie, ale w badniu moczu wyszło mi ( i nie wiem co to jest, może ketony....) KET 15 mmol/l

Gość tak to ciała ketonowe
a biegunki nie masz czasem?

Gość pytającaaaaa
nie, no chyba, że zjem kapuchę, ale raczej w normie, a te ketony to coś złego, bo w poprzednich wynikach miałam nieobecne.

a ile masz tych plusów?

Gość figlarna
wysokie ob świadczy tez o ciązy , tak było ze mną , ale moze masz jakiś stan zapalny .

Gość pytającaaaaa
Ciała ketonowe: Obecność ich może wskazywać na źle kontrolowaną cukrzycę, dietę niskowęglanową, głodzenie (w tym anoreksja i bulimia), alkoholizm. Ciała ketonowe pojawiają się w moczu u osób nie jedzących przez 18h lub dłużej. Może pojawić się również u osób chorych z nudnościami i wymiotami przez dłuższy czas. Niski poziom ciał ketonowych występuje czasami u zdrowych kobiet w ciąży.

Gość odpowiadajacaaaaa
Ketony akurat moga byc spowodowane dieta. Jesli jestes na niskoweglowodanowej, pewnie sporo tluszczu - ketony pojawiaja sie w moczu po pierwsze przy stosowaniu diety bogatotluszczowej, po drugie np podczas klopotow z przemiana weglowodanowo tluszczowa.

Gość pytającaaaaa
te ciała ketonowe to pewnie przez dietę niskowęglanową.

Gość pytającaaaaa
jutro idę do ginekologa...może coś tam się dzieje, mam 29 lat, więc to chyba nie rak:-( strasznie się boję:-(:-(

Gość odpowiadajacaaaaa
mocz sprawdz ponownie za jakis czas, najlepiej jak juz zejdziesz z tej diety. OB - nie sialabym paniki, bo naprawde moze oznaczac wiele i nic. Wazniejsze sa leukocyty - jesli masz w normie, nie masz zadnego stanu zapalnego w organizmie.

tak, ciała ketonowe to na 100% wynik nieodpowiedniej diety w Twoim przypadku

Gość pytającaaaaa
z tymi leukocytami to jest tak: miałam morfologię robiona 4 m-ce temu, teraz jak robiłam badania ( do pracy ) powiedzieli mi, ze tamte wyniki są ważne i kazali zrobić tylko ob. więc tak naprawdę nie wiem jakie mam leukocyty:-o

Gość odpowiadajacaaaaa
Mozesz dla spokoju ducha zrobic sobie morfologie i wszystko bedzie jasne. Ja mam standardowo podwyzszone OB i tak jest od zawsze.

Gość pytającaaaaa
dziękuję bardzo, dodatkowo dodam, ze miałam zabieg wyłuszczania mięśniaka w styczniu. 3 m-ce temu byłam na badaniach kontrolnych, wszystko było ok, idę jutro z sercem na ramieniu, bo może tam się coś dzieje, choć nic a nic mnie nie boli. normalnie zwariuje do jutra!

Gość zloty olo
na pewno bedzie dobrze! trzymamy kciuki!

Gość pytającaaaaa
Wielkie dzięki! buźka😘